torsdag 25 augusti 2016

Modern Classics à la Penguin #4


Läs om min utmaning HÄR!


Herman Hesse är en författare jag faktiskt läst något av. Hesse, föddes 1877 i Tyskland och dog 1962 i Schweiz. Däremellan levde han sitt liv och skrev romaner samt poesi. Det enda jag har läst är Siddhartha - en bok om den unge mannen Siddhartha som lämnar familjen och den prästerliga banan för att ge sig ut i världen och komma underfund med meningen med livet. 
Hesse började sin bokliga bana som artonåring med att jobba i en bokhandel (med inriktning på teologi och filosofi) - och söndagarna tillbringade han tydligen hellre med en god bok än med vänner på galej. En kille helt i min smak ;)

Wikipedia skriver, helt korrekt, så här (som en bra sammanfattning):

Hesse fick Nobelpriset i litteratur 1946 och Pour le Mérite för sin insats för världsfreden 1955. Hans mest kända romaner är Stäppvargen, Siddhartha, Narziss och Goldmund och Glaspärlespelet, som allesammans handlar om letandet efter andlighet utanför samhället eller om utanförskapet i sig.
När böcker brändes på bål i Nazi-Tyskland var hans böcker bland de som inte slapp undan lågorna. Säker farliga för att de uppmanade människor att tänka själva. 

Hesses böcker har inte blivit omoderna - i alla fall inte alla. Siddhartha var en av böckerna som kom ut i pocketserien Albert Bonniers Klassiker, 2012. Det var då jag bestämde mig för att, äntligen läsa den. Kanske är det till och med dags att läsa om den.
Just Siddhartha kan man ladda ner på engelska från Goodreads och läsa på en gång - gratis. Klicka HÄR!


Citatet kommer, naturligtvis, ur, just, Siddhartha:

“Words do not express thoughts very well. they always become a little different immediately they are expressed, a little distorted, a little foolish. And yet it also pleases me and seems right that what is of value and wisdom to one man seems nonsense to another.”

"Ord uttrycker inte tankar särskilt bra. Omedelbart efter att de uttalats blir de lite annorlunda, lite förvridna, lite löjliga. Och ändå känns det rätt, och glädjer mig, att det som är av värde och vist för en man verkar vara nonsens för en annan."3 kommentarer:

 1. Hermann Hesse - namnet låter bekant, men jag kan inte placera författaren. Men jag gillar citatet. Lite om du och jag faktiskt;-)

  SvaraRadera
 2. Har ett svagt minne av att ha läst nått av honom när jag var alldeles för ung för att förstå...

  SvaraRadera
 3. Känner att denna man kan passa mig också...trots att jag ibland väljer bort böcker för fest :-)
  Tack för gratislänken ska användas.
  /Kiki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...