onsdag 27 juni 2012

Varg?


"Genom århundradena har vi på vargen projicerat de egenskaper vi avskyr mest och är mest rädda för hos oss själva" - Barry Lopez: "Of Wolves and Men"


Rovdjurscentret De 5 Stora  har en väldigt bra sida där man kan läsa om vargen. Fakta. Historiskt bland annat. 
Den finns HÄR!


Där kan man bland annat läsa om hur vi skapat en lömsk bild av vargen genom sagor och legender. Man kan också läsa om att vargen är nyfiken av sig och därför kommer nära ibland. 
De skriver:
Det enda trovärdigt dokumenterade tillfälle hittills, då varg dödat människor i Sverige, skedde i Gysinge 1821, och det var en varg som tidigare hållits i fångenskap och sedan släppts ut i skogen, utan att någonsin ha lärt sig att jaga.
 Och: 
AVSLUTNINGSVIS KAN man sätta vargens eventuella farlighet i relation till andra vardagliga livsfaror i skog och mark. Antalet dödade genom vådaskott i samband med jakt, har legat i genomsnitt på 2-3 personer per år under den senaste tioårsperioden.


Läs artikeln. Den är bra! Läs den för att du håller med ELLER för att det är bra att läsa vad "andra sidan" tycker. Det spelar ingen roll. Bara läs!


Och sen går du till, om du vill, HIT och klickar dig fram till vargen. Eller varför inte bara klicka på bilden här nedanför :)


Bild lånad av Svenska Rovdjurssällskapet

Svenska Rovdjursföreningen köper stängsel och sätter upp för att värna om böndernas boskap OCH vargen!   
Det är en vinn/vinn uppgift! Väl värd ett bidrag!


eller släng iväg ett sms:

SMSa ordet stängsel till 720 07, 
så bidrar du med 100 kronor 


Jo, sa jag att jag tycker vargen är värd att värna om? ;)

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...