onsdag 29 januari 2014

Kloka ord


”När vi börjar att bli alltför imponerade av resultatet av vårt arbete, har vi långsamt kommit till den felaktiga övertygelsen att livet är en stor resultattavla där någon listat punkter för att mäta vårt värde. Och innan vi är fullt medvetna om det, har vi sålt vår själ till de många betygsgivarna. Det betyder att vi inte bara är i världen, men också av världen. Då blir vi vad världen gör oss. Vi är intelligenta för att någon ger oss höga betyg. Vi är till hjälp för att någon säger tack. Vi är sympatiska för att någon tycker om oss. Och vi är viktiga för att någon anser oss oumbärlig. Kort sagt, vi är värdefulla för att vi har framgångar. Och ju mer vi låter våra prestationer - resultaten av våra handlingar - bli kriterier för vår självkänsla, desto mer kommer vi att gå på våra mentala och andliga tår, aldrig säkra på om vi kommer att kunna leva upp till de förväntningarna vi skapade med våra senaste framgångar. I många människors liv, finns det ett nästan diaboliskt mönster där oron växer i takt med deras framgångar. Denna mörka makt har drivit många ... till självförstörelse.”

 Henri J.M. Nouwen

6 kommentarer:

 1. Nu är jag ju inte speciellt klok - inte djup heller för den delen. Å det verkar inte vara dina tankar heller utan Henri J.M. Nouwens.
  Men jag undrar om inte det här inlägget motsäger helt gårdagens tanker.

  Hur vill du/man har det?

  Eller så förstår jag inte, vilket är det troligaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Vi är intelligenta för att någon ger oss höga betyg. Vi är till hjälp för att någon säger tack. Vi är sympatiska för att någon tycker om oss. Och vi är viktiga för att någon anser oss oumbärlig. Kort sagt, vi är värdefulla för att vi har framgångar." Det är ingen motsatts till mina tankar igår. det är så och borde inte vara så - vi är värdefulla utan prestationer! Igår skrev jag: "Tänk att det finns en livsvilja som vill dig. Som vill livet – och tänk att det, just bara det, räcker. Nu behöver du bara göra ditt bästa; be andra om hjälp, andas, förundras, leda, längta ... bara du kan var den bästa du." Det håller även efter dagens citat! :)

   Radera
 2. Kloka ord... det är ju så självklart att vi är värdefulla utan prestationer, men ibland tror hjärnan något annat, tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 3. Kloka ord. Men rädslan kanske står i vägen? Rädslan för att se vad man är när allt skalas bort och det bara är jag kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rädsla för det okända. En rädsla vi alla är bekanta med.
   Jag tror att det som är "bara jag" är kärnan, fundamentet, till de vi är - och att det är alldeles tillräckligt! Vi skulle alla behöva sakta ner för att hinna se varandra ordentligt - utan rustningen skulle inte vi vara stora och snabbt överskådliga ... Men tänk, en värld där vi faktiskt ser varandra ... läskigt underbart!

   Radera
 4. Mycket klokt. Prestation och åter prestation... om man inte presterar finns man inte. Så hemskt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...