torsdag 2 juli 2015

Böcker jag läst i Juni


Det blev en väldigt massa böcker -igen. Men det här är nog någon sorts rekord. Undrar om jag undviker livet? Det kanske är något att fundera på ... eller så hade jag bara en skön läsmånad med flyt... Röstar på det sistnämnda!
Så, här kommer de alltså - böckerna lästa under maj.  Klickar man på titlarna kommer man till Goodreads sida för boken för att ni kanske vill läsa vad det faktiskt står att boken handlar om. Den här gången får ni söka själva på någon av de svenska nätbokhandlarna om ni vi veta vad de handlar om, på svenska (nåja, en del av dem är ju på svenska även på Goodreads ;)):



The Raven Boys av Maggie Stiefvater
En hypad YA i böckernas Youtube-hörn. Ja, inte bara där – bloggar skriver om den (dom) väldigt mycket också. Ja, dom. Det här är del ett av vad som ska komma att bli en bokserie på 4 böcker - i dagsläget finns det 3 och den sista är beräknad att komma ut i mars 2016.
På Goodreads gav jag den en 3:a. Jag gillade den. Den höll mig underhållen större delen av en dag och jag kommer att läsa fortsättningen – för jag vill gärna veta hur det går för dem alla.

A monster calls av Patrick Ness
Det bästa jag last på länge. Klassad som en barnbok i Sverige (9-12 år- och heter då ”Sju minuter över midnatt”) – men jag vet inte det jag. Kanske är barn av idag lite mer blasé när det kommer till skrämmande berättelser – man jag hade nog inte klarat av att ta till mig de fina undertonerna och allt boken säger (utan att säga det högt), när jag var 9, utan hade nog mest blivit rädd för det där monstret. Men, nu läste jag ju den i år – och jag är mycket äldre. Jag slukade den (inte bokstavligt). Den berörde. Den stannade kvar. En klar 5:a.

Me, Earl and the dying girl av Jesse Andrew
Ännu en väldigt omtalad bok. Men, nja! En 3:a.

The Invisible Library av Genevieve Cogman
Det här är första boken i en serie (?). Del två kommer ut i december och heter The Masked City.
Det här är Doctor Who-känsla i bokform. Den fångade mig och jag längtade hem för att fortsätta när jag släppte den för att livet krävde min närvaro. Underhållande med lagom mycket spänning och fantasy. En 4:a.

An Abundance of Katherines av John Green
Den här lyssnade jag på hos Storytel medan jag körde bil, plockade sniglar, målade i mandala-boken. Jag gillar John Greens stil. Även om det här inte var vare sig action eller världsomvälvande så ville jag veta vad karaktärerna funderade på och hur det skulle gå för dem, om de skulle komma fram till något. En skönt lugn bok utan chocker! En 3:a.

The Catcher in the Rye av J. D. Salinger
En klassiker. En ”borde-läsa”. Så – det gjorde jag. Men, nej. Inget för mig. Inte alls. Mest irriterande! En 1:a.

The Shock of the Fall av Nathan Filer
Det lät bra. Allt om den lät bra. Men – det kändes som om berättelsen kanske var bra för karaktären (eller inte), men den blev inte mycket för mig som läsare. En bok skriven för huvudrollsinnehavaren och inte för läsaren? Så kändes det. En 2:a – jag läste den ju ordentligt hela vägen – inget skummande – mest för att se om den skulle bli bättre.

Percy Jackson 1 – född till hjälte av Rick Riordan
Jupp! Underhållande. Lite förutsägbar – skön humor. En 4:a.

Paper Towns av John Green
Gillar fortfarande Greens stil. Tyckte om många aspekter av berättelsen, där finns onekligen citat som kommer att leva kvar. En 3:a.

Skulduggery Pleasant av Derek Landy
En audiobok hos Storytel. Det blev mycket roligare att plocka sniglar morgon och kväll med Skulduggery och hans kompanjon som sällskap. Finns även som översatta böcker och är då, i Sverige klassade som böcker (det är en serie) för åldrarna 12- 15. Magi, levande skelett, dö-roliga skämt (bokstavligt) och ett stort mått av rädda-världen. Helt ok! En 4:a.

The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett
En klassiker jag läste på min Letto (gamla böcker finns att ladda ner gratis, bl.a. på Gutenberg).
Fin berättelse om än väldigt moralisk. Orealistiskt positiv och snäll. Men man behöver sådana böcker också. En 3:a.

Sapiens av Yuval Noah Harari                            
En bok om mänsklighetens historia som vi aldrig läst den. Den här var så tankeväckande att jag verkligen rekommenderar den. Den hade fått en femma om den inte var så himla ordfyllt – det blev lite mycket stundvis – nu ger jag den en 4:a.

Utsikt från Livets Planet av Tove Berggren
En bok jag läste för att se om den kunde vara något för barnen i min verksamhet. Men för åldrarna den är menad (9-12 år) verkar den lite töntig – och för de yngre lite för avancerad i vad dagboksskrivaren (loggskrivaren, om vi ska var korrekta) behandlar för ämnen. En 3:a. Den blir nog inte läst för några barn – inte av mig i alla fall.

The Selfish Giant av Oscar Wilde
En kortis på Storytel. Moral i barnboksform J Gillade den. Men, så gillar jag ju nästan allt av Wilde. En 4:a.

Unite me av Tahereh Mafi
En bok med följe-noveller till Mafis tidigare böcker i Shatter me-serien (skrev om dem förra månaden). Önskar jag hade tänkt till och läst den här som den är tänkt – mellan 1:an och 2:an i serien. Då hade den kanske fått högre betyg. Nu fick den en 3:a.

Jane Austen-klubben av Karen Joy Fowler
Förra månaden läste jag We Are All Completely Beside Ourselves av sammaförfattare och jag gjorde ett inlägg i En smakebit på søndag med den. I kommentarerna i det inlägget skrev någon att de avskydde Jane Austen-klubben, så naturligtvis blev jag nyfiken. Den här var, helt klart, bättre. Men inte bra. En 2:a får räcka!

Sagan om den Lilla Lilla Gumman av Elsa Beskow
Inköpt på rea och bortglömd. Nu läst. En Liten Liten berättelse. En 3:a.

Draken med de Röda ögonen av Astrid Lindgren
Också inköpt på rea och sedermera bortglömd i samma lilla hög som den lilla lilla gumman. En 3:a för den med.

The Boy in the Dress av David Walliams
En audiobok igen.
Två röster; författaren (och komikern) David Walliams och Matt Lucas (också komiker) – båda kända från Little Britain (som jag inte tittat på, för den sortens humor är inte min grej – men man vet ändå vilka de är). De gjorde boken till ett nöje att lyssna på. Och berättelsen var ovanligt vinklad och bra! En 4:a.

A Darker Shade of Magic av V. E. Schwab
Månadens andra 5:a. Även detta en första bok i vad som ska bli en serie böcker – två till är i alla fall planerade, varav den första kommer ut nästa år.
En fantasybok för vuxna men utan genrens vanligtvis rörigt befolkade värld(-ar). Helt klart en höjdarbok. Som sagt, en 5:a.

Percy Jackson 2 – Monsterhavet av Rick Riordan
Ja, jag har alla fem, så … Även denna en 4:a. Underhållande och lättläst!

Familjen Weird av Andrew Kaufman
Kaufman är en favoritförfattare, men här föll han kort för mig. En 2:a.

Percy Jackson 3 – Titanens Förbannelse av Rick Riordan
En till – men den här föll lite kort på vissa ställen. Fortfarande underhållande ändå. En 3:a.


Skulduggery Pleasant 2 - Playing with fire av Derek Landy
En till av Skulduggery-böckerna. Kändes lite tjatig, så betyget sjönk ett snäpp. Ska nog våga mig på en till så småningom, En 3:a.









Man kan säkert låna den på biblioteken också.





8 kommentarer:

  1. Vad massa böcker!! Hur hinner du?!
    Föredrar du böcker på engelska?

    SvaraRadera
  2. Herregud vad du slukar böcker! Du måste ha en massa tid över, vilket ju bara är bra! Kommer du ihåg allt du har läst i ett sådant rasande tempo? Jag läser också många böcker under sommaren (betydligt fler än under vintern), men jag tycker själv att jag läser alldeles för fort, då jag knappt kommer ihåg vad jag läst när jag börjar med nästa bok.

    SvaraRadera
  3. Helt otroligt vad du läser :)
    Och underbara recentioner på dom !!!
    Ta hand om dig finaste
    Kramisar

    SvaraRadera
  4. Men oj så många böcker! I min ungdom läste jag massor, men verkligen kommit av mig. Älskar att titta på bokreorna men köper sällan... och kommer en bok hem så tittar jag mest på alla vackra bilder... Borde komma igång med läsande. Det berikar. Bra kväll till dig.

    SvaraRadera
  5. Tittar in för att önska dig en fortsatt skön SOMMAR!
    Kram från Anne-Lie

    SvaraRadera
  6. Oj...jösses va böcker...inte ofta jag läser en bok...oftast blir det i så fall en talbok....men så många?
    Får skärpa mig förstår jag :)

    Tack för tipsen.

    SvaraRadera
  7. Jag menar...det finns bakgrund till varför du är bäst. Du kanske kan utmana den som har rekord i flest lästa böcker, ever. En sommaridé kanske?
    ha´re
    /Kiki

    SvaraRadera