måndag 26 september 2011

Bumble Ardy

DN skriver i en artikel om föräldrar som blivit uppröra av innehållet i en barnbok. I USA. Inte ens här. Men om de ville få några nyfikna nog att ta reda på mer så har de ju lyckats. Boken heter "Bumble-Ardy" och är skriven av Maurice Sendak.
Sendak har också skrivit "Till vildingarnas land". Den kom ut som film i januari 2010.

"Bumle-Ardy" handlar om en gris som inte har fått fira sin födelsedag de 8 år han levt. Nu är hans föräldrar borta (slaktade) och när det är dags för hans 9:e födelsedag bestämmer han sig för att bjuda in till kalas. 9 grisar kommer på maskerad.
Någon som tycker sig känna igen det här? Det fanns ett inslag i barnprogrammet Sesam (Sesame Street) 1971 som handlade om pojken Bumble Ardy. Du kan se det HÄR!
Vad är det nu som är så förfärligt med den här boken då? Ja, enligt DN så har föräldrar "bland annat reagerat på de groteska maskerna och på att Liemannen kommer på besök."
Sedak själv säger i en artikel i Vanity Fair att "det här bevisligen är ett verk av en dement man, men jag är väldigt nöjd med boken".
 

Sendak förklarar i en artikel i Wall Street Journal att han bytt pojken mot en gris för att "pojkar är, generellt, grisar".
Tja, jag har i alla fall blivit tillräckligt nyfiken för att vilja läsa boken. 1 kommentar:

  1. my Swedish is not nearly as good as your English. And I have not read this book – but my favorite book by him of course is where the wild things are. And boys really are pigs – so I don't see the controversy.Tacka dig för att kommentera på min blogg. Gud välsigna du. I hope that wasn't too bad.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...