fredag 6 januari 2012

Dagen efter trettondedagen - Och en legend


När de (tre vise männen) hade gett sig av visade sig Herrens ängel i en dröm för Josef och sade: ”Stig upp och ta med dig barnet och hans mor och fly till Egypten och stanna där tills jag säger till dig, ty Herodes kommer att söka efter barnet för att döda det.” Josef steg upp och tog om natten med sig barnet och hans mor och begav sig till Egypten, och där stannade han tills Herodes hade dött, för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: Från Egypten har jag kallat min son. Matt 2:13-15
Legenden om Spindelnätet


Josef och Maria och deras lilla pojke Jesus blev tvungna att fly från Betlehem eftersom kung Herodes hade bestämt att alla pojkar under två år skulle dödas. De började en jobbig resa till Egypten. En kväll stannade de vid en grotta för att sova. I grottan bodde en spindel. När hon fick Jesus som granne ville hon väldigt gärna göra någonting för att hjälpa honom, men kunde inte riktigt komma på vad. Natten var kall och frosten la sig som en vit matta på marken. Maria och Josef var trötta och somnade i ett hörn av grottan. Plötsligt bröts nattens tystnad av vapenskrammel och några av Herodes soldater närmade sig grottan. Åsnan började låta och Josef klappade den lugnande. Maria kröp längst in i grottan med Jesus i famnen.
- Nu har jag en chans att hjälpa Jesus, tänkte spindeln. Soldaterna får inte hitta honom.
Snabbt, snabbt spann hon det vackraste nät en spindel någonsin spunnit. Nätet täckte hela grottöppningen. I samma stund som spindeln var klar med nätet dök soldaterna upp. En iskall
vind svepte fram och lade frost på spindelnätet. Samtidigt som en av soldaterna hoppade av  in häst för att undersöka om någon gömt sig i grottan tittade månen fram och lyste rakt på grottan så att frosten i spindelnätet glittrade.
- Titta, sa soldaten, här kan inte ha varit någon på länge, hela öppningen är ju täkt av spindelväv! Kom så rider vi vidare.
Maria och Josef andades ut och i ett hörn somnade en trött och lycklig spindel.

Ingen är för liten för att hjälpa till att göra världen bättre!


Och kanske ... men bara kanske ... är det för att minnas just det som vi har glitter i våra granar. Glitter som påminner om frostiga spindeltrådar!


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...