tisdag 11 juni 2013

"You are a Strong Introvert"


Extrovert (utåtriktad) eller introvert (inåtvänd)?

Att vara extrovert ses som positivt. Att vara introvert är inte alls lika acceptabelt. Synonymen inåtvänd följs i Wiktionary av förklaringen "fokuserar sin energi främst på egna känslor". En väldigt negativ "förklaring". En introvert fokuserar inte mer på sina egna känslor än någon annan - men behöver mer tid och plats för egen reflektion?
Introverta blir "Peopled out" - extroverta inte lika så.

Det är populärt att läsa om högsensitiva personer. Det är mer ok. Men jag vill påstå att det handlar om introverta personer. "Starkskör" är ett nytt begrepp i diskussionerna kring HSP. Jag vill påstå att det är introverta som lärt sig vara extroverta för att passa in ... men vad vet jag. Påstå är ju lätt ;)

Nu har Susanne Cains bok "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" översatts till svenska --> "Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla shörs och syns". Hon skriver om hur viktigt det är att ta till vara på de introvertas bidrag till samhället och inte bara försöka få dem att bli mer utåtvända - extroverta. Det är i den egna stunden - genom att inte följa gruppen - som de nya idéerna kan födas.

Läs mer om boken HÄR!

HÄR kan man läsa vad en annan bloggare tänker kring boken och ämnet.

Se den här föreläsning på 20 minuter (om du är nyfiken), med författaren, där hon ger essensen av boken. Väl värd att se. Kanske känner man igen sig själv någonstans i det hela. kanske känner man igen någon annan. Lite ny kunskap skadar aldrig. Svensk text, om jag gjort allt rätt ;)
Fungerar inte videon så kan du se den HÄR!

Rubriken? Jo, Susan Cain har en hemsida. Där finns ett test - som alla idésidor har ;) - och jag testade mig själv. Rubriken är mitt resultat. Är jag förvånad? Inte alls. Übersocial  med lång återhämtningstid. Det är jag det! Introverten som lärt sig dölja det med extrovertbeteende -uppväxt i generationen som var banbrytande med grupparbeten i skolan ... jo.
11 kommentarer:

 1. Jag är nog Introvert alá ostkupa ;)

  "mer tid och plats för egen reflektion?"

  Tycker jag låter riktigt sunt...!

  Ha en skön kväll. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har både sett hennes TED talk tidigare och har boken. Mycket intressant.

  SvaraRadera
 3. Ja det var mycket bra inlägg! Och klart ska jag göra testet :) Klokt så mycket klokt.
  "Att passa in" tar död på det kreativa och mer därtill. Tack för detta bra tips!

  SvaraRadera
 4. Den där boken borde jag få tag på. Jag är själv extrovert, medan min man är introvert. Spännande motsatser ;-)
  Jag tror dom introverta är stora ressurser, och i mina norskstudier har jag tittat lite mer på dom tysta barnen i skolan. Vi ska alltid få dom att prata mer... något jag inte tror är rätt. Jag känner det här är något viktigt som griper tag i mej :-)

  SvaraRadera
 5. Ska ta till mig din text när jag är mindre trött, ska också se filmen, besöka hemsidan och boken skulle jag nog vilja läsa. Får kolla om den är låningsbar in i min padda från biblioteket.

  SvaraRadera
 6. Jamenprecis. Alla sorter behövs, egentligen är jag så himla trött på att alla ska få små etiketter - vilka det än månde vara. Kan inte folk bara få vara? (Ja, barnsligt och naivt, vet.)

  SvaraRadera
 7. Introvert.HSP.Ja, man har det inte lätt i ett samhälle som premierar extroverta personer med vassa armbågar. (Som jag läste i en platsannons en gång: Du ska kunna hålla många bollar i luften - och inte vara rädd om det kommer fler flygande...)

  SvaraRadera
 8. Du är en "strong introvert", medan jag slutade som "moderate introvert". Gillar också sådana test ibland, ganska kul tycker jag. Å att vara en "lagom" introvert stämmer nog om jag tänker efter. Min introverta kollega tycker däremot att jag är extremt extrovert. Personligen tycker jag att introverta behöver extroverta "motparter" och vice versa såklart.

  SvaraRadera
 9. Heh, kul att jag hamnade här när jag kikade på boken på AdLibris! ;) Har sneglat på den ett tag och häromdagen ladde jag ner den från bibblan. På GoodReads är många positiva medan andra tycker att det inte finns ngt banbrytande i boken, att "allt detta redan är sagt och bättre av andra, som t.ex. Elaine Aron". Well, jag har ingen aning... nu ska jag luta mig bakåt - som den sanna introvert jag är - och bilda mig en egen uppfattning: först Susan Cain och efter det Arons "Den högkänsliga människan". Efter det är väl kvoten för shrinking business fylld för i år. ;) Önskar dig en fortsatt fin helg! :)

  P.S. Vet inte om jag behöver testa mig... ISDN säger Myers Briggs vid två tillfällen så jag har väl inget att skylla på. ;)

  SvaraRadera
 10. Jag kommenterade här förut och sa att jag var en ISDN... läser för många böcker det är helt klart, haha.. ISTJ menar jag förstås. Sorry for spamming! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att bokhandeln förde dig till mig :) Jag är nyfiken på båda böckerna du nämnde (ja, den ena nämnde vi ju liksom båda två ;)). Kanske är det denna sommar som de ska läsas, faktiskt. Hoppas du skriver om vad du tycker om dem. Det skulle vara intressant!
   Ber om ursäkt för dåligt kommenterande. Tröttheten efter stressen i maj har nu slagit till. Det går över - snart :)
   Önskar dig en fortsatt bra vecka.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...