torsdag 6 december 2012

Gratts i på namnsdagen ... tomten?

Det fanns en gång en god Biskop i Lykien, som hette Nikolaus. Han hörde talas om en familj i staden som hade så dåligt ställt att fadern inte kunde se någon annan utväg än att sälja sina tre döttrar till ett ställe som ingen, någonsin, skulle behöva arbeta på. Den stackars fadern kunde inte se någon annan utväg. Skammen och bedrövelsen var total.

Biskop Nikolaus, som var en mycket godhjärtat man, ville hjälpa till.

Nu var det så att han var född som enda barnet till välbeställda föräldrar och hade fått ett rikt arv, så han fann på råd.

En natt gick han till deras hem och slängde in en påse guld genom ett fönster. Tillräckligt för en hemgift.

När morgonen kom fann familjen guldet och blev oändligt tacksamma. Kanske skulle de kunna klara sig nu ändå.

Nästa natt hände samma sak igen och nu bestämde sig fadern för att vaka den tredje natten för att, om miraklet skulle ske igen, kanske få en aning om hur det gick till. Sagt och gjort. Han höll sig vaken. Och, välsignelse, det kom ännu en påse guld farande genom fönstret.
Den här gången rusade fadern ut för att se vem välgöraren var och fann så Biskop Nikolaus utanför. Fadern tackade för sina döttrars liv och berättade sedan för alla som ville lyssna, vilken välgörare, vilken god människa, Biskopen var.

Biskop Nikolaus blev, efter sin död, helgonförklarad och den 6 december firar man hans helgondag i katolska kyrkan. Hos oss har han en plats i vår kalender, just samma datum, med sitt ståtliga namn.

I en del katolska kyrkor klär en man ut sig till biskop Nikolaus, i röd dräkt, vitt skägg och med biskopsstav och delar sedan ut godis och leksaker, på självaste helgondagen …  Lägg så till våra tomtenissar och det stora Cola-märkets klassiska julfigur och vi har … Tomten. Saint Nikolaus. Santa Claus.
 Så, idag har tomten namnsdag!

Grattis!

2 kommentarer:

  1. Intressant!

    Tur för den familjen att biskopen var så godhjärtad! Annars brukar det ju vara tvärtom - kyrkan skulle ju ha 10:e, oavsett familjernas ekonomi...

    SvaraRadera
  2. Tack för en julsaga, Eva! Värmer i dessa tider när ägodelar uppskattas så högt. Stort Grattis till Tomten som firar tillsammans med Finland, som ju fyller hela 95 år idag! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...