tisdag 4 mars 2014

Människors lika värde, eller; "Du ska inte tro att du är något"


Människors lika värde. Du känner igen orden. Vi säger dem, skriver dem, hör dem, nästan dagligen. Ord som betyder att människor ska behandlas utifrån att de är lika mycket värda, allihop. Varenda kotte.
Men vi omvandlar det gärna till att betyda att ingen är för mer än någon annan, och så glömmer vi ju det där med värdet i alla fall. VI glömmer att alla HAR ett värde. Unikt. ALLA. Det är ju det vi ska komma ihåg!
Allas lika värde betyder inte att ”du ska inte tro att du är något” - det betyder istället att du är fantastisk - och att alla andra också är det!Tisdagstema


Det vi fruktar mest är inte att vara otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi har omätliga krafter. Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest. Vi frågar oss: Skulle jag vara lysande, fantastisk, begåvad och förbluffande? Egentligen - hur kan vi undgå att vara det? Du är ett barn av Gud. Världen är inte hjälpt av din småbarnslek. Det ligger inget stort i att krympa så att andra människor i din närhet skulle slippa känna sig osäkra. Vi föddes för att förverkliga Guds härlighet inom oss. Den finns inte bara i några av oss: Den finns i alla. Och när vi låter vårt eget ljus skina ger vi omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma. När vi har gjort oss fria från vår egen rädsla, gör vår närvaro andra automatiskt fria.

Nelson Mandela/Marianne Williamson 
(Det tvistas vem citatet ska tillskrivas)26 kommentarer:

 1. Vilket utmärkt inlägg! Japp vi är allihopa värdefulla oavsett var bi kommer ifrån eller vad vi gör! För utan "oss" skulle världen inte fungera. Det borde många komma ihåg!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin tolkning! Självklart är alla människor lika mycket värda! Vilken fin text du fick till också =)

  SvaraRadera
 3. Kloka ord och en helt underbar bild!

  SvaraRadera
 4. Vad fint och sant du skriver. Om alla funderade lite över detta tror jag världen skulle se lite annorlunda ut det är värdefullt.
  ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Riktigt tänkvärt och något som jag borde läsa om och om igen. Inte för att jag inte värdesätter andra människor, utan för att jag lätt underskattar mig själv. Du är duktig på att väcka funderingar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du skriver gäller nog de flesta människor. Ibland så illa att de behöver stå på andra för att se sig själva :/
   Tänk om vi alla kunde förstå hur fina och värdefulla vi är - hela tiden :) Tänk så bra vi skulle må!
   Tack :)

   Radera
 6. Tror vi alla underskattar oss själva ibland, fin bild som man blir glad av;-)

  SvaraRadera
 7. Nydelig og verdifullt innlegg.
  Takk.
  Ha en flott tirsdag.
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2014/03/04/verdifullt-sa-tisdagtema/

  SvaraRadera
 8. Alla är vi lika värdefulla gammal som ung, liten som stor, jag kan fortsätta i det oändliga......

  SvaraRadera
 9. Fina och kloka ord och jag önskar att de var sanna just för mig. Min djupaste rädsla är inte att jag har omätliga krafter utan att jag inte har det! Eller rättare sagt att jag inte ska hitta demn. Kraften alltså! Jag behöver den men hittar den inte...och vet inte om den finns längre!
  Men jag håller helt med dig om ordet värdefull och hur Jante kommer in och slår ner oss! Du är klok du! :)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att våga tro på sitt eget värde är kanske det viktigaste vi försöker med ett helt liv och jag tror att vi har en kraft som finns där … och när den behövs kommer den fram, men just då kanske vi inte ser den – vi kanske inte anar den förrän vi ser tillbaka på våra liv och undrar hur vi orkade. Då kanske vi ser att den fanns där, trots allt!

   Radera
 10. Kloka ord, tyvärr något som man kan glömma ibland att tänka på. Alla gör sig nog skyldiga ibland att nervärdera någon annan istället för att uppmuntra och stötta.

  SvaraRadera
 11. Vi alla har ett värde och vi är alla unika ! Det är sant men väldigt svårt för många människor att förstå eller vilja förstå. Behöver bara gå till mig själv och min ständiga oro över både det ena och det andra och den återkommande känslan av att vara värdelös medans alla andra är så mycket bättre. Kan ju tyckas lite motsägelsefullt till mitt inlägg om att våga vara. Det är väl kanske snarare en förhoppning och ett mål.

  Trodde i all hast att det var du som skrivit de sista raderna / citatet. Känner mig inte riktigt hemma där då jag inte alls tror på att jag skulle vara ett barn av någon gud. Tror mer på vetenskap än religion. Tänkvärt inlägg hursomhelst !

  SvaraRadera
 12. Vilken fin tolkning! Så sanna ord, vi är alla värdefulla!

  SvaraRadera
 13. .....men jag gillar dig iallafall Eva !!! Oavsett om vi båda är barn av gud eller inte ;-)

  SvaraRadera
 14. "Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu, att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du." Det citatet känner du säkert igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så välkända rader att jag kan dem utantill :) Sköna ord man behöver höra om och om igen!

   Radera
 15. "....tror mer på naturvetenskap än religion". skulle det vara !! Nu ska jag sluta analysera vad jag skrev !! Tror du förstår ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag tror på Gud OCH vetenskapen :D det finns ingen motsättning i det för mig. Det vetenskapen har att bjuda på i fakta, teorier och kluringar gör det hela bara med fantastiskt!
   Vi tror på det vi tror på, var och en. Det är allt bäst så!
   Stor kram hela vägen ner till Malta!

   Radera
 16. Kloka ord som träffar rätt.

  SvaraRadera
 17. And, yes, you are awesome Eva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *blushes* :) Thank you! I'm in good company here; look att all these bloggers comments! Wise, thinking, wonderful souls :) You included!

   Radera
 18. Så flott tekst om det å vere verdifull! Og eg trur det er mykje sant i det forfattaren av teksten skriv - vi fryktar vel aller mest å skilje oss positivt ut... Eg trur Gud ynskjer at vi skal blomstre og skine alle saman, men ikkje på bekostning av andre - heller slik at også andre kan blomstre og skine!

  SvaraRadera
 19. Härliga, sanna ord! Mitt hopp är att all hadde mod att bara vara den originalen dom är skapt att vara, och inte försökte vara som alla andra.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...