tisdag 18 februari 2014

Ska det verkligen vara ett L där? På riktigt?


Idag lärde jag mig lite svenska - inte det lättaste språket ska du veta!
Det började på jobbet - en kollega undrade och vi andra fnissade åt hennes tokiga fråga ... och sen fick vi äta upp det. Hon har ju rätt!
Undrar om ni visste detta. Kolla in konversationen som blev på Fejjan efter min upptäckt:


Så här står det i länken till Språkrådet (som nämns i konversationen):


fråga
Heter det verkligen omständlig? Borde det inte vara omständig? Det heter ju ständig?
svar
Jo, det heter faktiskt omständlig. Vi har tagit över omständlig från tyska umständlich. Det är alltså bildat med -lig, (motsvarande tyska-lich,) och inte -ig som i ständig. Det betyder ’(alltför) detaljerad och invecklad’ och till det finns substantivet omständlighet.
Det är begripligt att många säger omständig, eftersom vi har ordenständig, beständig, fullständig, otillständig, självständig, omständighet – men inget ständlig.
Ordet omständighet betyder ’sakförhållande som har betydelse i sammanhanget’.
Inte en dag utan ny kunskap - att det ska vara så omständligt ;)


P.S. Ska man uttala L:et? Hur gör ni? D.S.6 kommentarer:

 1. Jag har också hört det där ordet..Men aldrig använt det. Det är mycket med nya ord. Något som jag hör ofta nu är att saker är "transparenta"..Det fanns då inte då jag var liten..Men roligt med ord! DET älskar jag.
  kram
  Fia

  SvaraRadera
 2. Då har jag också fått lära mig hur det stavas ikväll. Tack för svenskalektionen. Kram!

  SvaraRadera
 3. Ja där ser man vad lite man vet. Emellanåt ser man nån stava det med L men jag har inte trott att det ska vara så. Nu får jag helt enkelt lära om. :)

  SvaraRadera
 4. Jag har börjat att uttala l:et nu, men förut vägrade jag, av ren och skär envishet. Tycker inte om ordet omständligt, ville behålla min tro på att det heter omständig, men fick ge mig för ett tag sen då det skrevs om detta i DN:s kolumn för språkfrågor. Fast jag kommer nog aldrig att komma helt överens med ordet, det är ju så omständligt! ;)

  SvaraRadera
 5. helt nytt för mig. har nog aldrig lagt märke till omständligt. med l alltså.
  aino

  SvaraRadera
 6. Haha, så kul med dessa språkfunderingar! Nej, jag kände inte heller till detta... och då kan jag dra till med min ständiga bortförklaring: jag har inte svenska som modersmål. ;) Och nej, jag uttalar inte L:et, har rationaliserat bort det. Utan att veta om det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...