söndag 5 november 2017

En smakebit på søndag: Vargarnas Tid av Elisabet Nemert


Varje söndag hjälper Astrid Therese på bloggen Betraktninger att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser.  Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR! 

Just nu läser jag Vargarnas Tid av Elisabet Nemert - en av de få svenska författare jag vet alltid håller kvaliteten och stilen jag är förtjust i i historiska romaner.

Om boken kan man läsa:
VÄRLDEN BRINNER och ondskan breder ut sig överallt. Även i Sverige, där världens första rasbiologiska institut har grundats för att skydda den rena svenska rasen. Landets gränser är stängt för judar och i Tyskland sprider nazismen sitt gift över världen.
Men vid sidan av ondskan går kärleken. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. De kommer från skilda världar men förenas i sin kamp mot mörkrets makter. Det blir ett livsavgörande möte som kommer att förändra deras och andras liv för all framtid.

Och här kommer min smakbit:
Magdalena började springa mot perrongen. Men plötsligt hejdade hon sig. Det var som om en osynlig hand greppat tag i henne och höll henne tillbaka. Bilden av tre små barn som stretade  fram i den virvlande snön tonade fram för hennes inre syn. Inte kunde hon åka iväg innan barnen återfunnits. Hon kunde faktiskt hjälpa till i det fortsatta sökandet. Att organisera en skallgång skulle ta tid och det var det on tom.Imorgon gick ett nytt tåg till Stockholm. Hon hängde ryggsäcken över axeln, gick tillbaka till stadshotellet och bokade ett rum för natten. Sedan gav hon sig åter ut på Haparandas gator och torg för att leta efter tre försvunna små barn.

I en tid då flyktingfrågan är evigt högaktuell och de politiska tendenserna känns igen från 30- & 40-talet är det här en bok som i romanform hjälper oss minnas vilka vägar vi inte ska gå en gång till.15 kommentarer:

 1. Den rena svenska rasen... jag kan ju inte låta bli att undra exakt vad den är. Det var väl flera hundra år sedan som den möjligtvis var "ren".

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten! Snyggt omslag på den boken.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar ju historiska romaner, men jag har inte läst något av Nemert än.

  SvaraRadera
 4. Länge sedan jag läste något av Nemert, skriver väldigt bra historiska romaner tycker jag. Lockande titel och bokomslag på denna. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten, den här ligger i någon osorterad hög tror jag..

  SvaraRadera
 6. Har aldrig hört talas om författaren, men baksidestexten och din smakbit gör mig faktiskt nyfiken! Å som du säger - boken är ju högaktuell med tanke på migraterna och de politiska tendenserna.

  SvaraRadera
 7. Lika förtjust i Nemert som du. Alltid en högtidsstund att få öppna en ny bok av henne. Själv har jag precis börjat på Kim Leines bok Avgrunden, har storgillat hans tidigare böcker. Ha en skön söndagskväll, kanske med boken i hand?

  SvaraRadera
 8. jag tror att det finns ett antal svenska författare till som garanterat är av hög kvalitet och håller stilen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. Känner till författaren väl men osäker om jag läst något, i så fall var det länge sen. Snyggt omslag på boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Det var en bok jeg fikk lyst til å lese. Det er virkelig viktige tema den tar opp!
  Ha en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 11. Jag har aldrig läst något av Nemert men tackar för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten. Har tänkt jag ska läsa den här, brukar tycka om Nemerts böcker.

  SvaraRadera
 13. Väldigt snyggt omslag, säger jag. Har inte läst henne, men kan tänka mig att göra det nu.

  SvaraRadera
 14. Virker som en skikkelig spennende historie :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...