torsdag 11 maj 2017

Modern Classics à la Penguin #37


Läs om min egen utmaning HÄR!


Kahlil Gibran, 1883 - 1931 - en libanesisk-amerikansk konstnär och författare.

Nästan alla av oss har hört talas om boken Profeten. Det är den bok som Kahlil Gibran är allra mest känd för. Citat ur den dyker upp lite här och var lite då och då.
Nu, när jag ska skriva lite om den här författaren slår det mig att jag fastnad vid att det är den boken han har skrivit - Profeten - och har aldrig tagit reda på vad han skrivit mer. 
I konstnärlig dräkt förmedlar boken en universell livssyn, med tidlösa budskap som ligger nära flera av de stora religiösa förkunnarnas. Här återfinns samma höghet i tanke och språk som i exempelvis Bergspredikan, vilket gör visdomsorden lättillgängliga för många människor och tillämpbara i deras egna liv. Boken har legat på den internationella bestsellerlistan i mer än femtio år. Den används även ibland i predikningar i samband med bröllop, barndop och begravningar.
"Högt har vi älskat dig. Men ordlös var vår kärlek, och bakom slöjor har den varit dold. Men nu ropar den högt till dig och står avklädd framför dig. Och alltid är det så att kärleken inte känner sitt eget djup förrän skilsmässans stund är inne."

Naturligtvis har han skrivit mer - sen en lista HÄR. Bland annat har han även skrivit Jesus människoson - som jag nu blir nyfiken på.

Till den här författaren vill jag välj aett långt citat som varit viktigt för mig både som barn till en känslomässigt krävande och därmed kvävande mamma och som förälder, livrädd att bli lika dan.

En kvinna som bar ett barn vid sitt bröst sade:"Tala till oss om barnen."

Och han sade:Ert barn är inte era barn.De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv.De kommer genom er men är inte från er.Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.
Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar.
Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar.
Ty deras själar dväljs i morgondagens hus, som ni inte kan besöka, ens i era drömmar.
Ni må sträva att efterlikna dem, men sök inte att göra dem lika er.
Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt.
Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.
Bågskytten ser målet på det oändligas stig och Han böjer dig med sin makt för att Hans pilar skall gå snabbt och långt.
Låt dig i glädje böjas i Bågskyttens hand.Ty liksom Han älskar pilen, som flyger, älskar Han också bågen, som är stadig.

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen ett fantastiskt citat om föräldraskap!

    SvaraRadera
  2. Kahlil Gibran har jag aldrig hört talas om, trots att han verkar vara en riktig "kändis"...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...