onsdag 6 januari 2016

Äntligen framme
Idag, 6 januari, firas den kristna högtiden Epifania, i Sverige känd som Trettondedag Jul. Epifania firas till minne av de vise männen, som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. Även om Bibeln varken nämner deras antal eller namn har senare traditioner menat att de var tre och hette Kasper, Melker och Baltsar. I ortodoxa kyrkan kallas högtiden Theofania (gudsuppenbarelse) och firas främst till minne av Jesus dop. - Multireligiösa almanackan


Hmmm ... men jag tror att jag fortsätter kalla dem för Caspar, Melchior och Balthasar - inte bara av gammal vana utan även för att jag tycker att det  låter bättre ;) Jag tror man får vara så tjurig när man är över femtio  Oavsett! Grattis till "målgång, grabbar. Och Grattis på dopdagen, Jesus!


7 kommentarer:

 1. I Spanien firas faktiskt Trettondagen mera än julafton/juldagarna. Det är på "Trettondagsafton" barnen får sina julklappar. Åsså är det långa och otroligt påkostade parader med bland annat "huvudfigurerna" som hålls överallt. Åsså sjunger och spelar man julvisor. Ungefär som Carneval i Rio (fast mindre och med annat tema förstås) Var väldigt mäktigt att beskåda faktiskt. Dessutom är spanjorerna så civiliserade att de faktiskt ställer upp stolar längs paradvägen så att äldre och funktionshindrande kan sitta ner.

  SvaraRadera
 2. Vi pratade om trettondagens betydelse i morse här hemma hos mig. Lite av en bortglömd högtid känner jag. Och ja - man får vara tjurig när man vuxen att bestämma själv ;-) Kram

  SvaraRadera
 3. Rätt, man ska göra det som känns bra för en själv.
  Ha ett underbart år

  SvaraRadera
 4. Tänkte faktiskt på det idag, och nu vet jag varför vi firar Trettondagen!
  Och visst får man bestämma själv.....det började nog jag med redan när jag föddes till min mamma och pappas stora "sorg".
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Aha, tack, då vet även jag varför vi firar trettondedag jul. Men jag inser att jag är dåligt insatt, för jag har alltid trott att de vise männen kom till stallet i samband med att Jesus föddes, men de kom alltså fram nästan två veckor senare..? Hur som helst, Caspar, Melchior och Balthasar tycker jag var betydligt vackrare namn än de andra, så eftersom det inte finns några bevis tänker jag också hålla fast vid de namnen :)

  SvaraRadera
 6. Det visste inte jag, tack för upplysningen! Men klart man får vara lite tjurig oavsett ålder :)

  SvaraRadera
 7. Jag som är extra tjurig har aldrig fattat varför man alls ska fira att de kom fram till stallet? Dessutom föddes Jesus någon gång i januari, så kanske hans födelse egentligen ska varit vid trettonhelgen? Tycker att det är intressant att kyrkan anpassat sina högtider till de hedniska festerna, undrar om "vi" var ett sådant stort hot? "Vi" var knappast något vidare utvecklat folk när landet kristnades. Nästan lite häftigt att hela den kristna världen firar en högtid anpassad till hedniska datum. Och vår stackars lille gårdstomte som blivit amerikaniserad rund "Santa"-gubbe.
  Men jag har inget behov av att debattera saken, är bara lite tjurig och ifrågasättande. Och firar jul av andra anledningar.
  Har dock inget emot all ledighet :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...