tisdag 12 augusti 2014

Läs på - håll dig informerad ...Idag kan man läsa i all media om Robin Williams borgtång. Om hur han var bipolär och att han, möjligen, själv avslutade sitt liv. 

Det finns många som funderar på att skada sig själva eller till och med avsluta sina liv när det är så mörkt att det inte ens går att ana något ljuse i någon omtalad tunneln.

Depression är svårt att förstå. Vi har banaliserat ordet i vårt språk och använder oss av fraser som att  "vem som helst kan vara lite deprimerad då och då". Nej, depression är svårt och något helt annat än att vara lite nere!

Även om man tror att det inte går att fixa, det här bottenlösa mörka, så ska man be om hjälp. Kan man inte det så får man hoppas att det finns andra, runt om kring, som kan göra det åt en.

Kanske är du närstående till någon som mår dåligt? Då kan man också söka hjälp.Hos Suicidprevention i Väst kan man hitta mycket information, som kontaktnummer till exempel:


Nationella Hjälplinjen
Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp.
Tel: 020-22 00 60
Öppen: 13-22, alla dagar.
www.hjalplinjen.se

Någon att tala med
Telefonjour dit man kan ringa anonymt.
Tel: 031-711 24 00 eller 031-711 24 22
Öppen: Vardagar 18.00 -22.00
www.natm.se

Kyrkans Jourtjänst
Stöd - och krissamtal
Jourtelefonen 031-800 650
SOS-brevlådan (webbtjänst) www.kyrkansjourtjanst.se
Du får vara anonym

SPES
För närstående till människor som tagit sitt liv.
Tel: 08 - 34 58 73
Öppen: Alla dagar 19.00 - 22.00
www.spes.se

1177:s frågetjänst


Här kan du få svar på frågor om psykisk ohälsa. Läs tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt.
www.1177.se


Vid akuta krissituationer hänvisar vi först och främst till SOS Alarm 112. 


---

Klicka HÄR så ser du många fler hjälpsamma länkar hos Suicidprevention väst (inte att haka upp sig på att det står väst - länkarna är ok för alla!

Ungdomsmottagningen informera enkelt och bra!

Vårdguiden har också en massa bra information! Där kan man läsa detta:

En person som har självmordstankar bär ofta på starka känslor av ensamhet, hopplöshet och vanmakt. Det kan kännas som  man har ett stort mörker inom sig och som ingen annan kan se eller förstå.
När någon uttrycker självmordstankar kan det vara ett sätt att berätta om sitt lidande. Det behöver inte innebära att självmord ses som den enda utvägen. Men det kan också vara en allvarligt menad avsikt att faktiskt ta sitt liv. Tankar och planer på självmord ska därför alltid tas på allvar.
Steget mellan tankar, planer och handling är olika långt för olika individer. Men de flesta tvekar in i det sista och är mottagliga för hjälpinsatser av olika slag. Som medmänniska kan man tänka att även en liten insats kan göra stor skillnad.
och: 

När man möter en person som funderar på att ta sitt liv är det helt naturligt att känna både maktlöshet och rädsla. Man kan då komma ihåg att det inte är farligt att tala om självmord och att det i sig inte ökar risken för att någon ska begå självmord. Snarare kan ett samtal uppmuntra till att tala om sina känslor och det kan kännas som en lättnad för den som tänker på självmord. Att tala om självmord kan vara ett sätt att förebygga självmord och skydda livet.
Det viktiga är att man gör något, en liten insats kan göra stor skillnad för en person som tänker på självmord.Fortsätt läsa HÄR


Läs på - håll dig informerad - det hjälper!
10 kommentarer:

 1. Vilket otroligt viktigt ämne du tar upp! Det är så viktigt att vi ser/hör hur våra medmänniskor runt oss mår, speciellt alla ungdomar. Det är inte det lättaste, men vi kan alltid göra vårt bästa, att finnas till hands och lyssna täcker långt. Är själv väldigt låg idag (men inte deprimerad), min pappa har nyligen haft cancer, min mamma hade det som ung, nu går ju ena syrran igenom behandling för aggressivaste bröstcancern och idag fick min mamma besked att hon har bröstcancer. Känns som om det räcker nu... Var inte meningen att lasta dig med mina negativa tankar, ville bara säga hur bra och viktigt ditt inlägg är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så väldigt, väldigt ledsamt besked. Inte belastade du mig - det känns mer som ett förtroende att få dela bördan ... även om inget jag kan säga gör det lättare! Jag önskar att jag hade den magiska formula som tar bort allt ont ... Kram

   Radera
 2. Vad bra att du tar upp detta, och bra information och hänvisningar. Viktigt, då många går och bär på mörka tankar, fast det oftast inte syns utåt. Viktigt att det finns hjälp och kunniga att tala med. Och Mr Williams, han kommer att bli saknad men vi får njuta, igen, åt all glädje han spridit genom åren. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi kan inte nog hålla oss informerade - även om vi helst skulle vilja låtsas att problemet inte finns ... Så skönt om det inte gjorde det. Mr Williams ... han kommer finnas kvar i mångas hjärtan länge än!
   Kram

   Radera
 3. Ja Robin Williams är på allas läppar idag med stor täckning på bland annat BBC. Han engagerade när han levde och gör så även nu.

  Maken och jag diskuterade både depression och utbrändhet ikväll. Båda sjukdomar är så otroligt svåra att föreställa sig - hur det måste kännas att vara deprimerad eller utbränd alltså.

  Därför tycker jag att det är otroligt bra att du tar upp det på bloggen och ger info var hjälp finns.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du tar upp det! Det behövs verkligen.

  SvaraRadera
 5. Depression - en sjukdom som inte syns utanpå men känns inuti. Tabubelagt under många år. Så mycket lättare att ha en ben som är brutet för då är det ju synbart. Det vi inte ser, finns inte?!
  Det är så förfärligt sorgligt när själen mår dåligt. Mörka dystra tankar dödar fler än både trafiken och cancern gör. Detta behövs synas, sättas i ljuset och diskuteras. Ju förr dess bättre. Jättebra information du lämnar här på bloggen.
  Kram till dig <3

  SvaraRadera
 6. Visste inte att han var bipolär. En djävulsk sjukdom. Så svår att behandla och leva med för dem som drabbas, och så svår för närstående. Depression är annat än att vara nedstämd, att vara bipolär är något annat än att ha en depression även om depressionen är en del i det bipolära. Bra att man pratar om det och förhoppningsvis blir de här sjukdomarna kanske någon gång mer accepterade att prata om. Men jag tror att en sak som gör att det är svårt att prata om dem är just att för den som inte varit drabbat (själv eller som närstående) så är det så svårt att förstå. Det som är svårt att förstå det blir lätt "konstigt". Eller? Bra inlägg!

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg! Precis som du skriver är depression ett ord som folk ofta slänger sig med och inte tänker på att det är en sjukdom som andra. På något sätt tror många att det räcker med att "rycka upp sig" så blir allt bättre. Tvivlar på att någon skulle komma på idén att säga det till den som har cancer... Det är en svår sjukdom som man bör ta på allvar. Bra information du delar med dig av!

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet! Fint att du visar vart hjälp kan fås. Sånt här bör vi alla prata om i tid. Tänk så många medmänniskor vi skulle kunna rädda...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...