fredag 1 augusti 2014

Kanske tänker jag helt fel ...


Varför måste det vara så mycket naket i alla bilder från Pridefestivaler? Är inte det att spela ”hatarna” (de som tycker att det bara handlar om sex, och att den sexuella läggningen är ett val) i händerna?


Jag är stolt över att bo i ett land där det är ok att ha Pride-parader, verkligen stolt - och glad. Men när det gäller att vara en förebild för en hel värld (där det finns länder som fortfarande har dödsstraff för homosexualitet) så kanske vi skulle göra det med aningens mer ... värdighet (kanske med undertonen vardaglighet?)? 
Kanske tänker jag helt fel – it’s been known to happen … 
20 kommentarer:

 1. Intressant, har inte funderat över det... Kanske vill man framhöva friheten ytterligare,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tror jag faktiskt - och helt förståeligt!

   Radera
 2. Nu har jag faktiskt inte ens kollat bilder från Pride, så jag kan knappt yttra mig. Återkommer när jag kollat och tänkt till.

  SvaraRadera
 3. Känner många som tycker det är "för mycket"...och dom är ändå Gay själva....men det kanske måste vara så när det är fest för att motverka intoleransen som ännu existerar i världen.
  Jag vet inte.

  Skulle dock gärna vilja se ett 1 Maj tåg i samma utstyrsel..DET hade varit intressant ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tror jag på, att man måste ta i för allt man är värd för att motverka ... och när det gäller det här så måste vi verkligen ta i, alla vi som inte är emot måste vara über-för! ;)
   DET 1:a Maj-tåget hade jag faktiskt gått ut för att se på :) annars är det många år sedan!

   Radera
 4. Ja visst kan man vara stolt över att vi i Sverige faktiskt får gilla som man önskar.
  Bra att det manifesteras.
  /Kiki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen bra att det manifesteras :)

   Radera
 5. Har nog tänkt ungefär likadant. Kan ju inte vara så att HBTQ har mer sex i huvudet än andra - eller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det verkar, på debatterna, snarare vara tvärt om, faktiskt! ;)

   Radera
 6. Nu har jag tänkt (ooops, det blev några rynkor här;-)) och kommit fram till följande.
  Ogillar egentligen alla sådana "markeringar" i form av fester eller speciella dagar. Nu är det ju inte Sverige som uppfunnit Pride men vi är nog ett av de bästa länder vad gäller respekt och acceptans av bl a homosexuella. Tackar för det.

  Du tycker att bilderna visar för mycket naket. Ja inte visar de mera naket än t ex karnevalen i Rio tycker jag. Varför ska de klä sig för att inte reta upp personer/länder som är intoleranta och trångsynta? Det finns ingen anledning till det tycker jag.
  Då kan man ju säga att det är ungefär som om en "lättklädd tjej" blir våldtagen och man säger: "Om du klär dig så utmanande så ber du om det och får skylla dig själv.
  PS. Nå't positivt då. Ugandas president har precis skrotat den nyligen införda lagen som förbjuder homosexualitet. Gissa om det har uppretat ett helt gäng biskop i landet. Å hur glada blev inte dom som kämpade för att lagen skulle annuleras. Nu kan det hela ha nå't att göra med Obamas besök där om några veckor, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din genomtänkta reflektion, BP – det var väl värt några rynkor? ;)
   Nu skrev jag ju inte att JAG tycker att det är för mycket naket – jag undrade om det ÄR det 
   Efter ditt slutargument om lättklädda kvinnor och våldtäkt så är det svårt att argumentera mot din kommentar, och jag kan inte annat än hålla med om att det låter (och är) absurt!
   Nog är det bra att Uganda skrotat den fruktansvärda lagen – men nog är det som du säger, av rent politiska skäl gentemot internationella intressenter. Men, det är ändå en början.

   Radera
 7. Jag håller helt med BP, det finns ingen anledning att just de hbtq ska behöva klä sig för att göra det lättare för hetero och cis, de får klä sig och vara precis som de vill, för det är så vi alla borde få vara och göra. Sen tänker jag att just paraden är till för att visa upp det överdrivna, det festliga och det roliga, det vore trist om alla gick i sina vardagskläder och bara viftade med en flagga. Sist tänker jag att de bilder vi ser ofta är de som visas i press, och media är inte heller intresserad av att visa de mer vanliga outfitsen, de vill ju visa upp de mest utstuderade i stället, det är det som säljer tidningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din reflektion. Och självklart ska alla få klä sig, och vara, som de vill – inga protester från mig. Fastnar vid att du skriver att ”det är så vi alla borde få vara och göra” – och, i Sverige, är det väl egentligen så; vi får. men vi gör ofta det som andra tycker och tänker … Min ursprungsfundering kommer sig ju utav det, för det är en stor del av hur det sociala spelet fungerar. Med det färskt i tanken så finns det ju ingen anledning för paraden att vara på något annat sätt än den är – ärlig.
   Och det är som du säger, pressen visar det som säljer upplagor. Med tanke på allt som pågår i Sthlm dagarna innan den berömda paraden och som INTE rapporteras (Goda möten mellan människor, seminarier, information och diskussioner) så är det ju bevisligen så.

   Radera
 8. Jag tycker du tänkar ganska rätt... Men det är nog roligare med festivaler än vardaglighet. ;-) Även om det är i vardagen vi behöver tolerans och att känna oss accepterat vare sej om vi är si eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi lever i vardagen och vill fest :) Mänskligt så det förslår ;)

   Radera
 9. Ja, jag förstår hur du tänker... I den bästa av världar skulle ingen behöva gå ut och demonstrera. I den bästa av världar skulle alla kunna leva som de vill, utan att behöva skrika ut det för hela den övriga världen. Ibland undrar jag om inte dessa parader ökar på fördomar istället...? Läser just nu Dandy av Guillou, där får man veta hur det kunde vara att vara homosexuell i Europa i början av 1900-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga är väl att de gör det för en del, ökar på fördomarna istället ... lite "det ser ni väl hur de är"-mentalitet behöver ju inte mycket för att få vatten på sin kvarn.
   I en värld där inte någon kan vara alla till lags får var och en nog koncentrera sig på att leva som vi själva tycker är bra ... även när andra tror att de vet bättre ... för de som tror det kommer väl alltid att finnas, tyvärr!
   Nyfiken på vad du tycker om boken (som jag inte läst - har svårt för Guillou :/), det kommer väl en recension? :)

   Radera
 10. Jag håller med dig i det du skriver och har många gånger känt just detta att det mest fokuserar på en sexuell läggning och inte på kärleken mellan två personer.

  SvaraRadera
 11. Det finns mycket kvar att göra! Varför ska man jämföra sig med andra? Är det för att man ska känna att man är rätt bra ändå, eller? För att andra är sämre. Finkänlig är inte mitt mellannamn, som du kanske märker, men jag blir så trött på att man slår sig för bröstet (Obs! Inget personligt!!!) och tycker att man har kommit långt när man ordnar Pridefestivaler. Inför "Allas lika värde" 24/7 - då kan vi vara stolta!

  För övrigt håller jag fullständigt med dig om att det inte är så trevligt med halvnaket, skrikig utstyrsel osv. men det handlar om olika smak, inte könsidentitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att det finns mycket kvar att göra, att tro annat vore dumt. Vi har Prideparader, men därmed inte sagt att vi är framme vid jämlikhet, inte på något sätt - men vi pratar om det som en möjlighet, och DET, det är något som inte är alla länder förunnat! Att inte ha nått "hela vägen fram" är inte någon anledning att inte vara stolt över att vi är där vi är, vi har ändå kommit långt. Det är inte att "slå sig för bröstet" - det är att orka vilja gå vidare (och, nej, jag tog det inte personligt)!
   "Smaken är som baken; delad!" ... krasst men sant!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...