tisdag 29 april 2014

Skal, kroppar, perspektiv ... och kontur




Vi borde ägna mer tid åt att förstå att våra kroppar också bara är skal - att de ser, nästan lika dana ut ... och att de små variationerna egentligen bara är fascinerande ...
Det hade varit lättare, kanske, om vi fick studera dem lite från ett mentalt "ovan". Helt klart skulle de lite ovanligare detaljerna fascinera mest ... 

I andra livsformer uppskattar vi ju det unika ... Men hos oss själva ... 

Varför är normen lika istället för unika?



Tisdagstema
kontur







måndag 28 april 2014

Tacksamhet ...



Under den här bilden återkommer, (nästan) varje måndag (och, som idag, en tisdag), det som förgyllt den gångna veckan. Gör du något liknande? Nämn det gärna i en kommentar :) 
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


2519 – 2545


annandagpåsks vila
(tillfälligt) kravlös tillvaro
”töntighet”
promenader
trevliga möten (andra typer av möten kan kvitta ;))
uppskattning
roande, galna, fåglar
naturens kvällsljud (fågelparty i skogen?)
ett hav av violer
stanna-upp-vackert” utanför jobbet
planterade frön
trevligt bemötande
smidiga genrep
sommarvackert konfirmationsväder
hjärtliga kramar
frihetens glädje
det bitterljuva i att sakna redan innan man skiljs åt
otvungen tystnad
lunch i trevligt sällskap på en sommarvarm trapp 
tidning, glass, kaffe vid det egna köksbordet
min sambo
Lantisen ;)
en stund i soffan med ”Father Brown
humlor och bin
tålamod – andras likväl som det egna
ännu en månad med betalda räkning – alltid skönt J






söndag 27 april 2014

Swischhhhhhhhh - så var helgen förbi



Fredagen och lördagen spenderades tillsammans med mina trevliga kollegor och våra alldeles fantastiska konfirmander som, som avslutning, konfirmerades igår. 
Solen sken kapp med alla stolta familjer, släktingar och vänner som satt i kyrkbänkarna och tyckte att deras ungdomar var de finaste de sett :) - precis som det ska vara!

Idag? Idag blev det lite vardagssysslor på en söndag.  Handlade, bland annat. Ingen dålig dag att göra det på egentligen - inga köer en solig söndag precis :) Och, tack vare det. hann vi njuta av sol och ledighet också!

Bilden? Jo, jag tänkte att flitig som en myra var jag ju i dagarna två och, som den här myran, njöt jag av en paus i  solen idag :) Välförtjänt!











Fototriss - mod




Ibland är det modigaste faktiskt att visa att man inte törs





Ibland handlar det om att skaffa sig ett nytt perspektiv.




Och någon gång då och då om att våga sticka ut ;)











lördag 26 april 2014

What is beauty?




“I don’t care what nationality somebody is, I don’t care how tall somebody is, I don’t care how big or small they are. A person is beautiful because they are… themselves.”







torsdag 24 april 2014

SÅ vackert att det inte fastnar på bild



Under påsk var det konstrunda, som vanligt.  Nu bor jag inte på Österlen, så konstrundan var den (kanske mindre) kända KVIRR som går i norra Bohuslän. 
Vi var hos Ewa, keramiker och fantastisk kvinna, som jag varit hos förr och som gör väldigt vackra saker. Vackra både för ögat och händerna - hennes alster är sköna på alla sätt. Jag har tidigare visat bilder av hennes vackra arbete HÄR och HÄR!
Tre vackra ting fick följa med hem. Två som vi köpte och en gåva från Ewa (jag sa ju att hon är en  fantastisk kvinna :))
Ett av alstren är en ... vas? Den har formen av en vas. Men det kommer aldrig stå en blomma i den ...
Utanpå är den skönt stengodssträv och brun (nej, egentligen är inte brun rätt ... men det finns nog ingen bättre benämning) - men i vissa områden skiner det igenom - som om man kan ana insidan genom stengodset. 
Det! Insidan ... Len, blå ... så vacker att det jag vill förmedla faktiskt inte tillnärmelsevis fastnar på bild.  Ni får helt enkelt ta er vägarna förbi här och komma in på en fika och ett beundrande kik!




Torsdagstema








måndag 21 april 2014

Nothing new under the sun










Tacksamhet ... och vårmagi!



Under den här bilden återkommer, (nästan) varje måndag (och, som idag, en tisdag), det som förgyllt den gångna veckan. Gör du något liknande? Nämn det gärna i en kommentar :) 
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


2496 – 2518


påsklov
fika hos guddottern (ja, och hennes mamma förstås ;))
salladslunch
veckomässa i stilla veckan
långa ljusa kvällar
träff med tjejerna i bokklubben
förtroenden
skärtorsdagsmässa
vacker keramik
oväntad gåva
spontanfika
trevliga dagar i olika sällskap
friska barn
korsdrag och storstädning
fota blommor …
… och nyfikna barn
vackra ting …
… och vackrare känslor
en heldag utom hus
Småfåglar som bygger bo
årets första citronfjäril
påskhälsningar



“What if you slept? And what if in your sleep, you dreamed? And what if in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you woke, you had the flower in your hand? Ah! What then?” - Samuel Taylor Coleridge







torsdag 17 april 2014

Vems påsk är det?


Jag så trött på alla de (jo, många är de) som, bestämt, vill hävda att påsken är en icke-kristen, rent svenskodlad, folklig, tradition genom att klanka ner på de som firar den med religiösa inslag.
Oavsett anledning så firar vi den av tradition. För de allra flesta är det en salig blandning av traditioner som utgör påskfirandet, inte minst handlarens. 
För många är det, först och främst, av tradition, en kristen högtid vilket, hos en förvånande stor andel människor, skapar en känsla av berättigande att håna, förlöjliga och nedvärdera.
Varför är det mer ok att prata om att vara häxor och flyga till Blåkulla för att festa med djävulen (jo, det är ju därför de flyger dit - säger traditionen) än att gå i kyrkan och tro på en man som dog på ett kors för att alla människor ska få möjlighet att lära känna Gud? 

Jag bryr mig verkligen inte om vilket val av tradition som ligger bakom var individs påskfirande. Ha en Glad Påsk, liksom! Men stå för ditt val utan att kliva på mitt! 


Och den här, ja, det lade jag in med glimten i ögat. Ta den för det!



No hard feelings!








Fika i gott sällskap




Torsdagstema








måndag 14 april 2014

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt


Den här boken handlar om …

... kärlek

... familj

… det svåra med att vara människa. Svårigheten att se sin egen del i det som händer.


… oviljan. Oviljan att inse att även min handlingar spelar roll i hur andra beter sig …

… hemligheter. Onödiga.


… omsorg som blir så fel. För man tror att man vet hur någon annan ska orka.


… att skylla på någon man tror inte alls spelar någon roll i ens liv … men så gör de det. För att allt, egentligen är som fjärilens vingslag – som skapar orkan på andra sidan jorden.

… nåd. Nåd och kärlek – det ända som håller och bär hela vägen hem … oavsett vad som är hem.

… nåd och kärlek som helar även den som tror sig bara vara givare …

… June Elbus, 14 år, och hennes morbror … och Toby. Och Greta.

New York, 1987. Det finns bara en enda person i hela världen som förstår fjortonåriga June Elbus, och det är hennes morbror, den erkände konstnären Finn Weiss. När Finn som en av alldeles för många och alldeles för unga män dör i den fruktade sjukdomen aids, blir June helt ensam i världen. Hennes föräldrar har fullt upp på jobbet och storasyster Greta har glidit längre och längre bort. Men snart blir June kontaktad av Toby, den mystiske främlingen från begravningen, han som mamma kallar Finns "specielle vän", men vägrar säga något mer om. Mellan June och Toby växer en oväntad och omvälvande vänskap fram, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills sett som sanning.

Jag tycker om den. Här finns en känsla av mystik mitt i de allmänmänskligt röriga försöken att göra gott för andra utan att utlämna sig själv … eller ens ta reda på vad de andra skulle vilja, själva.

Ur den här boken bär jag med mig den, återigen, väckta insikten att det inte är förrän tilliten öppnar oss för risken att bli sårade som vi verkligen är sanna mot oss själva, eller någon annan.

Det är hårt. Och det är vackert.



Du kan köpa den här (och Här är den engelska versionen som jag läste) eller här … och på en massa andra ställen också förstås! Man kan säkert låna den på biblioteken också!






Tacksamhet ... och visdom via "tuben"



Under den här bilden återkommer, (nästan) varje måndag (och, som idag, en tisdag), det som förgyllt den gångna veckan. Gör du något liknande? Nämn det gärna i en kommentar :) 
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


2476 - 2495


bytta däck
lånad bil
trevligt möte
massage
sängen efter en lång dag
möjligheten att åka buss
uppehåll när det behövde
bröd på jobbet när matlådan stod hemma
Trevlig foto-em. med konfisarna och bra kollegor
EN hemmakväll i en räcka av kvällar med full fart
sovmorgon
Förmiddagskaffe i trevligt sällskap
PRAO-sällskap
slutet på en jobbvecka
lunch ute
pysslat fint på en grav
molnfri himmel
två hemmadagar i följd
Lazarusgratulationer
bok på bok på bok på …
stilla veckan i antågande
trädens gröna knoppar


Om det finns text du inte förstår och som är i vägen för den engelska så stäng bara av den nere i högra hörnet :)  - reklam, men med ett bra budskap, oavsett!









söndag 13 april 2014

Underbart med ledig helg!



En hel helg utan någon nytta gjord över huvud taget :) 
Har bara läst o läst o  läst!

*myser*










fredag 11 april 2014

The spiral


'There's a knock on the door. Gordon-Levitt jumps up. "I hope you don't mind; I ordered some room service," he says. "Would you like something?" As he signs for his steak salad, I notice a pale string around his neck disappearing behind his navy blue T-shirt. When I ask what's on the end of it, Gordon-Levitt fishes out two snail shells. "They aren't just shells," he says. "There are different names for it: the Fibonacci spiral, the golden ratio...The spiral in a snail's shell is the same mathematically as the spiral in the Milky Way galaxy, and it's also the same mathematically as the spirals in our DNA. It's the same ratio that you'll find in very basic music that transcends cultures all over the world. You know that Leonardo da Vinci drawing of the human body, Universal Man? The ratio is all over there."' - Joseph Gordon-Lewitt




Ordlös (helt omöjligt den här gången) Lördag #98








HONY - "Eugene was his name!"




"One day a crazy looking homeless guy came to the door, and we were about to close the door on him, but my mother saw him and shouted: ‘Hey Eugene!’ She knew his name! Then she ran around the kitchen putting all sorts of food into tupperware, and brought it out to him. After he left, we asked my mom why she gave him so much food. She told us: ‘You never know how Jesus is going to look when he shows up.’ She was always saying that— it was a spiritual thing. Then you know what happened? Two months later, that same man showed up on the door step, clean shaven, and wearing a suit. And he had an envelope with money for my mother. ‘Ms. Rosa always believed in me,’ he said. I’ll never forget it! Eugene was his name."



What is HONY? Wikipedia says THIS!








Var?



Känslan av att man borde vara någon annan stans 


Människoskapelser







torsdag 10 april 2014

" ... all sorts of stuff"



Neil Gaiman, författaren, samarbetar, sedan länge med  
Chris Riddell, illustratör. Tillsammans skapar de magi!



Nu ska Chris Riddell illustrera Russel Brands versioner på gamla folksagor
Det kan bli galet bra :)




"I know you've already heard of that, and you might think 'well, that ain't your story', but I've done a different version of it." ... he believes they are "the code to unlock aspects of our consciousness and to affect and impact the way we see the world", and "once we start changing the way children see the world, oh we can do all sorts of stuff". The Guardian








Små gester - stora hjärtan



Torsdagstemat säger: ".
.. du väljer din nytagna bild som du blev mest nöjd med just nu! Det blir en chans att dela med dig av det där lite extra till oss andra." 
Och det här är den bild jag är mest "nöjd med". Inte för att det är den bästa jag tagit på lite över en vecka utan för att den representerar goda hjärtan. Hur? Jo, vi har veckomässor varannan vecka i vår församling. Till de veckomässorna får konfirmander, i mindre grupper, agera gudstjänstgrupp genom att välja psalmer, texter o.s.v. När den här gruppen dök upp förra tisdagen för att vara med och genomföra mässan så vill de, bestämt, att vi skulle ha en tyst minut för den (då ganska nyligen) döda fotbollssupportern. Sagt och gjort! 

Och det, mina vänner, det är vackert!



Torsdagstema 








onsdag 9 april 2014

Ordspråk i modern tappning



Om ett träd faller i skogen, hörs det även om inte någon lägger upp det på  Facebook?








Felplacerad?




Kanske, bara kanske, kan jag förstå de som tycker att man inte ska placera prydnadsföremål på en bils motorhuv. Kanske. MEN, när den nu är så snyggt fylld med regnets droppar i helt sköna små former - ja, då känns det helt enkelt rätt att göra precis som man vill med det  ;)


Onsdagstema
Felplacerad







måndag 7 april 2014

Bing Wright



HÄR såg jag Bing´s foton av solnedgångar i spräckt glas första gången.
HÄR kan man se många fler och mycket annat!
Njut!







Tacksamhet ... and a message to all the moms!



Under den här bilden återkommer, (nästan) varje måndag (och, som idag, en tisdag), det som förgyllt den gångna veckan. Gör du något liknande? Nämn det gärna i en kommentar :) 
Tillsammans gör vi vardagen ljusare!


2469 – 2475


delad vardagsfrukost
återvinning
ledig eftermiddag med äkta slötid
bibelstudier med kollegor
effektiv hemmafixarkväll
lunchsällskap av Yngste 
Pistageglass
eget rum på nytt läger
vårväder som lockade ut alla

jonglerbollar
Jellybeans
Vackert rostiga föremål
trevligt fika med konfirmander och föräldrar
en helledig dag
från ledamot till suppleant
trevlig stund hos frissan
årsbesök hos tandis - MVG för mig
nya glasögon – reklamerade efter nästan två år – bra service
födelsepresenter – roligt att handla
trevlig middag med foto klubbens styrelse
roliga fotoklubbsplaner för hösten
utelunch
en sväng till Dalsland för att träffa nyfödda Stella
en fin förfrågan
ett tveklöst JA
en regnig söndag med legitim inne-tid
gott fikabröd i frysen
en stenknäck och hans ”fru” vid fågelbordet
en vecka kvar till Stilla veckan



And, now, an important message: