söndag 31 januari 2016

En smakebit på søndag: Egalias döttrar av Gerd Brantenberg


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!

En bokcirkel jag gått med i ska läsa feministisk litteratur (bland annat) - och vi börjar med Egalias Döttrar av Gerd Brantenberg. Min 35 år gamla pocketutgåva finns kvar i bokhyllan - nu ska den läsas om!Petronius reste sig och gick fram till fönstret. Det var solnedgång i Egalsunds skärgård. Färgerna kämpade mot mörkret och allt blev starkare. Dit skulle de. Hon och han. Ini solnedgången. Han fäste blicken på fjorden och tänkte på havet som oupphörligt vällde in. Så skulle det vara med kvinnan och honom. Hon skulle förvandla honom. Hans kropp skulle förvandlas. Hans inre. Den djupa, genomgripande förvandling som alla gossar längtar efter och som  bara en kvinna kan fullborda hos dem; förvandlingen som skulle innebära att han kunde ge sig hän helt och fullt - och bli en riktig man.På bokens baksida finns att läsa:

I Egalia har kvinnorna makten. Det är dom som är direktörer och riksdagskvinnor. Männen har låglönejobben, bär pehå (penishållare), lägger upp skägget och gör sig vackra för att behaga kvinnorna. Och givetvis är det männen som måste ta hand om barnen - det är ju trots allt män som avlar barn.Bokens huvudperson, Petronius Bram, drömmer om att bli sjökvinna. Då han blir äldre börjar han och några kamrater diskutera mansförtycket och dess orsaker. De startar en mansgrupp, som får fristad hos den gamla skolherken Uggleberg. Herken har i tysthet samlat kunskaper om ett glömt och förtiget patriarkat och om det grymma mansförtrycket genom tiderna. Han väcks till nytt li v av de unga maskulisterna och dras med i de allt djärvare aktioner som de genomför, trots allt löje och motstånd som mansrörelsen väcker. Den offentlige pehåbränningen är bara en början ... 13 kommentarer:

 1. Helt klart en bok för alla Fi-anhängare;-)

  SvaraRadera
 2. En rätt kul bok, tycker jag. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Känns lite som samma bok som det finns så väldigt många av, men tvärtom :)

  SvaraRadera
 4. så kul att den här gamla boken dyker upp igen! den har väl aldrig varit helt ute. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Aldrig hört talas om. Omvända världen, knappt den går att föreställa sig - egendomligt. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
 6. Känner inte till den här boken men tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att se den här boken igen, den var rolig och intressant! Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 8. Den boken hade jag glömt... Länge sedan jag läste den. Väldigt länge. ;) Kul att bli påmind.

  SvaraRadera
 9. Tusen takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 10. Jag läste den tidigt 80-tal och älskade den. Inte för de litterära kvaliteterna för jag tyckte det var en ganska platt historia i sig. Men sättet hon skrev på, hur hon vände alla normer om manligt och kvinnligt upp och ner var magiskt. Sen lånade jag ut min bok till en lumparkompis som aldrig lämnade tillbaka den. Och när den nu kom i nytryck köpte jag den till min dotter...

  SvaraRadera
 11. Tyckte om den när jag läste den (ganska längesen nu dock...)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...