torsdag 7 juli 2016

Böcker lästa i Juni

“One thing a day to do in London” – skrivet av en Tom Jones – kan det bli bättre? ;)
Den här boken läste jag över en längre tid – den passade bra att ta lite ur nu och då när andan föll på. Som en liten godsak till kaffet.
Tänker man att det här är ett urplock ur allt som faktiskt finns att göra så … ja, kan det vara svårt att tro att man kan tröttna på London. En 4:a ADLIBRISThe Word for World is Forest av Ursula K. Le Guin
Den bästa boken den här månaden. En jobbig, bra bok som tog mycket av min tankekraft och skakade om mina känslor. Läste kortare bitar i taget - var tvungen att lägga ifrån mig den mellan varven och låta det jag läst sjunka in och sjunka undan. En inte helt behaglig berättelse – men åh så bra!
skrev en smakbit om den HÄR! En klar 5:a ADLIBRISThe Library at Mount Char av Scott Hawkins
Den här boken har jag svårt att få mitt huvud runt. Människor? Levande döda? Grymhet? Gud? Gudar? Bibliotek? Sanslöshet? Vad ska jag använda för ord? Alla, kanske. Det var många kapitel av Huh? – men sedan … sedan hände det grejer. När jag sitter här och ska skriva om boken känner jag fortfarande; Jaha! Eller va?
Böcker som skakar om gillar jag – en del ;) Den här får en 4:a ADLIBRISHarry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter #2) 
Harry Potter and the prisoner of Azkaban (Harry Potter #3) 
Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter #4) alla av J.K. Rowling
Omläsningarnas tid är nu. De här fick alla en 4:a – och jag behöver säkert inte skriva mer om dem. Alls! Vare sig man läst dem eller inte så vet man vem Harry Potter är!


Harry Potter and the Order of the Phoenix
(Harry Potter #5) av J.K. Rowling
Den här, däremot, fick en 5:a. Böckerna blir bättre och bättre med varje bok i serien – nu närmar vi oss uppgörelsen och intrigerna tätnar. Det handlar mer och mer om Potter och vännerna än om upptågen i småberättelser runt omkring den stora röda tråden. Gillar!Middagsmörker av Charlotte Cederlund
En svensk fantasy som utspelar sig i Sverige - en ovanlig företeelse. Men den haltar.
Lyssnade på den och kom inte riktigt förbi uppläsarens röst. Retade mig på småsaker som yttrekläderna. Yttrekläderna? Ytterkläder, eller? Storyn fångade mig inte. Den drog ut på de långsamma partierna, väldigt, och när det blev riktigt intressant så var det över på två röda meningar. Mycket underlig. Gillar inte heller riktigt konceptet att lägga en fantasy-berättelse i samernas kultur – vad är sant och vad är hitte-på?
En 2:a ADLIBRISGeorge (på svenska) av Alex Gino
Den här lyssnade jag på i januari och nu har den kommit ut på Svenska. Då skrev jag så här:

Det här är en bok om George. Hon är flicka. Men det är det ingen annan som vet – och det är svårt. En riktigt bra bok om en person vars könsidentitet inte stämmer överens med kroppens kön. Lärde mig mycket om mig själv – inte minst om hur jag/vi använder uttryck som faktiskt sätter människor i fack de inte alls vill vara i. Det är, till exempel, inte alls nödvändigt att tala om för någon som ser ut som en pojke att de kommer bli en bra man en dag - man kan faktiskt säga att de kommer bli en bra vuxen.
Den är fortfarande bra – översättaren, Ellen Duda, har gjort ett fint jobb.
Författaren kommer till Bokmässan i september. Seminarier är dyrt – men i år kanske jag bara måste …
Fortfarande en 4:a ADLIBRISDennis Hemlighet (The Boy in the Dress) av David Walliams
Den här lyssnade jag på i juni förra året. Jag gillade den då och gillade den ännu.
Gillar att boken handlar om komplikationer kring grabbens om gillar att klä sig i klänning (just så – inte mer) och inte om skam. En rolig bok – men inte utan sina djup.
En 4:a ADLIBRISNär allt förändrades av Div. Förf. Ed.: John-Henri Holmberg
Den här boken har jag haft i min ägo länge. Men efter att ha läst ungefär hälften av novellerna lade jag den ifrån mig. Det är nog inte berättelserna i sig – men jag tror det kan vara översättarens egen melodi som verkar spela i alla novellerna och får berättelserna att tappa sin glans. Kanske. En 3:a ändå. Klassad (hos Adlibris) som en bok för 12 - 15 år. Jag vet inte det jag …Grief is the Thing with Feathers av Max Porter
En kort bok om sorg. Som jag gav en 3:a när jag last färdigt. Men som stannat hos mig och som satt spår – kanske borde den ha högre poäng. Kanske inte. Den behöver läsas om. ADLIBRISNone of the Above av I.W. Gregorio 3
Den här lyssnade jag på. En bok om en tjej som I tonåren får reda på att hon är intersex (numera DSD). En storyline som man inte läser allt för ofta och som behövs i en värld där inte alla är av gängse tjej- eller kill- tillhörighet av olika anledningar. Skriven för en mycket yngre publik än tant Eva så uppskattade jag nog inte språk-känslan i den som en yngre person kanske hade gjort (och, som vanligt, kanske uppläsarens återgivande av de olika personerna hade något med det att göra). Jag förstår att boken behövs och att den berör problem jag inte behövt strida med själv. Därför känns det lite förmätet att betygsätta den – men jag har nu en gång gett mig in i det här så … jag ger den en 3:a ADLIBRISMord är ingen barnlek (Flavia de Luce #2) av Alan Bradley 3
Del två i serien om 11-åriga Flavia som löser mordgåtor. Läste första boken på engelska i mars förra året. Tyckte att det här var en bra översättning – hakade inte upp mig på språket, alls! Det gillar jag. Men har jag fastnat för Flavia och hennes underliga familj tillräckligt för att fortsätta läsa i serien? Nja … det återstår att se. En 3:a ADLIBRIS

Man kan säkert låna den på biblioteken också.
5 kommentarer:

 1. Som sagt, äntligen kan jag med ett leende på läpparna säga att jag läst fyra böcker i din samling - HP såklart! Här verkar vi till och med ha samma smak. Det ska bli intressant att höra vad du tyckte om den sista boken.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst ikapp hos dig :-) Alla kloka och tankeväckande inlägg blandade med dina vackra foton. Gillade kollaget från midsommarhelgen, svensk sommar som man blir lycklig av!
  Och så blir jag, som alltid hos dig, lässugen. Hur ska jag hinna läsa alla böcker jag redan har i hög när jag ständigt hittar nya förslag hos dig? Le Guins bok vill jag absolut läsa!
  Hoppas verkligen att du lyckats varva ner till semesterkänslan nu.

  SvaraRadera
 3. Så bra att du påminner mig om böcker. Nu när jag faktiskt har en del ledigt kan jag ju varva målandet med läsande. Tack!
  /kiki

  SvaraRadera
 4. Oj vad du läser! En härlig känsla när man är helt försjunken i bokens värld. Läser alldeles för lite men hoppas det blir lite mer nu på sommaren.
  Ja visst är man oftast dålig på att semestra på hemmaplan, eller hemestra som en del säger :) Finns ju oftast väldigt mycket i närområdet men det lockar oftast inte lika mycket som det som ligger längre bort konstigt nog.

  SvaraRadera
 5. Jag har sett alla filmerna, men inte läst en enda av Harry Potter-böckerna. Jag köpte hela boxen på engelska för, som det känns, väldigt länge sedan och även den fina, illustrerade. Det kanske är dags att läsa dem nu, när alla redan är inne på omläsningsvarvet ;) Problemet, visserligen ett trevligt sådant, är ju att det finns så mycket att läsa hela tiden!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...