måndag 29 september 2014

Novellgodis från mässan


Novellix startade 2011 och drivs idag av Lena Hammargren. Novellix ger ut noveller på ett nytt sätt: styckvis och i fickformat. En novell per bok, fyra böcker åt gången, fyra gånger om året. Nyskrivet och klassiker. Den första utgivningsomgången kom i maj 2011. Då gav vi ut Unni Drougge, Jonas Karlsson, Jens Liljestrand och Maria Sveland. Sedan dess har vi hunnit ge ut totalt 60 böcker, nu senast en fyra med nyskrivna noveller av Oline Stig, Daniel Sjölin, Alva Dahl och Håkan Nesser.

Jag har precis läst Michail Bulgakovs Livets Stråle:


Privatdocent Ivanov stod som förstenad, närmast tillintetgjord: hur kunde väl han, Ivanov, ha missat att lägga märke till en sådan simpel sak, som den där smala strålen! Och detta var ju i sanning någonting ohyggligt! Ja, titta bara ... ”Herregud, Vladimir Ipatievitj!” utbrast Ivanov förskräckt med ögat tryckt mot okularet. ”Vad är det som pågår? De växer ju framför ögonen på mig ... Herregud ...!” ”Jag studerar dem för tredje dagen i rad nu”, sade Persikov och myste.

En novell från 1925 som, före alla katastroffilmer som "Snakes on a plane" m.fl., satte stilen på gengren *ryser* Människan får storhetsvansinne och allt går åt skogen:


Bara ögonen syntes och de stirrade på Aleksandr Semjonovitj utan att blinka. Aleksandr Semjonovitj, som vid det här laget badade i klibbande svett, fick bara fram fyra ord, och det var i sammanhanget alldeles orimliga ord, närda av en fasa som gränsade till vansinne, för så pass kusliga var nu de där stirrande ögonen bland löven:– Skämtar ni med mig …
Men, jag (som inte gillar skräck) tycker att den är bra ... på ett absurd sätt. Steven King möter Neil Gaiman ...? *hoppas ingen skvallrar till dem att jag skrev det*En läst - tre novell ... ingen den andra lik!
... förutom på utsidan! Visst är Alexander Janssons illustrationer helt fantastiska :)
Man kan även köpa novellerna från andra bokhandlar, som här och här.
Man kan säkert låna den på biblioteken också.


2 kommentarer:

  1. Dreglar över omslagen. Tänk att kunna göra sådana själv. Böckernas "upplägg" påminner om Penguin 60s Classics. Kommer du ihåg dom?! Vi har en hel radda av dom:-)

    SvaraRadera
  2. Jag har svårt för noveller. Läste ändå en av Novellix böcker i fjol, den om Benjamin Button. Var inte imponerad av novellen, men visst är det bra att de ger ut noveller som annars kan vara svåra att få tag på!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...