fredag 10 augusti 2012

Numrerad medvetenhet


Jag räknar. Varje dag.

Ja, egentligen räknar jag inte. Men jag "listar" och numrerar. Medvetandegör!

Förra sommaren läste jag en bok som heter  "One ThousandGifts: A Dare to Live Fully Right Where You Are", skriven av Ann Voskamp.

Jag läser om den i år.

Det är en del med den här boken som får mig att INTE vilja vara så förtjust i den. Det yvigt religiösa. Boken har ett djupt religiöst språk.  Ett djupt troende, Jesus-centrerad, Gud-tillbedjande språk. Det är stora ord, meningar, som man nästan vill huka sig under. Men, efter ett tag, blir det rätt befriande. När man fått smaka på de stora orden och lyft lite på dem för att se  vad som vilar bakom. Och man måste ju inte hålla med om allt för att det man tycker ÄR bra ska fortsätta att vara det!

Författaren menar att ett sätt att medvetandegöra Guds närvaro (jobba med i stället för att sträva emot) är att lista allt man är tacksam för. Stanna upp och leva nu.
Jag tror att, troende eller ej, mår man VÄLDIGT bra av att medvetandegöra allt man har att vara tacksam över, allt som är gott, som vi bör stanna upp och "lukta på".

Hela världen rullar sig i elände. Nyheterna är fulla av elände (aldrig minsta lilla goda nyhet … känns det som), skvaller - aldrig om bra saker, våra mindervärdighetskomplex- nästan alltid mindre om någon är/gör/säger/luktar sämre. Vi klagar över tidsbrist (eg. vår egen prioritering av tiden) och viljan att ha mer stressar oss.

Om vi inte kan vara glada över vad vi har, hur kan vi då tro att vi skulle bli gladare av mer? Hur skulle vi ha tid med det när vi då måste prestera mer?

Så …

Jag "listar", numrerar, medvetandegör.
Då måste jag stanna upp. Bara det! Underbart!

Det kan se ut så här:

2 … Solig eftermiddag med kaffe i köket tillsammans med gott sällskap
3 … Dela små och de stora berättelserna i våra liv
4 … En länge saknad röst i telefon
5 … Måla, göra allt rent så det reflekterar ljuset
6 … Visdom -delad
7 … Sömn, sömn som helar
8 … Stunden mellan dröm och vaken - när allt är ljus
9 … Delandet av måltid med vänner - gammal som ung
10 … 50 sekunder av gott telefonsamtal
80 … Föräldrar som finns där för sina barn - oavsett
81 … Delad stund av tystnad tillsammans med främlingar. Väntande. Leende.
82 … Den klara stunden av ensamhet på morgonen
83 … Nya tapeter - allt blir så fräscht
84 … Hemlagad äppelpaj – gjorda av egna äpplen
85 … Vaniljsås – len och söt

Att "fånga" glimtar av härlighet som många gånger bara smiter förbi. Osedda. som hoppar förbi av glädje, men som vi vanligtvis inte ser när vi jagar nästa grej, nästa "måste", nästa "det är nog finare där borta"... 

Jag listar på engelska (HÄR och bloggen på måndagar) och delar med mig på Ann's blogg tillsammans med andra. Att inte vara ensam … känns viktigt trots allt!

745 på min lista nu. Kommer jag sluta vid 1000? Nej … jag hoppas att jag aldrig slutar :) Kanske jag slutar numrera … det känns redan nu som onödigt. Men att medvetandegöra det som är gott? Nej, det är bara gott!


Så gör jag :) Hur gör du?

4 kommentarer:

 1. Å, jag försöker också se de små sakerna i livet istället för att vänta på den "stora". Menj när man har övat sig i att vara tacksam ett tag så tycker jag att man ser mer av allt det underbara som omger en. Du beskriver det så bra!

  SvaraRadera
 2. En fantastisk idé! Att rekna sina välsignelser...

  SvaraRadera
 3. Tacksamhet - en väg till lycka...

  Jag numrerar inte, men kanske är det en bra metod för att göra allt ÄNNU tydligare.

  Tidigare skrev jag i min kvälls-tacksamhets-bok (a´la Mia Törnblom), just för att träna upp min tacksamhetsförmåga, som hade varit körd i botten en period.

  Tack för ditt inlägg Eva. Skall öppna mina ögon lite mer idag. :)

  SvaraRadera
 4. jag lägger en lapp i en burk varje dag det här året. en lapp där jag skriver upp nåt jag är tacksam över. ska bli spännande att läsa de 31/12 i år :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...