Om Böcker

lördag 2 januari 2016

Mitt Bokår 2015


Det blev en hel del böcker lästa under 2015 … och jag funderar på om jag kanske läser jag FÖR fort. Får böckerna verkligen en hederlig chans? Jo, det sitter en liten litteraturälskare i mig och skriker JO – man KAN inte djupläsa böcker som inte ger respons efter respektfullt antal sidor (i mitt fall är det 100 – bara för att – någon stans måste gränsen gå). Lite som när man träffar någon ny människa och det inte klickar ens vid tredje mötet … Det bara ÄR så.

På Goodreads ger jag ju böckerna betyg. Ett omedelbart betyg. Det är inte säkert jag håller med om de betygen tre månader senare, ett år senare … vad gör man då? Ändrar? Jag har beslutat mig för att inte ändra. De får stå, som just, de omedelbara.

Så här ser en del av min statistik på Goodreads ut:



Det blir tydligt att böcker mognar i en när man läst dem färdigt. När jag läser igen om listan av böcker lästa under 2015 för att välja favoriterna så märker jag att jag inte bara väljer böcker med betyget 5.

När jag skulle plocka ut 10 som utmärkt sig på något vis i mitt läsande/mitt liv så valde jag att inte titta på böckerna lästa i december månad – just för att jag inte är ”färdig” med dem – alla känns som favoriter ännu. 

Jag tänkte mig 10 … men det blev tolv (Titel - vad jag skrev då - en kommentar idag):

The Curious incident of the dog in the nighttime av Mark Haddon
Den här skrev jag tydligen aldrig något om alls i min blogg och har inget att citera av hur jag tänkte då – jag vet, av min lista, att den bara fick en 3:a – men den har verkligen stannat hos mig. Upplevelsen av se världen genom Christopher John Francis Boones ögon. Christopher behöver mönster, ordning, diagram, enorm framförhållning. Vi möter Christopher i vår vardag – men då vet vi knappast vad de heter – bara att de är ”hen med svår … ” och så en rad bokstavskombinationer.

The Strange Library av Haruki Murakami

Här kommer ett erkännande. Jag köper ibland böcker för att de är snygga. Ok. Inte bara - men där EN av de anledningar som kan tippa obeslutsamheten till ett rungande JA- den ska jag ha! Det här är en sådan. Murakami är känd för många andra böcker. Kanske inte lika känd för denna. Den är ... underlig. På ett sätt jag gillar. Drömlik. Inte drömlik som i romantisk utan drömlik som i ologisk (bitvis) oförklarlig och ... underlig. Den fick en 3:a .... men snuddar ändå en 4:a.

Berättelsen stannade kvar I mig som en känsla – jag återkommer I tankarna till den här boken rätt ofta. Som en dröm man drömt – en dröm man är säker på har en betydelse, men man vet inte riktigt vad det är.

The Girl Who Circumnavigated Fairyland I a Ship of Her own Making av Catherynne M. Valente
Saga som jag gillade skarpt! Den är den första boken i vad som nu är en serie på 4. Kanske blir det fler – jag hittar inget om det! Som sagt; saga. Den gamla hederliga varianten med otäckingar och abstrakta varelser och händelser. Ser fram emot att läsa nästa!

The Martian av Andy Weir

Jag gillar den så pass att den får toppbetyg. Den torra humorn är klockren. Andy Weir får mig att läsa tekniska beskrivningar och krångliga förklaringar om hur grejer fungerar på mars så att jag tror att jag begriper. Fantastiskt!

Reasons to stay alive av Matt Haig
Den här boken skulle kunna rädda liv. Faktiskt. Att få depression beskriven för sig av någon som varit där - det är ju som att få en vän, en vän som vet att alla som varit där ser olika saker. En vän som också vet hur man tar sig därifrån och att man inte behöver vara rädd för att man inte hittar ut på direkten! Varmt rekommenderad! En 4:a … men bra nära en 5:a!

Kan inte nog understryka vilken stor hjälp den här boken kan vara för många – OCH att den faktiskt finns på svenska nu. Jag skrev om det HÄR!

The Humans av Matt Haig
Jag har aldrig läst en sådan hyllning till människan, - den krångliga, ologiska, självbedragande, dödliga, älskande, ifrågasättande, empatiska människan. En fantastisk blick på människan ur en vinkling som är både oväntad och självklar. En 5:a

Boken som fick mig att hitta Matt Haig i första taget. En bok jag funderar på att läsa om – igen!

Mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman

Vilken bok! Galen. Helt galen. Och bra J Det ska bli fantastiskt roligt att få prata om den på nästa cirkelmöte! Den fick en 4: av mig … och så många sidmarkeringar för bra citat som ingen annan bok!

En galen bok vars superhjältar förklarar människor i min vardag så att jag kan finnas där med dem.

A Monster Calls av Patrick Ness

Det bästa jag last på länge. Klassad som en barnbok i Sverige (9-12 år- och heter då ”Sju minuter över midnatt”) – men jag vet inte det jag. Kanske är barn av idag lite mer blasé när det kommer till skrämmande berättelser – man jag hade nog inte klarat av att ta till mig de fina undertonerna och allt boken säger (utan att säga det högt), när jag var 9, utan hade nog mest blivit rädd för det där monstret. Men, nu läste jag ju den i år – och jag är mycket äldre. Jag slukade den (inte bokstavligt). Den berörde. Den stannade kvar. En klar 5:a.

Läste den senare på svenska – men, nej – mitt hjärta vill ha den här, med sina mörka illustrationer och allt. Illustratören till den här mörka boken är ingen annan än illustratören till den nu mycket omtalade illustrerade första boken om Harry potter: Jim Kay

A Darker Shade of Magic av V. E. Schwab

En fantasybok för vuxna men utan genrens vanligtvis rörigt befolkade värld(-ar). Helt klart en höjdarbok. Som sagt, en 5:a.

Vill veta mer – hur berättelsen fortskrider. Väntar på en fortsättning- en utlovad sådan!

The Sound of Whales av Kerr Thomson
En sagolik, lite drömsk berättelse planterad mitt i verkligheten. En 4:a.

Om att man vet vad man vet- oavsett vad andra tror om det. Viska inte låta våra tvivel förstöra andras upplevelser – tänker på den här boken, ofta!

It’s Kind of a Funny Story av Nick Vizzini

En rolig, varm bok om en kille med depression. En kille som förstod att söka hjälp när det höll på att gå över styr. Författaren beskriver människorna i den med kärlek. Jag tycker mycket om den – och har skrivit lite om den HÄR! En 4:a.

Ännu en bok som jag är tacksam över att ha last för att den låter mig uppleva något från ett väldigt annorlunda perspektiv – den här gång handlar det om depression.

The Greatest Gift av Philip Von Doren Stern

Novellen som är grunden till en av de mest kända julfilmerna genom tiderna (med James Stewart i huvudrollen). Novellen är bättre. Lyssnade till den en mörk kväll på väg hem från en mysig julpysselkväll – lugnande och helt rätt i stämning. En 5:a

Den är kort, den är kärnfull och den berättar om att vi behövs – hur oansenliga våra liv ändå kan verka! En viktig liten berättelse!




Här ovan ser ni de sex bokomslag jag minns allra bäst från året som gått  – några för att de är snygga, andra för att de överensstämmer med innehållet så bra att det berikat.


Så, nu börjar ett nytt läsår. Min utmaning på Goodreads är att läsa 80 böcker - jag tvivlar inte på att att klara det - men jag tänkte att det är dags att ge mig på några riktiga "tegelstenar" som står i att-läsa-hyllan, så jag tänkte inte stressa mig själv. Att läsa om Harry Potter-böckerna står också på önskelistan ... och klassiker jag inte läst ....

Det finns så mycket böcker!




Man kan säkert låna den på biblioteken också!



4 kommentarer:

  1. Här är jag återigen otroligt imponerad! Att betygsätta böcker har jag faktiskt aldrig tänkt på, bra idé, även om det förstås är väldigt subjektivt. Logiskt.

    Ska bli spännande att se hur ditt bokår 2016 kommer att se ut och vad du tycker om Harry Potter böckerna. Å några klassiker - Dickens kanske?! Det ska bli kul att se om jag upptäcker åtminstone en eller två böcker som du läst och gillat samt är lite av "mitt" stuk också. För vi har ju hittills inte en enda bok "gemensamt!

    Att läsa fort är ett problem för mig alltså. För momentet när jag läst sista sidan minns jag knappt innehållet i boken...

    Du valde suveräna omslag. Här slår mitt "layouthjärta" lite hårdare:-)

    SvaraRadera
  2. OJ vad du läst många böcker!! Jag ska genast kolla upp Goodreads - älskar statistik och siffror!!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad du läser! Det känns tryggt att veta att du finns här som en sorts bibliotekarie och kan berätta och tipsa om böcker som jag inbillar mig att jag ska få tid och lugn att läsa. Just nu läser jag faktiskt en väldigt lättläst och intressant bok, men den har uppenbarligen aldrig korrekturlästs vilket är en upplevelse i sig. Uselt skriven men mycket intressant alltså; Jag blev Stockholmssyndromet, av Kristin Enmark.

    SvaraRadera
  4. En del böcker sträckläser jag och glömmer nästan så fort jag stängt pärmarna. Andra tar lite längre tid och biter sej fast så man minns dem under lång tid.......den sista kategorin måste nog ändå bli min favorittyp av böcker.
    Ha det fint!

    SvaraRadera