Om Böcker

måndag 27 juli 2020

___mester?


Nu har jag sett HEmester (semester hemma - ja det fattar ni ju... borde vara HEMmester?), SOVmester (reklam för nya säng), SVEmester (artikel om att semestra i Sverige). Så vad menar vi att SEmester är?

Ordet i sig betyder 6 månader - då romerska ämbetsmän bara fick sitta på sin tjänst i 6 månader. Semester är därför termin i engelsktalande länder ... för vår del är det vår betalda ledighet från jobbet.

Men - semester. Ledig tid. 
Var vi spenderar den ändrar väl inte på ordet? 


5 kommentarer:

 1. Om jag fortfarande jobbade skulle jag inte ha det minsta emot att ha 6 månaders (betald) hemester eller svemester. Okej, som pensionär är man ju lyckligt lottad - hela tolv månader av valfri
  ---mester;-)

  SvaraRadera
 2. Vist är det förvirrande det där med semester och terminer! Vi har rört till det för oss i svenskan.

  Jag som då har semester i Spanien har då Espemester (spanjorer klarar inte ord som börjst med soch en konsonant så de sätter ett e framför.

  SvaraRadera
 3. Jo, man kan ju fundera på betydelser och så, är väl första gången man använt just det där med "hemester" eller hur man nu vill ha det.

  Förr under min uppväxt var ju semester i hemlandet det mest vanliga, så som jag minns det iallafall, tycker folk borde göra det även utan covid kan jag känna, fast visst är det skönt att ta sig till varmare breddgrader.
  Världen har förändrats, utveckling kallas det väl......funderar själv på att skaffa mig en husvagn att ha på nån camping året runt....men det stannar antagligen vid en fundering....ha det fint.

  SvaraRadera
 4. Jag som inte bor i Sverige fattade 0 första gångerna jag såg ordet i skrift.
  Nykonstruerade ord kan bli lite knepiga.
  Ta det skönt!

  SvaraRadera
 5. Dessutom har många fått för sig att när den där X-mestern tar slut är sommaren slut! Vet inte hur många gånger jag fått påpeka att årstiderna inte styrs av när personen ifråga är ledig från jobbet ...

  SvaraRadera