söndag 31 maj 2015

Fototriss - Kyrkligt


- Var jobbar du?
- Jag jobbar i kyrkan.

Det här är delar av "min" kyrka - en microinblick i det som är kyrkligt där jag är:


















fredag 29 maj 2015

Bara så den inte försvinner i flödet










Grrrrr!


Google (Blogger)  gör om i sina album-möjligheter under natten (natt här, tid för förvirring där) och naturligtvis fungerar det inte som det ska. Förstå mig rätt, jag gillar Google ... men ... inte just nu!


Inga objekt? WTF? på ren internettiska


Fredagstema







torsdag 28 maj 2015

Ikväll ...


... ska jag gotta mig i Bokmässans Seminarieprogram. Det kom ut idag. Jag fick det på nätet - men så hade en vänlig själ lagt ett äkta pappersexemplar (som var menat för chefen) i min brevlåda på jobbet. Den fick följa med hem (chefen får vänta på sin tur! - Tack okända kollega som tänkte på mig!)!


Nyfiken? Man kan läsa den HÄR!


När är Bokmässan? 24 - 17 september! Kanske ses vi där? 
Fredagen är min dag  - bara en ytterst dumdristig person skulle försöka stoppa mig!









Reklam för något I Like


Vi var i Linköping i helgen, som sagt! Där fikades det en del, som sagt
Ett besök i Linkan utan att fika på Babettes Kafferi? Ja, det går ju ... kanske ... Men, det är dumt att chansa. 



Ska ni till Linkan så kolla in Babettes Kafferi. Ska ni inte dit, men vill få lite Babettes i era liv ändå så har de Instagram också!




Torsdagstema
I Like






onsdag 27 maj 2015

Knappast en mardröm men ...


Här om dag lade jag upp en bild på ett ansikte på Instagram och någon tyckte det såg lite läskigt ut. Så hade jag inte tänkt alls - jag tycker mest den ser .... hungrig ut! Men där ser man - man kan tycka olika om det mesta!





... men kanske lite läskig?



Onsdagstema
Mardröm







tisdag 26 maj 2015

Ett inlägg för en viktig sak









Tantvarning? ... eller en hyllning till en kaka


Vi fikade i helgen. Ute. På kondis och fik ... jag ska inte gå in på hur många gånger ... Det var trevligt, mysigt och gott. Instagram:ade min mazarin. Den var god. Inte "over the top". Inte heller torr och tråkig.  

Mazarinen. Kakan som är lite mer än en småkaka men inte riktigt en bakelse. Kakan som ansågs vara bland det tråkigaste som fanns om man fick gå ut och fika som barn. Kakan som DE GAMLA valde. Mazarin.

Insikten att det väl beprövade, det som är lite tråkigt lagom och klassiskt faktiskt  är bra. Det håller. Som sunt förnuft. Som att säga vad man tycker fast folk rullar med ögonen. Som att tala om för busungarna att tanten minsann inte alls är en kärring och att de borde gå hem och snyta sig. Som att promenadskor ÄR bra att ha på fötterna när man ska ... just, promenera.

Tantvarning? Kanske för dem som inte sköter sig och borde passa sig för tanten ;)

Mvh, 
Stolt Tant



Får det lov att vara en mazarin?









måndag 25 maj 2015

Tacksamhet ... och favorit i repris


Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. 
Gör du något liknande?  :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!  
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


3801 – 3826

Avslutningsdag på Nordens Arkhagel och solsken
nyponsoppa
sköna skor
trevlig föreläsare
barnkonsekvensanalyser
att bli bjuden på lunch
konfirmationsövning
teaterglad kollega
trevliga meddelanden
lokala tvätteriet
långledig helg
nya vandrarskor
trevligt bilresesällskap
trevligt sällskap x2 i Linkan
frukt på frukostbuffén
färsk morgontidning att läsa till frukost
expertutprovade behåar
Fika på Babettes kafferi
Middag på Legends
promenad
tillmötesgående receptionist
intressant prat kring bra bok
home sweet home
rabarber
den egna sängen














söndag 24 maj 2015

Schwoooup!


 ... så var den helgen förbi!

Helgen tillbringades i gott sällskap i Linkan - gamla hederliga (?) Linköping - och fika, mat och promenerande har legat högst på agendan.

Så, helgbilden blir lite fika och en bild på den kran som stod utanför vårt hotell. Jag vet att jag har en och annan kran-fantast som tittar in här - jag tänkte på er.

Hoppas er helg varit minst lika skön som min:














En smakebit på søndag: Sapiens av Yuval Noah Harari


Om boken, från Natur och Kulturs sida:

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

Och här kommer en smakbit:

Om fler människor vore medvetna om den första och andra utrotningsvågen skulle de kanske vara mindre nonchalanta rörande den tredje våg de deltar i. Om vi visste hur många arter vi redan utplånat, skulle vi kanske vara mer motiverade att skydda dem som vi ännu har överlevt. Detta gäller särskilt de stora djuren i världshaven. Till skillnad från sina motsvarigheter på land drabbas de stora marina djuren inte särskilt hårt av den kognitiva revolutionen och jordbruksrevolutionen. Men många av dem är nu på randen till utrotning på grund av miljögifter och överutnyttjande av världshavens resurser. Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt kommer förmodligen valar, hajar, tonfisk och delfiner att liksom diprotodonerna, jättesengångarna och mammutarna falla i glömska. Av världens stora djur kommer de enda överlevande efter den mänskliga syndafloden att vara människorna själva och de husdjur som tjänar som galärslavar på Noaks ark.

Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Se andras smakbitar för dagen HÄR!








lördag 23 maj 2015

Fototriss - Dubbel



















Inte ordlös - men med tacksam respekt


Ordlös Lördag läggs ned. Slutet på en era. Tack, Juanna för roliga, spännande, bra och ibland nästan omöjliga teman - det har varit nyttig hjärngympa :) Det har varit lärorikt och roligt!

Ordlös Lördag












torsdag 21 maj 2015

Jag vet inte hur det gick till ...


... men nu är vi redan i slutet av maj och det har blivit så pass varmt i luften att man klarar av att vara ute så sent att man kan njuta av solnedgången!




Och en annan kväll ska jag fota den utan att att solen nästan bränner hål på fotot ;)



Torsdagstema
I Like








tisdag 19 maj 2015

♫ Små lätta moln ... ♪♫


... hade vi här igår. Då var det mycket mindre grått och väldigt mycket mindre blött. 
Mindre tråkigt väder helt enkelt!




Molnen var så mycket mindre!


TisdagsTema







måndag 18 maj 2015

Tacksamhet ... och en helgbild


Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. 
Gör du något liknande?  :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!  
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


3775 – 3800

Fototrissvinst (en gång till då J)

trevligt studiebesök av skolklass till en av våra kyrkor
bra frågor som jag funderat på även efteråt
kassaskåp
trevligt ”skoldräll”
skön bara-vara-stund i skolans korridorer
veckomässa
date med sambon
god frukost m kollegor
foto med konfirmander
trosbekännelsen och chokladkakor
lägga sig tidigt
ledig torsdag
hemmadag
återvinning
mediciner
uppiggande färger
billiga fleecar (fleece i plural?)
6-årskalas med gräddtårta
psalmval
avslutning
gelébönor
fototur till havet i halv storm
en kopp varmt te
lägga sig trött
att se framemot en dag på Nordens Ark















söndag 17 maj 2015

En smakebit på søndag: från författaren Matt Haig


Idag blir det en smakbit av en författares efterord, eller "note" (som det står) - och inte direkt ur en boks handling.
Jag har just börjat läsa Echo Boy av Matt Haig. Innan jag börjar läsa en bok så tittar jag i den för att se … ja, jag vet inte riktigt, om det finns överraskningar? :) Längst bak i den här boken finns A Note (and some acknowledgements) och där skriver författaren så här:

I never planned to write this book. In fact, I was really cross with myself when the idea first arrived in my head. You see, I write books for children and books for adults and this book seemed to be something in between. A book for teenagers, maybe, or for adults with an open mind. A “young adult” book, whatever that means. Personally I wish there was no labels on books. We don’t label our dreams – except into dreams and nightmares – so why label our written dreams?


En bra bok är en bra bok. Är det bara ok för vuxna att läsa barnböcker (exempelvis) om de är klassiker och heter (återigen exempelvis) Peter Pan eller Alice i Underlandet? 
Och YA, är det något det är ok att se ner på? Diskussionerna surrar på nätet och de gör mig lite ledsen då de går oftast ut på att nedklassa någon åldersgenre. Varför göra så? Kan man inte bara låta bli att läsa den genre man inte gillar (i mitt fall: kriminalare), oavsett? Så, bra skrivet av Matt Haig - tycker jag.

Vill ni ha citat ur Echo Boy finns det några HÄR!

Stephen Fry har sagt att Matt Haig is astounding – och det har han rätt i. Jag har skrivit om, och citerat Matt Haig HÄR (en tidigare smakbit), HÄR, HÄR och HÄR!

Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Se andras smakbitar för dagen HÄR!







fredag 15 maj 2015

Brandgul & Illgrön



Eller som BP skulle säga; Orange och Limegrön ...

... det var i alla fall färgerna som den nya Thai-restaurangen dekorerat med. Fräscht. Både inredningen och maten. :) Så den fruktade göra-ärenden-och-handla-dagen blev lite ljusare och gladare!

Nu är klockan nittonnollnoll och solen skiner fortfarande! Försommaren är här - även imorgon är det en ledig dag ... så ... det tror jag minsann känns himla bra!






torsdag 14 maj 2015

Tror den blir kort i år ...


... också. Ni vet, Skomakarens semester.



Den ska ju infalla mellan hägg och syren - i alla fall enligt skrönan.

Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Språkrådet



Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Wikipedia (Syrén)

Är det därifrån uttrycket "underbart är kort, alldeles för kort" också kommer ifrån då kanske? ;)
Nej, jag vet, det kommer HÄRIFRÅN! Men, vem vet - kanske skrev han den mellan hägg och syren!


Ledig - det är vad jag är. Solen skiner. Försommarvärmen är alldeles lagom. Böckerna står på rad i väntan på min uppmärksamhet ... så vad gör jag här? Ni är ju i alla fall ute och njuter :) Vi ses!






tisdag 12 maj 2015

Frukt på burk?


Frukt på burk. Vad är det för fasoner egentligen? Börjar man jag tänka på vad det innebär, egentligen, så exploderar 6 hjärnceller per sekund. På inte så riktigt.

Du hälsar på hos tant Agda, hon bjuder på frukt. Då tar du frukten, går ut i köket och TOTALförstör hennes kök genom att skala, dela och av-skinna (nytt ord, var så god!) hälla socker på frukten för att sedan skapa metall, göra en burk, stoppa ner den misshandlade frukten, försluta, sätt på etikett och ... sedan öppna burken för att njuta (verkligen?) av frukten, nu med socker och (viss) metallsmak. Mmmm. Tack, tant Agda! 

Men, det är ju så lätt och enkelt - samt en klassiker på tårtor!   

Förlåt, jorden!

Och allt detta för att jag letade efter en bild till dagens TisdagsTema som är Fullt!






måndag 11 maj 2015

Tacksamhet ... och ... normal?


Under den här bilden återkommer, varje måndag, det som förgyllt den gångna veckan. 
Gör du något liknande?  :) Länka gärna via InLinks nedan så vi kan hitta varandra!  
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


3749 – 3773 (4)


Kollegans bi-sting-lindrar-knep
försvarande småfåglar
ljusare kvällar
vara så vuxen (eller trött?) att jag lägger mig tidigt
trevlig avtackning av kollegor
en varm sjal
roliga filmklipp
att sambons moster inte var ensam i det sista
chokladbullefika med 15 glada små
sambons toppbetyg på slutbesiktningen hos hjärtläkaren
min första läsplatta (inte surfplatta) till extra bra pris
alster av Oscar Wilde
brandgult
själaringning
familjepizzor
genrep 
konfirmation – igen
goda kollegor – igen J
tacksägelse
kommande veckas extra lediga dagar
att tända ljus för någon eftermiddagslur
andras minnen
att få lyssna
världens finaste sambo – igen. Min J igen!
… och triss-vinsten … även om den egentligen faller i nästa veckas lista J … men den orkar nog vara med två gånger!
















Stort TACK! *gladdansar*






Det låter så bra :) - nu ska jag bara begripa det också!!

Stort TACK till alla som röstade!

Och inte att förglömma: Åke, som nominerade mig! Ännu ett stort TACK!


Nu måste jag nog ha kaffe!








söndag 10 maj 2015

En smakebit på søndag: We Are All Completely Beside Ourselves

"Grandma Donna passed the oyster stuffing and asked my father straight out what he was working on, it being so obvious his thoughts were not with us. She meant it as a reprimand. He was the only one at the table who didn't know this, or else he was ignoring it. He told her he was running a Markov chain analysis of avoidance conditioning. He cleared his throat. He was going to tell us more.
We moved to close off the opportunity. Wheeled like a school of fish, practiced, synchronized. It was beautiful. It was Pavlovian. It was a goddamn dance of avoidance conditioning."

Om du klickar på omslagsbilden kommer du till Goodreads sida om boken! 

We are all completely besides ourselves av Karen Joy Fowler, finns också på svenska med titeln Vi är alla helt utom oss.

Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Se andras smakbitar för dagen HÄR!







fredag 8 maj 2015

Empati-kort jag gillar!


Krya-på-dig-kort. Hyperoptimistiska plattityder i kortform som (ofta) inte gör en människa glad. Tanken bakom kortet blir man glad av - men inte plattityden på kortet kanske. Emily McDowell har gått igenom cancer och hunnit fundera på hur de där korten ser ut och vad  de säger: 

"... I believe we need some better, more authentic ways to communicate about sickness and suffering. “Get well soon” cards don’t make sense when someone might not. Sympathy cards can make people feel like you think they’re already dead. A “fuck cancer” card is a nice sentiment, but when I had cancer, it never really made me feel better. And I never personally connected with jokes about being bald or getting a free boob job, which is what most “cancer cards” focus on."

 Så, Emily skapade egna kort. 


"With Empathy Cards, my goal is to help people connect with each other through truth and insight, which is one of the founding principles of this brand. I want the recipients of these cards to feel seen, understood, and loved."

Jag är ledsen att jag inte hört av mig
- jag visste inte vad jag skulle säga!
The most difficult part of my illness wasn’t losing my hair, or being erroneously called “sir” by Starbucks baristas, or sickness from chemo. It was the loneliness and isolation I felt when many of my close friends and family members disappeared because they didn’t know what to say, or said the absolute wrong thing without realizing it.

In our increasingly digital world, when it comes to someone in crisis, greeting cards have never been more relevant or appropriate. A card resonates in a way that email and text can’t. It’s a personal, simple, tangible way to be present for someone struggling with illness.



Jag är så ledsen att du är sjuk -
jag lovar att inte ska försöka få dig att köpa några kurer jag läst om på internet!

Var snäll och låt mig vara den första att slå nästa person som säger dig att allt händer av en anledning.
Jag är ledsen att du går igen om det här.

Det här är verkligen skit. Jag önskar att jag hade bättre ord för det, men min hjärna står still just nu.
Ändå vill jag att du ska veta att även om jag inte har de rätta orden för dig så har du alltid mig.
Jag ska ingen stans. Jag hoppas det är ok. För jag älskar dig.

Jag vet #fuckcancer hjälper inte dig igen om det här.
Jag finns här när helst du behöver mig.

Bara så du vet, jag är verkligen finns här för att köra dig till behandlingar, städa hos dig, hjälpa dig välja ut snygga peruker, hjälpa till med framtidstänk, 
och, om du tvingar mig, antar jag att jag skulle kunna tänka mig att ligga på soffan med dig och se på dåliga tv-serier också. 
Jag vet - det är en uppoffring, men en uppoffring jag är beredd att göra. Jag älskar dig.

En kemo till avklarad. Låt oss fira med vad som  helst som inte smakar äckligt!

Det finns inget bra kort för det här.
Jag är så ledsen.



Någon har vågat börja.  Många kort här säger vad jag hellre skulle ha sagt än bara "Krya på Dig"! Nästa gång ska jag göra ett eget kort - eller köpa ett hos Emily!