måndag 6 januari 2014

Unnar du dig?


För … kanske tre veckor sedan satt jag på en högstadieskola i Sverige och pratade med vem som helst som ville snacka en stund – jag jobbar med, och för, ungdomar i en Svenskkyrklig församling. En av killarna jag pratade med pratade jag med länge. Bland annat var han väldigt noga med att berätta att på helgerna, då dricker han. När jag frågade vad det är som gör att han tycker det är så viktigt, och kanske coolt, svarade han att ”det känns så skönt, så avslappnat, när man druckit lite” … han är 15 år.

Idag läste jag DET HÄR inlägget hos bloggerskan Asta – ett inlägg hon skrivit efter att ha läst DET HÄR, som Fredrik Backman skrivit.

Och?

Jo ...

Läs! Kanske kan det få dig att tänka till. Kanske kring dina egna vanor. Eller så kanske du får mod att ringa någon du tänker på när du läser – någon som behöver din hjälp att inse ett och annat.

Jag ska i alla fall rekommendera läsningen till någon som jag tänker på … kanske blir hen provocerad. Men kanske har hen väntat på att någon skulle säga något …


Ni vet, vi unnar oss fel saker. Vi borde unna oss omtanke!

10 kommentarer:

 1. Många människor är det ju som inte har nån kontroll på sitt drickande, tyvärr går det längre ner i åldrarna också, fast där är det ofta andra droger inblandade också. :(

  Kyrkan gör ju mycket för människor, ofta så att många inte tänker på detta, man tror att det bara är gudstjänst på söndagen, men det är ju sex dagar till där som kyrkan arbetar med människor.
  Här har vi mycket med papperslösa människor som man stöttar.

  Många ungdomar behöver en vuxen att prata med..bra jobbat där.


  SvaraRadera
 2. Precis. Vi borde unna oss omtanke. För jag avstår inte alkohol de här veckorna. Jag unnar kroppen lite lugn.
  Även jag har många, mååååånga i min bekantskapskrets som inte är alkoholister men som dricker på ett farligt sätt.
  Vi är för dåliga på att prata om sånt här.
  Kram å tack för din länkning

  SvaraRadera
 3. Bra skrivit av alla!
  Personligen tycker jag att man ska njuta av ett glas öl/vin då och då. Inte bara vissa veckodagar då det uppenbarligen "hör till". Vi svenskar har ett litet förvrängt förhållande till alkohol. Här dricks det för att det är en viss veckodag och då häller man i sig massvis för att bli full. Sorgligt!
  Vid medelhavet har man en betydligt mera "naturlig" inställning till alkohol. Där ser man ytterst sällan fyllon eller ranglande alkisar - ja några ser man väl, och de är turister.

  SvaraRadera
 4. Vad hemskt att vara 15år och dricka för att vara avslappnad,
  en femtonåring ska ju vara full av liv och lust och energi utan att ens tänka ordet alkohol.
  Tragiskt.
  Håller faktiskt med BP i det hon skriver, men kanske att inte alla klarar av just detta,
  utan är van att koppla av en arbetsvecka med ett glas eller två.
  Vi har nog också vanor att dricka något som passar till helgens mat som vi planerat,
  det skulle ju duga med vatten, men det är ju lite gott med ett gott vin....
  Sådana är vi !!!

  Förstår att du gör ett bra arbete med ungdomar, skulle behövas många som du när ungdomarna växer upp !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 5. Blir illa berör när jag läser om 15-åringen men samtidigt blir jag glad över att han pratade med dig. Alla ungdomar har inte någon vuxen att prata med som kan lyssna och stötta dem att göra bra val i livet.
  Kom också att tänka på Obama (inte ofta jag tänker på honom, haha) som gav sin fru egentid. Mycket klokt!

  SvaraRadera
 6. Jag har just haft ett samtal med min 15-åriga son om alkohol och droger, som han och hans kompisar än inte kommit i kontakt med, men snart kommer det. Jag har själv aldrig druckit alkohol, inte vare sig öl, vin eller sprit, men då möter jag den andra sidan, den att alltid bli ifrågasatt för att jag avstår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt principen "du bör ha samma laster som jag, eller värre, så att jag inte känner mig som en dålig människa" ... Det är samma sak om du inte äter fikabröd, eller godis, i sällskap där det bjuds.
   Människan är på många sätt en underlig varelse!

   Radera
 7. omtanke om varandra, naturligtvis. jag brukar alltid säga till mina två systerdöttrar och deras fästmän att dom ska vara snälla mot varandra. man måste nog tänka på att vara det, det kommer inte alltid naturligt.
  men omtanke och alkohol kan gå hand i hand. vi dricker, man faktiskt inga mängder. och det är många många år sen jag var onykter. min man har jag aldrig sett onykter. eftersom mitt liv hänger på en tråd passar vi med bubbel när vi firar, jag älskar bubbel. får om man gå efter artikeln tacka nån för att jag inte har några alhokolgener.
  klart att jag blir berörd av att så unga människor dricker, så var det inte riktigt när jag var ung. men livet är mycket tuffare för unga nu.
  aino

  SvaraRadera
 8. Huvva..15 år!Något gick riktigt fel. Läste länkarna. Är ju så att alkoholism inte bara är parkbänksfyllan...
  Man blir ju ledsen när man läser om Fredrik. Det är synd om människor.
  Vi dricker vin här. Men jag kan inte tänka mig att dricka ett vin eller för den delen äta mat som inte smakar bra.Då är jag hellre utan.
  Tycker att jag mår gott på vin. Men lagom är väl ordet som är bra i alla sammanhang. För mycket och för lite skämmer allt....

  SvaraRadera
 9. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om alkohol, droger, ungdomar, vuxna... Så fel kan det bli...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...