tisdag 17 november 2015

Böcker lästa i oktober


En dröm från att dö av Emelie Kalén Loxi
En bok jag sett lite om på Instagram, bland annat – så när jag var på bokmässan och träffade författaren passade jag på att falla för min nyfikenhet och köpa den.
Psykisk ohälsa, ungdomar … intressant koncept … förstår innerligheten i det skriva – men den blev FÖR mycket. Inget andrum. En 3:a

Sirgwain and the Green Knight: A Time Lord Fairy Tale av Justin Richards
En, för Doctor Who, omskriven saga för att passa alla de små barnen på Galifrey. Originalet heter naturligtvis Sir Gawain and the Green Giant, en klassisk Arthurian saga från 1300-talet. Det finns fler sagor omskrivna för barnen på Galifray – de kan man, bl.a. lyssna på på Storytel.
Sagan hade kanske varit roligare läsning om jag faktiskt läst originalet. En 3:a

Att raka en Zebra av Håkan Lundgren
Om det här är exempel på livet i andra kretsar (storstad, innefolk) så är jag glad att jag lever det liv jag gör – inte i närheten av vad som beskrivs i den här boken. Känslomässiga drama, skvaller och hypersociala sidor med nattsvart baksida – inget för mig. Orkade faktiskt inte igenom den – sorry. Beskrivs i en Blurb som ”äntligen en bok om riktiga människor” – så jag antar att våra liv ser VÄLDIGT olika ut.
Ännu en bokmässebok. Författaren var en karaktär ur boken (inte sant, kanske, men han kunde ha varit) – och bara för att han var trevlig får boken en 2:a!

More than this av Patrick Ness
En författare jag vill läsa mer och mer av! I juni läste jag A Monster Calls, en berättelse jag fortfarande tänker på och även köpt på svenska (Sju minuter över midnatt) för att kunna plocka citat ur till olika saker!
Den här var … utan egentligt slut. Spännande som få … svår att beskriva eller ens berätta något om. En upplevelse – om man kan med att inte få alla tankar serverade och sedan även bli sittandes med ett slut som inte är av denna världen (bokstavligt OCH bildligt)!
En 4:a

Vicious av V.E. Schwab
Fantasy för vuxna. Om gott och ont och hur enkelt OCH svårt det kan vara. Om hur vi inte alltid tänker på konsekvenserna och ur förödande det kan vara. Rätt mycket action, en del död, många funderingar.
En 4:a

The once and future King (på sv: Svärdet i stenen) av T.H.White
En klassiker som är 5 böcker i en (nja, bara fyra i den engelska utgåvan). Några har säkert sett den tecknade filmen ”Svärdet i stenen” – här är boken. Det är ingen barnbok, även om filmen är en barnfilm. Filmen var min äldste sons favorit bra länge – så den har vi sett en trillion gånger (minst).
Böckerna är bra – om än väldigt utsvävande i sidohistorier och sedlighetsläror.
En 3:a – den (de) kunde ha varit liiite kortare!

Guldkompassen och Den Skarpa Eggen (His Dark Materials 1 + 2 av 3) av Philip Pullman
En serie på tre böcker som jag velat läsa länge – men som (ganska nya, men dock) klassiker så har det känts ok att vänta med dem då det alltid finns nya böcker att vara sugen på först. Nu blev det äntligen av att läsa den. På svenska faktiskt – svårt att slå 35 kronor styck (eller om det var 39 – en specialare i somras på Adlibris). Heder till Olle Sahlin som översatt dem så bra att berättelsen bara flöt som ett livets vatten genom min fantasi! En 5:a var!

Om barn och livets frågor av Ulrica Stigberg
En bok som lockade mig genom mitt yrke där barn och livets frågor står väldigt mycket i centrum. Ulrika Stigberg jobbar som präst i Fryshuset i Stockholm och har skrivit fler böcker. Den här var lite annorlunda – men med omisskännlig stil. En 4:a

Skulduggery Pleasant 3 - The Faceless Ones av Derek Landy
Jag fortsätter att lyssna till berättelserna om Skulduggery Pleasant på Storytel. Rupert Degas läser böckerna och han är en fröjd att lyssna på!
Böcker för ungdomar – och jag njuter. Känner någon annan sig för gammal för att lyssna på de här äventyren så är det faktiskt deras problem ;)
En 4:a

Inkludera av Frida Ohlsson Sandahl
En bok om jämställdhet, könsidentitet och sexualitet. Inkludera – jämställdhet och hbtq i organisationen. Väldigt informativ och normkritisk. En fröjd att läsa - kanske för att man inte kan läsa den utan att tänka på hur man själv beter sig och vad man säger. Nyttig. PÅ ett bra sätt. En 5:a

Boken utan bilder av B.J. Novak
En högläsningsbok som driver med läsaren – till barnens glädje. Jag skrev om den HÄR!
En 4:a

Shades of Gray av Jasper Fforde
En helt underbart knasig historia som fångade mig efter 50 – 60 sidor. Det var många bollar att hålla i luften samtidigt – och det var svårt i början, innan alla knasigheter började kännas bekanta. Men sedan var det väl värt det! Kan tänka mig att man antingen gillar den - eller inte alls. Inget mitt emellan. Jag skrev om den lite HÄR!
En 4:a


Man kan säkert låna den på biblioteken också.
6 kommentarer:

 1. Det är alltid lika intressant att ta del av dina boktips Eva. Böcker och författare jag känner igen men också de som är helt nya för mig. Tips på böcker som har fångat någons intresse, som har engagerat, är en vacker gåva att ge tycker jag. Så tack kära Eva och fortsätt dela med dig.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. 13 böcker. Imponerande! Under oktober har jag bara läst två böcker... är ju en sommar-på-balkongen-läsare.

  PS. 1 000 tack för svaret! Lovar att hålla tyst om det;-) DS.

  SvaraRadera
 3. Jisses, jag läste två. Nyssens GW Perssons nya som alls inte var så bra som han brukar. Vilket han säger själv också i sin kolumn i Expressen.

  SvaraRadera
 4. Åhh, så många böcker du hunnit läsa! Jag blir nyfiken på Inkludera, den vill jag med läsa!

  SvaraRadera
 5. Men himmel! Vilka fantastiska boktips för en bokmal som mig. Har kollat på några av dom tidigare.
  Böcker alltså...bland det bästa som finns.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 6. Trivs så bra på din blogg! Här finns så mycket klokt och intressant!
  Boken utan bilder....inte ens en omslagsbild! Häftigt! Barn behöver få fantisera.
  Ditt citat om ängen....så fint och så träffande. Och en helfestlig bild. Och glad att du översatte citatet, jag är inte bra på engelska.
  Din tacksamhetslista....storkok är mysigt!
  Kramar och en fortsatt fin vecka!
  Karin

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...