onsdag 25 februari 2015

Dagen D!


Så är det då dagen D - vi far på läger. Femtiotvå personer. Fyra dygn. På en (befolkad, med ett litet Coop, men dock) ö!
Jag har packat, för jobbets räkning, så att jag redan är helt slut ;) Nu ska jag försöka få ihop någon sorts överlevnads-kit för mig själv och tänka ut en stärkande lunch, innan den offentliga dagen börjar.


Fyra dagar läger för blivande konfirmander. Fyra dagar att påminna sig själv, samt försöka förmedla till alla runt omkring en, att vi har betydelse - och att den betydelsen kan bestå av att bara vara. Förmedla att det är viktigare att lyssna på någon än att komma med kloka, skämtsamma eller överhuvudtaget, kommentarer och/eller svar. Förmedla vikten av närvaro, mental och annorledes ;) - samt, viktigast av allt, förmedla att de alltid är önskade, älskade och värdefulla. DET, mina vänner, är inte lätt. Att få någon att tro på sitt eget värde är inte lätt när det finns en hel värld som förmedlar att "du ska nog kunna bli något bra om du bara____"  (fyll i själva).

Och så ska vi ju ha väldigt roligt samtidigt.

Om vi bara håller ihop ska vi kunna ha kungligt roligt!

Blogga- ja, det gör jag om jag hinner (och om det finns nät - viktig ingrediens) :) Men i några dagar nu så finns det annat (och andra) i  fokus. Och det finns trötthet ;) Även om jag inte har åldersnoja så är jag ju medveten om att jag inte är 17 år länge. Det känns, efter några dagar utan tillräckligt med sömn, om inte annat! ... vilket, förvisso, gör att man, dag 4, ser ut som sjutton - men det är ju en helt annan sorts 17.







tisdag 24 februari 2015

Mod att vara sårbar


Det här boken jag började läsa igår. Jag har inte kommit så långt men har redan förstått att det inte är en bok man (läs: jag) hastar igenom - för man måste (ja, jag måste) fundera på mina egna funderingar som hon väcker. Kliché? Kanske. Inte mindre sann för det!

Brené Brown har föreläst för TED flera gånger - jag lägger, här nedan, in den som handlar om samma sak som boken. Väl värd 20 minuter av vår tid!















måndag 23 februari 2015

Tacksamhet ...


Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. 
Gör du något liknande?  :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!  
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


3463 – 3483

Sportlov
planering i lugn och ro
semla på semledagen
lägereld utan rök – äkta fejk
veckomässa med finbesök
avklarad storshopping
trevlig kväll med fotobedömning
hälsoundersökning på jobbet
”Afternoon tea” med trevligt gäng
Lemon Curd
ledig helg – tre dagar – lugnet före stormen
sovmorgon en vardag
en hel dag hemma
att vara hemma för att man vill
bra bok efter bra bok efter bra bok efter …
Grattisar i mängder
Skönsång via telefon
Havsbris
Loppisböcker för 2kr styck
stenugnsbakade bullar
sova middag (måste vara åldern)







söndag 22 februari 2015

En hel dag äldre ...

 
... än igår. Och ett år äldre också.
Ologiskt men sant.



Och nu är det slutfirat ända till nästa lördag då sambon går igenom samma procedur.
Återkommande små rackare de där ... födelsedagarna!












En litterär smakbit

Läs mer på Goodreads

“It is the secret fear that we are unlovable that isolates us,” the passage goes, “but it is only because we are isolated that we think we are unlovable. Someday, you do not know when, you will be driving down a road. And someday, you do not know when, he, or indeed she, will be there. You will be loved because for the first time in your life, you will truly not be alone. You will have chosen to not be alone.”


Det finns fler smakbitar här:  Flukten fra virkeligheten.








lördag 21 februari 2015

The Humans av Matt Haig

Originaltitel: The Humans
Författare: Matt Haig
Utgiven: 2014-03
Förlag: Canongate Books Ltd
ISBN: 9780857868787
Genre: Modern & samtida skönlitteratur

After an 'incident' one wet Friday night where Professor Andrew Martin is found walking naked through the streets of Cambridge, he is not feeling quite himself. Food sickens him. Clothes confound him. He feels lost amongst a crazy alien species and hates everyone on the planet. Everyone, that is, except Newton, and he's a dog.

Efter ett tips på en annan blogg blev jag bokprenumerant hos The English Bookshop. Det var i februari och jag förstod att jag skulle få februari- och mars-boken – man penumererar kvartalsvis. Men Jan (som svarade på min anmälan till prenumeration och som jag inte känner, men är en fantastisk person) ändrade hela den tanken för att hen tyckte att jag borde få januariboken också! Tack! Det var The Humans av Matt Haig. En av de absolut bästa böcker jag läst – ever!

Jag har aldrig läst en sådan hyllning till människan, - den krångliga, ologiska, självbedragande, dödliga, älskande, ifrågasättande, empatiska människan. En fantastisk blick på människan ur en vinkling som är både oväntad och självklar.

Boken är full av iakttagelser och funderingar som kommer att bli klassiska citat – ge den bara tid! Än har den inte kommit ut på svenska – men jag hoppas verkligen att något svenskt förlag inser vilken fantastisk bok det här är och tar den till sitt hjärta för att ge ut den här.

Det är länge sedan jag kände att jag ville läsa om en bok. Väldigt länge sedan. Den här har jag redan börjat läsa om – och det var bara igår jag läste ut den första gången! 




“In every life there is a moment. A crisis. One that says: what I believe is wrong. It happens to everyone, the only difference is how that knowledge changes them. In most cases, it is simply a case of burying that knowledge and pretending it isn’t there. That is how humans grow old. That is ultimately what creases their faces and curves their backs and shrinks their mouths and ambitions. The weight of that denial. The stress of it. This is not unique to humans. The single biggest act of bravery or madness anyone can do is the act of change.”


“And I knew the point of love right then. The point of love was to help you survive. The point was also to forget meaning. To stop looking and start living. The meaning was to hold the hand of someone you cared about and to live inside the present. Past and future were myths. The past was just the present that had died and the future would never exist anyway, because by the time we got to it the future would have turned into the present. The present was all there was.”

“To experience beauty on Earth, you needed to experience pain and to know mortality. That is why so much that is beautiful on this planet has to do with time passing and the Earth turning. Which might also explain why to look at such natural beauty was to also feel sadness and a craving for a life unlived.”



Du kan köpa den här, här eller här på Engelska. Böckerna finns säkerligen på en massa andra ställen som The English Bookshop förstås!


Man kan säkert låna den på biblioteken också.




fredag 20 februari 2015

Know your enemy - however small








Zits- teaching us to survive ;)






”Det är faktiskt … enligt min mening.” Reflektion kring en kommentar.



Det finns sanningar som är universella. Som att Jorden roterar runt solen och att månen roterar runt jorden. Att vi föds. Att vi dör. Naturens gång. Att inte alla har samma samling värderingar … eller sanningar.

Vi tror på olika sätt- det är sant. Vi tycker om musik (TYCKER om musik – inte alltid tycker OM musik) – det är också sant och att litteratur har med våra liv att göra är också sant. Det ser bara väldigt olika ut för olika personer.

Spermier och ägg skapade vårt fysiska jag - och våra spermie- och äggdonatorer kom till på samma vis. Det tror jag också på - det är också en universell sanning.

Vad jag inte tror är att min själs längtan, mina drömmar, min envishet eller empati kom till på samma vis.

”När Gud skapade Dig skapade Gud något vackert och värdefullt” har således, för mig, både med kroppen och själen att göra. Både den komplexa samling celler som blev de kroppar som bär på de vi vi är – och det ”jag” som tar ansvar för vad våra kroppar företar sig.

Det som försvinner ur min kropp den dag jag dör – den delen av mig som drömmer, längtar, älskar och tvivlar – den delen – den har mer med min tro att göra än med den fysiska sanningen som är mitt skapade DNA.

Det är din längtan, din erfarenhet och vad som får dig att skratta som gör mig nyfiken på dig. Inte hur ditt DNA ser ut.

Det är inte alltid kärlek som är anledningen till att spermier och ägg möts – ändå kan barn älska. DET undret gör att det, för mig, måste finnas förklaringar som inte är självklara eller, kanske, ens möjlig att förstå – därför tror jag på något större. Inte något annat än vetenskapen – men något mer. Något mycket mer. 

Det går inte att förklara bort.

Det är faktiskt – enligt min mening!







torsdag 19 februari 2015

Jobb jag gillar


Röran har (nästan) rett ut sig på jobbet och packningen står staplad i ett hörn av mitt kontor. Ett hörn som verkligen breder ut sig ;) men ger mig ett lugn - snart är allt klart!

Vi drar på 2 x 4 dygns läger med blivande konfirmander. Någon trodde igår att vi ska åka med små barn eftersom plast-skottkärrorna var med på bild - men, nej :) De har ett ovanligare syfte. Jag lovar ta kort och berätta vid senare tillfälle.


Så, nu ska jag försöka hitta inspirationen till en inledande andakt för första kvällen på lägret. Jag tänker pussel ... har en idé men ... från idé till något man faktiskt kan uttrycka känns det långt just nu!

Men jag hann göra den här, för ett annat tillfälle:


Inte dumt att komma ihåg!


Torsdagstema
I Like







onsdag 18 februari 2015

Pareidolia


= att se ansikten i döda ting

Det här mötte mig på jobbet idag:









Upprörande ... på vardagsnivå


#Instagram #fototema #onsdagstema #upprörande Det borde inte finnas golvyta kvar - det borde VERKLIGEN vara färdigpackat för läger  #nästanalltärkvar 



Onsdagstema








tisdag 17 februari 2015

En del saker VAR bättre förr



Bokrea :) Förhandsbeställa :)




Drömde om:

av David Small


... och:

av Zhao na


Går in på nätbokhandel nr 1 och tittar på utbudet:



Går in på nästa nätbokhandel:


Börjar minnas att det var ju så här illa förra året också!
... och året innan det ...
... och året innan det ....
...



En del saker VAR bättre förr.
Så DET så!

Men *suckar uppgivet* - hoppet är evigt ...
... så nästa år utsätter jag mig väl för besvikelse igen!












måndag 16 februari 2015

Tacksamhet ... ett citat och InLinkz-test


Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. 
Gör du något liknande?  :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!  
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


3439 – 3462



”Schnoorascher”
en mängd 365-foton
bra böcker på lut när sambon jobbar sent skift
bokcirkelträff hos, och med, genuint trevliga människor
Lucia äntligen utstädad från mitt kontor
Julkrubban återigen nedpackad i väntan på en ny jul
pappas 75:e
nytt fotocollage på alla barn … +
… bildspel de gillade
Alla Hjärtansdag-teckningar
hjärtegodis
varm choklad för 20
70 personer till en bra föreläsning:
”Rasismens Rötter”
kompetenta föreläsare
kurs-tips
långt, trevligt, samtal med D.Y.
trevligt sällskap under filmkväll med juniorer
bra hörlurar till ljudbok
pannkaksmiddag
vilsamma lediga dagar
The English Bookshop bokprenumeration
nya avsnitt av Midsomer Murders
”smakebitar”




“No one will understand you. It is not, ultimately, that important. What is important is that you understand you.”
Matt Haig, The Humans












söndag 15 februari 2015

Helgbilden


Helgens enda foto blev ett Instagramfoto under eftermiddagen idag - och det visar nog faktiskt essensen av helgen. Det har handlat om vila, hemmamys, böcker, bloggande och den sköna tystnaden som endast kommer av att fler personer trivs i vandras sällskap.

Jag hoppas att ni haft en minst lika skön helg - oavsett hur ni tillbringat den!













Vad läser jag nu?


Det blev ingen Ordlös Lördag eller Fototriss den här helgen ... ibland bara orkar man inte och soffhörnet kräver ens närvaro, teet vill bli drucket och böcker kräver uppmärksamhet. Istället ska jag ge er en liten "smakbit" av boken jag läser just nu - för det bjuder Flukten fra virkeligheten in till - varje söndag. På så vis bjuder ett gäng bloggare varandra på små glimtar av vad de läser och alla kan få lite boktips. En lysande ide!


“Humans, as a rule, don't like mad people unless they are good at painting, and only then once they are dead. But the definition of mad, on Earth, seems to be very unclear and inconsistent. What is perfectly sane in one era turns out to be insane in another. The earliest humans walked around naked with no problem. Certain humans, in humid rainforests mainly, still do so. So, we must conclude that madness is sometimes a question of time, and sometimes of postcode. 

Basically, the key rule is, if you want to appear sane on Earth you have to be in the right place, wearing the right clothes, saying the right things, and only stepping on the right kind of grass.”
Matt Haig, The Humans
















lördag 14 februari 2015

Efter Alaska av John Green


Originaltitel: Looking for Alaska
Svensk titel:
 Efter Alaska
Författare: John Green
Utgiven:
 2011-03 (den svenska kommer ut 2015-06)
Förlag: Harper Collins UK (Sv.: Bonnier Carlsen)
ISBN:
 "min" engelska pocket: 9780007424832 
ISBN: Den kommande svenska: 9789163883729
Genre: Adlibris anser att den engelska versionen är är Skönlitteratur, men att den svenska versionen kommer att vara Lättläst från ca 14 år/ Unga vuxna


BEFORE.
Miles Halter's whole life has been one big non-event until he starts at anything-but-boring Culver Creek Boarding School and meets Alaska Young. Gorgeous, clever, funny, sexy, screwed up and utterly fascinating she pulls Miles into her world, launches him into a new life, and steals his heart. But when tragedy strikes, and Miles comes face-to-face with death he discovers the value of living and loving unconditionally.
AFTER:
Nothing will ever be the same. Poignant, funny, heartbreaking and compelling, this novel will stay with you forever.

Texten på baksidan av den kommande svenska upplagan får ni gå in på nätbokhandlarnas (länkar längre ner) sida och läsa själva - för, som vanligt, retar den gallfeber på mig. Hellre korta blurbar än det där *suckar*

Berömda människors sista ord spelar en stor roll i den här boken ...  Men det är livet, överlevnad och livets alla stora frågor som ges precis så mycket plats i boken som de tar i allas våra liv - mycket. 

John Green tar livets stora frågor på allvar och låter dem leva i böcker för unga vuxna. Det gör dem absolut inte mindre viktiga för vuxna som funderar över livet. 
Mognad handlar oftast inte om ålder - så ... kanske är det bara en omogen vuxen som skulle se det som nederlag att hitta livsfilosofiska svar i en bok klassificerad som en bok för unga vuxna - eller barnböcker (ex. Lille Prinsen m.fl.). Jag tror att de stora livsfrågorna och funderingarna kring dem behöver ett enkelt språk - därför gör barn- och YA-genrerna det så bra. 
Det vi vuxna gör är, oftast, att krångla till det för att, möjligen, ge oss anledningar att inte behöva förstå ... vi gör frågorna (och svaren) så stora att vi inte behöver ta i dem... trotts att det kanske är så "enkelt" som att vi får leva med frågor och bara ana svaren. Kanske är det så att den, så kallade, vuxenvärlden är sämre på att klara av mystik ... eller att livet ibland gör ont.

Looking for Alaska firar tio år i år och kommer i sommar ut på svenska - då med titeln Efter Alaska. I Wikipedia hittar man svensk information om boken under den mer naturliga översättningen av titeln; Var är Alaska.


Tyckte ni om The Fault in our stars (Förr eller senare exploderar jag) jag så kommer ni absolut inte bli besvikna med den här boken ... i  alla fall inte på den engelska versionen ;)



Internet är full av citat från boken och den har verkligen redan blivit en YA-klassiker. Av god anledning!


Den kommer att finnas att köpa, på svenska, HÄRHÄR och HÄR i juni i år - HÄRHÄR och HÄR finns den engelska pocket-versionen som jag läste
Man kommer säkert kunna låna den på biblioteken också.


 Man kan säkert låna den på biblioteken också.



Dagen till ära




“I would lean forward and trace my hands down your arms and curve my neck into yours and let you turn into me and rest there for a while and when you were ready, i'd kiss you once and lift myself away, sit back on your bed and wait for you there, just so we could lie there, and you could hold me and i could hold you. And it would be so peaceful. Like the feeling of sleep, but being awake in it together.”
― John Green, Will Grayson, Will Grayson







fredag 13 februari 2015

Ljudböcker och besvikelse


För ett tag sedan sökte jag Ljudbokshjälp och fick många bra ideer men inte så många come-backs på min egen fundering om Storytel ... och då är jag ju så funtad att jag måste utforska saken alldeles på egen hand. Så nu testar jag prenumerationstjänsten (eller vad man kallar det).

Det var ju för att jag ville åt sista (och sjätte) delen av trilogin (jojo) Liftarens Guide Till Galaxen. I min bokhylla står den svenska översättningen; Och en grej till av Eoin Colfer - men då jag under de senaste månaderna lyssnat till de andra fem i bilen så ville jag lyssna till den här också. Sagt och gjort alltså: And another thing laddades hem till mobilen ... och det roliga började ... ? 

Efter halva boken orkade jag inte lyssna längre och då hade jag verkligen försökt. Själva berättelsen om hur det går för Arthur Dent, Ford Prefect, Trillian (som jag valt mitt andra namn ifrån såklart) och Random är fortfarande intressant, jag vill ju veta hur det går för dem... men Beeblebrox?- och asagudarna på den egna planeten? Give me a rest. Här försöker Eoin verkligen för mycket.
Visst finns där en  ton av Douglas Adam (författaren till de första fem - som gick bort innan han skriva klart, och alldeles för tidigt på alla andra vis också) ... men nu Douglas Adams på Speed. Min hjärna orkar inte hålla reda på alla fotnoter med onödig information (och då ska ni veta att jag VERKLIGEN är en nörd på onödig in formation) som sprängs in i texten och får mig att tappa tråden.

Nu har jag bestämt mig (med en viss sorg i hjärtat) att ge upp den - som ljudbok. Jag ska skumma mig igenom resten av boken och bara stanna upp och läsa när det handlar om mina favoritkaraktärer - jag vill ge dem en värdig chans.

Storytel då? Lugn :) Det finns ju fler böcker där! Nu lyssnar jag på Will Grayson, Will Grayson - och är väldigt nöjd - ingen frustration alls - och resorna i jobbet känns, återigen, aningens kortare! Och min att-lyssna-på-lista är redan lång!


 Man kan säkert låna den på biblioteken också.



onsdag 11 februari 2015

Instagram


När det är långt till datorn och jag vill sysselsätta mig en stund (ni vet, när man väntar på någon, kaffet inte är klart på jobbet eller tråkmonstret lurar) så Instagrammar (man kan göra verb av allt, minsann) jag. Jag heter evatrillian där (hör och häpna) :)
Nyligen började följa sidan ni ser en bild av till vänster. Den ger mig lite hemlängtan - en underlig känsla då jag inte längtat tillbaka till landet Cypern på 12 år ... men kanske börjar det bli dags att åka tillbaka och se sig om ...


Mer då? På Instagram alltså ... jo, stenmarksbilder - också värt att följa! Jan Stenmark själv fyller år idag förresten, så GRATTIS till honom!

Finns du på Instagram? Skriv ditt Insta-namn i en kommentar så följer jag dig gärna :)








Energirik


När det bara är slut kvar av det energirika fikat på bordet ...
... ja, då har vi desto mer energirika barn runt det. 



Onsdagstema








tisdag 10 februari 2015

Bäst?


Så här, en trött tisdagsmorgon, dök det (nästan <-- till mitt försvar) bara upp materiella ting när jag försökte komma på vad som är Bäst för att kunna presentera det i Tisdagstemat.

Efter lite musik och en stunds blundande fundering kom jag att tänka på en bild jag "klippte till" igår. Men vad är Bäst med den? Är stunden den representerar verkligen Bäst? Nej ... vilken stund är Bäst? Alla. Just då - om man behöver den.

Så, den här bilden representerar en stund av Bäst!

... om ni orkar se den efter att jag förvirrat er totalt med mina funderingar. Men, ni ska tänka på att ni bara utsatts för en del av hur det faktiskt fungerar i min hjärna så ... DET kanske blir er bästa stund idag ;)





TisdagsTema








måndag 9 februari 2015

Tacksamhet ... och helgbilden


Under den här bilden återkommer, (nästan) varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. Gör du något liknande? Nämn det gärna i en kommentar :)  Tillsammans gör vi vardagen ljusare!

3416 – 3438

Ljudbok
återvändande kollega
trevligt möte i fotoklubben
intressant, rolig och rörande förmiddag kring temat Sorg
foton
insikter
filmstunder
köp av tavla
fotostund med poserande vildingar
en självutnämnd hjälpledare
samtal i köket
frukostbuffé i gott sällskap
att få vara del av en födelsedagsöverraskning
räkmacka
soligt väder
lunch ”Ute”
fika- em. med släkten
rosor mitt i ”vardagen”
Krispigt gnälliga tulpaner
soffhäng med gött folk
nyhet om till skott i vän-familj
semleleverans
”hagel” (harpluttar – klassiskt lakritsgodis)





Rosor mitt i "vardagen"