söndag 11 januari 2015

Helgbilden och lite film-ilskaVi tog oss en promenad på eftermiddagen och lyxade oss med sen pizza-lunch innan jag skulle var på jobbet och ha en träff med "Tala Film - Tala Liv". Vi såg "Återträffen" av, och med, Anna Odell.


I "Återträffen" bjuder Anna Odell in oss till en klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.


Den har fått lysande recensioner - vad jag kan komma fram till. Någon gång runt jul observerade jag att den gick på TV när jag slöspanade in tablåerna efter något sevärt. Jag ratade den då. Smart. Jag visste vad jag gjorde. 

Den här filmen gör mig arg. Kanske är det syftet, och då har hon lyckats. Om syftet var att göra mig arg på henne själv. Det är en hämndfilm. Av värsta sorten.
MEN, det blev bra diskussioner efteråt - och DET är bra :) DE ska jag försöka bära med mig i först hand. Och filmen, den kan jag försöka förpassa till "vad det nu var den hette"!

Du kan läsa om den HÄR!

27 kommentarer:

 1. Gillade inte heller filmen, kan jag säga.
  Hade stora förväntningar eftersom jag hade hört att den var så bra.
  Men den passade då inte mig.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 2. Många verkar tycka som du om filmen........och jag med!
  Men som du säger, något har hon uppnått eftersom många pratar och diskuterar kring filmen!
  Ha en skön fortsättning på kvällen!

  SvaraRadera
 3. Jag väljer oxå bort den filmen, inte min sorts film alls...

  SvaraRadera
 4. Låter inte som någon vidare kul helginslag.

  SvaraRadera
 5. Filmen har jag inte sett men hört talas om! Tror inte jag får någon behållning av den men egentligen ska man inte ta ställning till något man inte är insatt i! Då är jag mer positiv till en pizzalunch!
  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 6. Skönt att jag inte slösat tid och sett den filmen ännu. Pizza låter däremot helt OK.

  SvaraRadera
 7. Inte alls insatt i filmen varken hört om den eller sett den själv. Blev lite nyfiken på din ilska dock, men ska nog ändå inte se den.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig hört talas om den filmen. Som du beskrev tycker jag att den inte hade ett bra budskap.

  SvaraRadera
 9. Har bara läst om filmen. Tanken är nog att väcka diskussioner. Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Har inte sett filmen... kommer säkert att göra det. Budskap kan ju tolkas olika. (alla har ju inte samma smak eller uppfattning)

  SvaraRadera
 11. Har inte sett den min gamla mor tittade 10 minuter sedan var det bra.
  Hon mår nog inte bra som så många andra Svenskar, tycker hatet frodas lite överallt snart.

  SvaraRadera
 12. Låter som en film "man" inte får lust att se alls. Har aldrig hört talas om den och blir inte ens lite nyfiken. Tackar för "varningen" för en biokväll ska det nog bli under veckan här i Stockholm ;-)
  För övrigt later det som helgen varit bra hos dig. Ha en fortsatt fin vecka Eva !!

  SvaraRadera
 13. Såg den på bio och gillade den INTE! Men visst kan den ge bra diskussioner, det håller jag med om.

  SvaraRadera
 14. Och tänk att jag ser fram emot att se filmen. Ser fram emot att se hur jag själv reagerar, vad jag tycker och tänker. Hade nästan sett den igår kväll (spelade in den när den gick på teve) men kände att jag inte ville se något som kunde vara obehagligt en söndagskväll före läggdags. Hehe. Istället såg vi en förskräckligt otäck och blodig amerikansk independentfilm byggd på en sann historia som verkligen fick mig att både titta bort ibland och framför allt förfasa mig över många amerikaners usla levnadsförhållanden. Inte så konstigt att jag sov dåligt inatt.

  SvaraRadera
 15. Har sett den filmen och den rörde upp en del känslor kan jag hålla med om...

  SvaraRadera
 16. Har inte sett filmen, inga planer på att göra det heller. Kanske nån dag!

  SvaraRadera
 17. Jag såg den inte men ska absolut se den. Jag tänker att hon kanske har svårt att glömma och ... får se hur jag tolkar och vad jag tycker om den.

  SvaraRadera
 18. Nu blir jag onekligen lite orolig. Vet ju att jag skrev en kommentar igår men nu är den borta. Hoppas jag inte trampat på någon tå vid något tillfälle. Minns inte ordagrant vad jag skrev men ungefär så här, mig veterligen helt utan risk för tåtramp ;-).

  "Har aldrig hört talas om filmen men blir inte heller särskilt nyfiken eller lockad att se den. Tack för "varningen" för något biobesök ska det väl bli under vistelsen i Stockholm. För övrigt låter det som helgen varit bra. Efter att blivit arg och kankse lite upprörd måste det kännas väldigt givande med diskussioner där man delar sina tankar och åsikter med andra. Önskar dig en fortsatt trevlig vecka Eva ! "

  Sen kan man ju kanskse undra över varför jag alls tog mig tid att skriva igen men natten är sömnlös och känns just nu väldigt lång... Bättre att sitta framför datorn än att ligga och vrida sig som en mask i sängen ;-) Nu går jag vidare till de jag ännu inte kommenterat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita!
   Något mellan blogger och din wordpress fungerar inte. Jag har e-postat dig om hur jag inte kan kommentera hos dig - hoppas du har fått mailet! Jag får varningar om att "du" är en osäker plats (vilket jag ju vet att DU inte är, men - bloggplattformarna verkar vara lite osams)! Tydligen tycker min att din är så pass osäker att dina kommentarer hamnade i Skräppostlådan för koll. Blogger har fått lite nojja på att vilja ha verifieringar och annat - och visst, det är ju för vår skull antar jag - men om det ska vara så här så tar jag hellre att lite "osäkert" smiter igenom!
   Ge inte upp - jag lovar att bli bättre på att kolla skräppostmailboxen (långt ord som säkert inte finns men som jag vill ha just här ;)). Dina kommentarer försvinner ju inte - de bara hamnar "fel!
   Stor kram och tack för att du inte gav upp den här gången :) Jag ska fortsätta försöka hos dig!

   Radera
  2. Stort tack för ditt svar snälla Eva. Känns riktigt skönt så nu kanske jag kan koppla av och få ett par timmars sömn trots allt ;-)
   Har du mejlat till anitasmalta@gmail.com har jag inte sett den. mail@passport.nu kollar jag dagligen.

   Radera
 19. ...kikade in hos Elisbeth och även där var mina rader borta. Ger ju inte direkt vidare inspiration att kommentrar utan nu sitter jag istället här och undrar vad jag gör för fel. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarade just i kommentaren ovanför! Hoppas du ser det här!

   Radera
 20. Hon lyckades skaka om - o det är säkert det hon vill åstadkomma. Att vi ska REAGERA, i all vår bekvämlighet. Vi är för det mesta så blasé att det krävs något alldeles extra för att få igång oss.
  Blev också arg - ilskan kommer att leva inom mig l ä n g e och kommer att förändra tankebanor till, förhoppningsvis något bättre.
  Hennes tidigare alster - att bli inlagd på psyk förstod jag inte alls - hade bara läst negativa reaktioner - förrän jag såg en film om Anna och varför (SVT). Då trillade alla bitar på plats - hon ville visa på MAKTUTÖVNING inom psykvården - att patienter inte har ett skit att säga till om.
  Anna Odell är en mycket obekväm person för hon visar på sånt som vi inte vill se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sv: Tack för att du delar med dig av dina tankar - det behöver jag :) och visst är det så – vi behöver människor som får oss att tänka till och, många gånger, i nya banor – men jag är inte helt säker på att jag tycker att man får göra det på vilket sätt som helst … MEN, jag är verkligen inte färdigtänkt. Filmen ligger fortfarande och pyr i mitt inre :)
   God fortsättning på en vecka som förhoppningsvis börjat bra!

   Radera
  2. "Alla sätt är bra utom de dåliga" - i filmen om Anna, hennes psykintag och utställning fanns också en intervju med chefen för psyk: kontentan blev att det skulle bli stora förändringar när det gäller bemötandet av psykpatienter. Chefen tog emot budskapet och lovade förändringar. Är sättet bra eller dåligt?
   Läkaren/personalen som tog emot henne på psyk var fortfarande väldigt arga - o maktutövande. De tyckte inte att det var ett bra sätt! Men var det för att de blev avslöjade i sin maktutövning eller kände de sig utnyttjade!?
   Hundratals psykpatienter har blivit intervjuade av media och framfört samma budskap - resultat noll.
   Finns det bra eller dåliga sätt när det äntligen börjar hända saker - förändringar för en stor grupp människor som alltid blir diskriminerade och fråntagna sin integritet.?!
   Förmodligen är svaret både ja och nej.
   Med resultatet i hand och utan att vara inblandad är jag tacksam för att hon finns och ställer till det...
   Nej - jag hade nog inte orkat med o ha Anna i min närhet!!

   Radera
  3. Sitter fortfarande (trots dina kloka in lägg) lite frågande ... men som sagt; färdigtänkt är jag inte - inte heller speciellt insatt!
   MEN - jag är glad att det finns "alla sorter" ... för hur skulle det annars se ut.
   Och tack och lov för de som orkar göra sig hörda!

   Radera
 21. Har inte sett filmen men såg en intervju med Anna Odell om filmen och vill efter det hemskt gärna se filmen. Tror att din känsla är precis det hon har velat åstadkomma. Tyckte att hon verkade ganska knepig innan jag för några år sedan var på en föreläsning med henne och fick höra hennes tankar kring när hon spelade psykiskt sjuk. En otroligt intressant människa som vågar hantera svåra frågor utan att vara rädd för det. Liza

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...