Om Böcker

söndag 13 juli 2014

Mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman


Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.

Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns.

Rätten att få vara annorlunda.


Mormor hälsar och säger förlåt beskrivs oftast som en rolig bok. Och det blir ofta en rolig bok när man skriver om människor som karikatyrer av sig själva – d.v.s. med tillspetsad personlighet- och blandar det med sagor tagna ur vår värld men förskönade och förklarande och sedan låter läsaren ta del av allt detta genom en sjuårings (snart åttaårings) ögon och hjärta.

Men mest är det en hjälteberättelse. Här finns många överlevande av allehanda tragedier.... av
livet, rätt och slätt. Alla är annorlunda. Annorlunda, inte bara som i olika varandra utan annorlunda. Och kanske är det för vad de gått igenom … och kanske glömmer vi det i verkliga livet. Att alla bär på sitt.


Fredrik Backman är bra på ord och han använder många, så den här gången får ni citaten i bild!


Och sedan … ja, tycker du om människor och deras berättelser, tycker att barn har rättigheter och att samhällsnormen är åt he…ete och tycker om sagor, så läs den. Absolut!







Jag kom att tänka på den här:

.. och tänker att de som sitter där nog kanske bara tror att de vet vad normal är.



Du kan köpa Mormor hälsar och säger förlåt här, här eller här på svenska. Böckerna finns säkerligen på en massa andra ställen också förstås! Man kan säkert låna den på biblioteken också!







2 kommentarer:

  1. Läste ju båda hans debutböcker. Mmmmhhhh, var inte förtjust i någon av dem. Gillar inte hans överdrivna språk och tyckte att i den här boken skapade han en datanörd i sjuårsåldern, raka motsatsen till 59-åriga Ove i första boken som var data-analfabet. Nja, inte trovärdigt tyckte jag, men den här boken var liiiite bättre än den första.

    SvaraRadera
  2. Vad spännande, jag har inte hunnit läsa hans böcker, men är nog på gång. Bokhögen bara växer och det är härligt. Läser Nattfilm just nu, den är fantastisk! Kram!

    SvaraRadera