söndag 4 september 2016

Foyles i London och En smakebit på søndag


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!

London. Än har jag inte hunnit smälta allt vi såg, gjorde och var med om och det hjälpte ju inte smältandet av alla goda intryck att vi kastades in i arbetslivet ca 5 timmar efter vi kommit hem och lagt oss när vi landat med ett försenat flyg och kört hem i ett åskoväder som piskade ner regn på oss som ett vått välkomnande hem.

En av upplevelserna i London var Foyles, alldeles på kanten av Soho. Foyles, på Charing Cross Road, bokhandeln med 6 våningar av litteratur i alla tänkbara genrer. Vilket ställe. Där skulle jag kunnat botanisera långt mycket längre tid än jag gjorde. Men London ligger kvar, bokhandeln går inte dåligt och lär inte stänga, så ... allt hänger bara på när nästa biljett inköps ;) (note to self: bigger suitcase need).

Vi, Sambon, Den Yngste och jag själv, började med att fika när vi kom dit. Högst upp i huset ligger ett smart-looking fik med chansen att få sig en grönsaks- eller fruktjuice av någon sort, kaffe av någon variant och diverse ätbart - även dagens om man så vill.
På samma våning hade de även en konstutställning. Christina Balits vackra bokillustrationer. Bilderna i ramar på väggarna och böckerna att bläddra i och lockas av på hyllor under desamma - det är ju ändå en bokhandel :)Vandringen från sjätte våningen ner till utgången på Foyles tog en stund. Den Yngste kollade in böcker och våndades över vad man skulle få plats med i bagaget, liksom jag - om än på olika avdelningar. Sambon hittade, tålmodigt, sittplatser och fångade pokémon , bland annat. Tålamodets tapperhetsmedalj till honom!

En av böckerna jag lovat mig själv att köpa just där var Harry Potter and the Cursed Child. Teatern i bokform - "den 8:e berättelsen" (inom citationstecken - för det kan man kanske diskutera ;) . Teatern var ju en av de stora anledningarna till att vi faktiskt kom iväg till London, men mer om det i ett annat inlägg. 

Utöver den köpte jag tre böcker- varav två jag inte hört talas om tidigare - bland annat The Watchmaker if Filigree Street av Natasha Pulley. Det blir nästa bok jag börjar på. 

På bokens baksida står följande att läsa:


In 1883, Thaniel Steepleton returns to his tiny flat to find a gold pocketwatch on his pillow. When the watch saves Thaniel's life in a blast that destroys Scotland Yard, he goes in search of its maker, Keita Mori – a kind, lonely immigrantMeanwhile, Grace Carrow is sneaking into an Oxford library, desperate to prove the existence of the luminiferous ether before her mother can force her to marry.
As the lives of these three characters become entwined, events spiral out of control until Thaniel is torn between loyalties, futures and opposing geniuses.
Och är kommer min smakbit:
“Under the gas lamps, mist pawed at the windows of the closed shops, which became steadily shabbier nearer home. It was such a smooth ruination that he could have been walking forward through time, watching the same buildings age five years with every step, all still as a museum.”


Foyles finns som nätbokhandel också förresten.
Men ... nej ... ska det vara så ska det vara på riktigt!


Nåja, vad är väl ett besök på Foyles ..? 
Det kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbart!

16 kommentarer:

 1. Stora bokhandlar är ju helt underbara, man kan lägga en hel dag där :)

  SvaraRadera
 2. Blir lite intresserad av boken och omslaget var ju också rätt snyggt :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Låter underbart med en sådan bokhandel

  SvaraRadera
 4. Där var vi också men missade översta våningen. Vi plöjde så många bokhandlar så jag kan knappt hålla ordning på dem. Kolla förresten mitt inlägg idag :)

  SvaraRadera
 5. Mysigt det låter! Tack för smakbit! :)

  SvaraRadera
 6. Härlig bokhandel Foyles. Hann inte med bokhandeln under sommaren och blir sugen på att åka....;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. härligt London - besök! känner inte till boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Foyles är ju kult! Älskar denna bokhandel som jag har besökt många gånger. Den saknar motstycke. Den är en institution!

  Har läst "Harry Potter and the cursed child" - vilket bottennapp. Hoppas verkligen att pjäsen irl var betydligt bättre. Ska bli spännande att läsa om teaterbesöket!

  SvaraRadera
 9. Åh, nu längtar jag till London! Var ofta på Foyles när jag bodde i England, men senaste gångerna har vi varit på Waterstones vid Picadilly. Lättare att hitta där...
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Jag blir nyfiken på både bokhandeln och boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Åh, den här ligger väldigt högt upp på min önskelista just nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Älskar den sortens bokhandlar!

  SvaraRadera
 13. Förstår att du trivdes där! Kul att sonen ärvt ditt intresse :) Tror jag hellre att gjort din sambo sällskap på pokémonjakten :)
  Jobbigt att kastas in i verkligheten och jobb på en gång, men ändå härligt att kunna tänka tillbaka, titta på foton, njuta och minnas. En resa ger så mycket!
  Glömde nog tacka dig för att du delade med dig av dina erfarenheter och upplevelser med det ortodoxa bröllopet, tack för det! Det var verkligen annorlunda under ceremonin. Men vackert!

  SvaraRadera
 14. Foyles är fantastiskt! jag har inte varit där på flera år nu, kan erkännas, men även Waterstones får mina bokhyllor att bågna. Vet inte vad det är med engelsmän och böcker men de få det mesta att se så lockande ut!
  Ser fram emot teaterrecensionen!

  SvaraRadera
 15. Verkar som ett bra impulsköp :) Och vad sugen jag blir på att besöka bokhandeln...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...