måndag 25 augusti 2014

#ALSIceBucketChallenge


Har ni hört talas om fenomenet? Ishinksutmaningen? En utmaning för att väcka medvetenhet kring sjukdomen ALSamyotrofisk lateral skleros - en sjukdom som  cirka 220 personer i Sverige får varje år (de flesta  mellan 50 och 70 år). 

I Sverige blev det väldigt känt när TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist drabbades och lät hela Sverige vara med om det hemska förloppet sjukdomen har (vilket alltid slutar med döden) - inte minst genom sin bok; Ro utan åror.

#IceBucketChallenge går som en löpeld genom internet. Alla utmanar alla - och donerar till forskning kring en sjukdom som (hur sjukt det än låter) drabbar alldeles för få för att det ska läggas forskningspengar på den. 

Låt mig ta er med på en youtube-resa :) Vi börjar med det videoklipp som fick mig att fatta vad utmaningen verkligen handlar om. Den börjar lite spexigt ... men se hela - det är verkligen dödligt allvar.


Sedan, ett klipp som förklarar var själva utmaningen började - Pete Frates berättelse:

Utmaningen vandrar, som sagt runt i världen - inte minst bland kändisar så som Benedict Cumberbatch:


Neil Gaiman  ... 

...som i sin tur utmanar GRRM ...  "murderer of characters" :)

George R R Martin - skapare av "Game of Thrones":

Även till Sverige har utmaningen tagit sig - men de videoklippen får ni leta reda på själva :)

Nu är ju det viktiga inte att hälla isvatten påsig - utan att skänka pengar till forskning. I Sverige kan vi inte skänka pengar så specifikt som till ALS-forskning ... men hjärnfonden finns. De listar inte ALS som en av de vanligaste hjärnsjukdomar som drabbar oss ... och det är det ju inte heller, tack och lov. Men där den drabbar, drabbar den med förtvivlan!

OBS! "När man startar en insamling på hjärnfonden kan man ange till vilken typ av forskning man vill att pengarna ska gå." 
Tack Mias Mix för informationen!#ALSIceBucketChallenge #icebucketchallenge8 kommentarer:

 1. En riktigt hemsk sjukdom! Bra att fler får upp ögonen och att insamlingar startas! När man startar en insamling på hjärnfonden kan man ange till vilken typ av forskning man vill att pengarna ska gå. Så gjorde min som och hans kompis när de samlade in pengar till stroke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen - jag lade till den i texten :)

   Radera
 2. Japp, har hört och har läst boken. Det är en vidrig sjukdom. Missförstå mig inte nu men om kampanjen tycker jag väl sisådär, alla sätt är bra iofs men jag blir lite matt över dels att det hänger på välgörenhet om man ska ha råd att forska och dels att det här är "bara" en sjukdom. Alla andra då?

  SvaraRadera
 3. För en gångs skull vet jag vad det är. Kampanjen har t o m uppmärksammats på BBC.
  Bra att du gör reklam för den!

  SvaraRadera
 4. ALS är verkligen en grym sjukdom. Minns teveprogrammet som Anna-Karin spelade in, förutom boken som skrevs. Ofattbart grymt.

  SvaraRadera
 5. ALS är verkligen värt att uppmärksamma, hemsk sjukdom. Kommer ihåg TV-programmet om Ulla-Carin Lindquist.

  SvaraRadera
 6. Mycket att till sig och fundera över. Tack för din information.
  /Kiki

  SvaraRadera
 7. Fruktansvärd sjukdom, en släkting fick den, startade i tungan, så tal och förmågan att äta var det första som försvann. Sjukdomen behöver verkligen få mer uppmärksamhet! Tyvärr verkar många av de som lägger upp videos inte riktigt veta vad ALS är men hjälper ändå till att uppmärksamma det, så gör gott i slutändan ändå, antar jag.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...