onsdag 19 mars 2014

Flamma stolt


Idag var jag inne hos en medbloggare för att titta på dennes bidrag till en av alla fotoutmaningar jag tar del av i mån av tid och lust.

Bilden är en … ja, se den HÄR!

Och så ska jag då kommentera. Snyggt! … hinner jag skriva … innan jag tänker; vad kan man skriva mer som stolt svensk utan att stämplas som främlingsfientlig eller SD eller nynazist eller …

Är det inte hemskt? Är jag ensam om det här?

Jag är väldigt stolt över mitt land. Trotts en del skit vi håller på med – men vilket land dras inte med dumheter? Kanske var det ”bättre förr” – jo, men det betyder inte att det är dåligt nu! Och invandringen? Det enda jag skäms över i för hållande till den är våra egna myndigheters oförmåga att sköta det på ett värdigt sätt vilket resulterar i att människor får bo och rota sig här innan vi säger att de inte får stanna. Fy bövelen, rent ut sagt!

Så. Om jag kommenterat som jag ville hade jag kanske skrivit ”Snyggt! Den stolta svenskan i mig njuter av din bild!” och inte alls menat att mina egna (inte svenskfödda) barn eller andra svenskar inte hör hemma i Sverige, eller att vi är förmer än något annat land och dess befolkning, eller ...

Och så undrar vi, som land, varför nationaldagsfirandet i Sverige inte tar fart … Vi törs inte? Vi törs inte vara stolta över vårt eget land för att inte klassas som främlingsfientliga? *ryser*

Om vi tänker så så spelar det väl ingen roll vilket parti som styr regalskeppet Sverige - de främlingsfientliga inriktningar har ändå redan vunnit eftersom vi själva, jag, ifrågasätter om det är ok att skriva "stolt svensk"? Eller? *mår lätt illa*Jo, jag kan länka bättre till min medbloggare - men jag måste fråga först!
10 kommentarer:

 1. Du är långt ifrån ensam om detta att känna så här både stolt och av denna vanmaktskänsla utav att allt kan vändas till nått annat...men det är bara VI som kan ändra på det genom att va rakryggade och stå upp för det faktum av att vi är stolta. Stolta för ett land som öppnar upp för portarna för fler medborgare och för mångfalden ..Ja vi kan allt sitta och vara stolta över mycket......likväl som vi kan skämmas över vår flathet ..Denna video talar välan om att vi ALLA kan vara stolta över SVEDALA ...vårt land. http://youtu.be/cbvdzQ7uVPc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så; endast vi kan ändra på detta. Nu, när jag är medveten om att mitt omedvetna stoppat mig från att uttrycka min stolthet (jag antar att jag gjort och tänkt på ett liknande sätt tidigare utan att egentligen vara medveten om det) ska jag nu istället försöka att medvetet uttrycka den där den hör hemma :)
   Tack för din kommentar! Försökte hitta en blogg eller något forum för dig på nätet för att svara dig "där du är" men hittar inget - jag hoppas du kommer tillbaka här och läser ;)

   Radera
 2. Nu hade jag inte reagerat lika starkt som du på den bilden, som troligen var ett bidrag till vindfångaren eller?
  Sverige är ett bra land att leva i, ett väldigt bra land å det kan alla vara stolta över. Jag menar på ett eller annat sätt bidrar vi ju alla.
  Kan väl hänvisas till Volvo reklamen med Zlatan, den skulle passa perfekt till ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju inte bilden jag reagerade på egentligen - utan min egen reaktion, att jag tvekade att kommentera som jag ville ... DET reagerade jag på!

   Radera
 3. Jag känner igen mig. Man måste tänka efter först, ordentligt.
  Alla länder har en egen flagga, som de är stolta över och använder i olika sammanhang. Varför ska vi lida av det där fenomenet, att känna skam och osäkerhet.
  Jag gillar Sveriges flagga, rysligt snygga färger i kombination.
  /Kiki

  SvaraRadera
 4. Jag tänker inte så, jag kan tycka en bild är vacker, oavsett vilken flagga det är som vajar där, jag tolkar inte flaggan så starkt till det svenska. Det kan hänga ihop med att jag inte är så fosterländsk, inte alltid är så stolt över vårt land och inte alls är intresserad av sport och olika landskamper, där mycket av flaggkänslan kommer ifrån upplever jag. Sen är det helt OK att vara stolt över sitt land och sin flagga, så länge det innefattar alla medborgare och inte knyts till något luddigt etniskt svenskt... Och så länge som det inte används för att nedvärdera andra länder och deras medborgare och deras rätt att vara lika stolta över sitt land och sin flagga...

  SvaraRadera
 5. Jo man tänker sig nog för två eller tre gånger innan man kommenterar just en sån där bild. Några har sett till att förstöra det för mig att berätta öppen hjärtligt. Jag förstår hur du menar med dessa ord: Vad kan man skriva mer som stolt svensk utan att stämplas som främlingsfientlig eller SD eller nynazist eller … till den blå gula fanan.

  SvaraRadera
 6. Jag känner precis som Freja! Jag tänker inte flaggan som svensk flagga i detta sammanhang utan som en fin bild och kan då kommentera den hur jag vill! Men samtidigt vet jag att det finns människor som tolkar allt fel och lite hur som helst men det kan jag inte lägga på mig själv! Frågar de mig rakt ut förklarar jag. Men på ett sätt var det bättre förr...förr var man mera stolt och stod för det! Och det var inte så sjukt mycket som var förbjudet som pepparkaksgubbar och vissa barnvisor osv!

  SvaraRadera
 7. Jag känner ofta att jag måste väga mina ord på våg innan jag säger något när det gäller allt det där, det är så tråkigt att det ska vara så!

  SvaraRadera
 8. Förstår precis vad du menar och det är tråkigt att det blivit att man tvekar....det säger en del om "klimatet" som blivit. Annat med norrmännen som firar sin nationaldag hejvilt! Det är givande att jobba med och för invandrare.....

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...