måndag 17 mars 2014

Man undrar av Jostein Gaarder & Akin Düzakin


Man undrar är en ovanlig och enkel liten bok, som på inget sätt är ordinär. Snarare tvärtom. Innanför pärmen döljer sig de stora frågorna. De som egentligen inte har något svar men som ändå måste ställas. De frågor som försöker fånga sanningen om världen, kärleken och sorgen. En underbar berättelse som handlar om att mista någon, men också om att förstå det magiska och fantastiska i att vara människa.
 Jostein Gaarders bok Sofies värld har översatts till 53 språk, sålts i 26 miljoner exemplar och blev världens mest sålda bok 1996.
 Akin Düzakin är en turkisk-norsk illustratör som har vunnit ett flertal prestigefyllda priser, däribland Bokkunstprisen för sin verksamhet som nyskapande och tongivande illustratör.

Det här är en vemodigt vacker bok med livets alla stora frågor. Vid första anblick banal. En enkelt formad fråga, och en bild, på varannan sida.  Man får inte ha bråttom med den här boken. Där finns ett djup. Bilderna berättar mycket. Frågorna leder dig djupare.


Varför lever jag? Varför finns det en värld?
Varför finns det något över huvud taget?

Kan jag bry mig lika mycket om en annan människa som jag bryr mig om mig själv?På baksidan står det:  
Man undrar är en  bilderbok för reflektion och eftertanke. Filosofiska frågor möter en bildberättelse om vänskap, kärlek och sorg, och om att våga leva sitt eget liv.


Det står att det är en barn- & ungdomsbok. Förvisso. Men jag tror att den kan ge lika mycket till vem som helst som filosoferar över livet- oavsett ålder. En bok som kan ge bekräftelse - jag är inte ensam om mina frågor.
Jag kan också mycket väl kan tänka mig att använda den här boken tillsammans med unga vid samtal om sorg. Här är de stora frågorna ställda av någon annan och det finns en person i boken att ställa frågorna omkring - samtalet kan därför hållas utanför de enskilda personerna i rummet ... det kan vara lättare så!

Varmt rekommenderad!

Du kan köpa den här, här eller här … och på en massa andra ställen också förstås! Man kan säkert låna den på biblioteken också!
4 kommentarer:

 1. Inte riktigt min typ av bok, men jag gillar illustrationerna skarpt.

  SvaraRadera
 2. Skönt tips..
  Jag har nu läst klart" to kill a Mokingbird", ditt lästips. Gillade boken grymt mycket, läste den på engelska.
  Litar fullt på ditt omdöme och tar tacksamt emot ett nytt tips, helst på engelska, försöker kombinera bra litteratur och träna språket.
  /Kiki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du gillade "To kill a Mockingbird" :)
   Det är givande att läsa engelska böcker på engelska (eg. alla böcker på originalspråk - för den som kan) för jag tror att man ofta tappar känsla i en översättning. Ofta, inte alltid - det finna ju bra översättare, som översättaren till "Boktjuven", vilket jag faktiskt nämnde i det inlägget ...
   Tack för förtroendet :) Tips kommer!

   Radera
 3. Den där måste jag få tag på, på norska förstås ;-). Gaarder är en favorit.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...