lördag 24 oktober 2015

Space Invaders


När jag var i Rom hittade jag först den här:… på en husvägg precis där vi bodde.


På en av våra guidade turer, en annan dag, hittade jag den här:
Så då blev ju frågan, naturligtvis; varför är Rom invaderat? 


Vet ni vad det är för figurer? En del av er gör det i alla fall. Det är Space Invaders från ett arkadspel med samma namn.

Efterforskningar på nätet tog mig till det HÄR Instagram-kontot som ledde till DEN HÄR hemsidan där man kunde läsa DET HÄR:
What is the Space Invaders project about?
It is first of all about liberating Art from its usual alienators that museums or institutions can be. But it is also about freeing the Space Invaders from their video games TV screens and to bring them in our physical world. Everything started the day I decided to give a material appearance to pixelization through ceramic tiles. I first wanted to create a series of "canvases" but I soon realised that tiles were the perfect material to display these pieces directly on the walls. I then had the idea of deploying my creatures on the walls of Paris and soon after in cities around the globe. Each of these unique pieces become the fragment of a monumental installation.

Invader, som gör de här med hjälp av ett team okända människor, är en UFA, an Unidentified Free Artist, säger hen, och har hållit på med det här sedan 1998. Kul! Jag uppskattade den lilla extra kryddan som sökandet mina ögon gjorde, mer eller mindre medvetet, efter fler sådana små konstverk när jag var i Rom.

Det finns en karta som talar om var de här Space Invaders finns i världen … om du är nyfiken på att söka upp en, eller fler, själv 
J


6 kommentarer:

 1. Läckert! Love it! Å Space Invaders är ju kult! Minns att det spelet var ett av de första dataspelen på 1980-talet om jag minns rätt. Maken spelade som en tok.

  SvaraRadera
 2. Ha ha, va roligt!! Kan du visa kartan?? Eller länka kanske=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den feta texten "Det finns en karta" ÄR en länk till kartan :)

   Radera
 3. Vad häftigt! Det hade jag ingen aning om! Stort tack för att du lärde mig något nytt idag.

  You Rock!!!

  SvaraRadera
 4. Älskar denna lilla guide till oväntade konstupplevelser.
  Tack Eva.
  /Kiki

  SvaraRadera
 5. Tänk. Ditt inlägg fick mig plötsligt att minnas att någonstans där vi var i somras kunde man gå runt i staden och leta efter en symbol, men jag har helt glömt vilken stad och vilken symbol. Som du förstår gjorde vi det inte heller. Hualigen vad jag får spader på glömska, speciellt när man blir påmind om den!
  Drar täcket över mig och glömmer att jag påmindes.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...