torsdag 15 december 2016

Modern Classics à la Penguin #19



Läs om min egen utmaning HÄR!



Eric Arthur Blair, mer känd genom författarnamnet George Orwell, född 25 juni 1903 i Motihari, Bihar, Brittiska Indien, död 21 januari 1950 i Camden, London, var en brittisk författare och journalist.

1922 – 1927 tjänstgjorde Orwell som polis hos Imperial Police i Burma, Indien. 
Under 1936 – 1937 slogs han på republikanernas sida i Spanska inbördeskriget. Där blev Orwell skjuten genom halsen.
Orwell engagerade sig politiskt i Spanien och hamnade på fel sida enligt inflytelserika personers vilket resulterade att de flydde tillbaka till England 1938. 
Mellan 1941 och 1943 jobbade Orwell med propaganda på BBC. 

Det är inte svårt att förstå varför Orwells två mest kända böcker; Djurfarmen och 1984, är kanon. Orwell visste vad han skrev om, på nivåer som de flesta av oss inte har insikt i – och han gjorde det litterärt bra och läsvärt. 

Böckerna är (tyvärr) inte inaktuella idag heller.

Orwell är mest känd för sina romaner Djurfarmen och 1984 - det är också de två böckerna jag läst av honom. Ingen av böckerna är trevlig - men de är bra - på ett skrämmande uppmärksammande sätt. 


En av George Orwells mest berömda böcker blev kortromanen Djurfarmen, som skrevs 1945. Även den här boken är negativ till det stalinistiska Sovjetunionen. I boken bygger han upp ett socialistiskt samhälle av det auktoritära slaget i mindre skala, och med djur i stället för människor: djuren har gjort revolution mot sina mänskliga herrar. Grisarna är ledarna för revolutionen, och de två grisarna som bråkar om makten, Snöboll och Napoleon, tolkas vanligen som representanter för Lev Trotskij respektive Josef Stalin.

Romanen 1984 är ett annat av Orwells mest berömda verk. Han skrev den under året 1948. Den publicerades året efter, 1949. Han vände på siffrorna 48 i 1948 (då han färdigställde romanen) för att skapa titeln, som återspeglar årtalet då romanens futuristiska, dystopiska handling utspelar sig. Romanen handlar om en totalitär framtida stat som bygger på konstant övervakning, historierevisionism och indoktrinering. Orwell baserade denna science fiction-lika värld på det stalinistiska Sovjetunionen. Staten styrs av diktatorn "Storebror" (Big Brother) som Orwell baserar på Josef Stalin själv, och även dennes ärkefiende Lev Trotskij återfinns i handlingen som den regimkritiska Goldstein. Bokens protagonist, Winston Smith, är en vanlig tjänsteman som arbetar med att förfalska och skriva om "felskrivna" artiklar. Winston tvivlar dock på partiets storhet och skulle helst se en annan värld, vilket leder in honom på förbjudna tankar.

Veckans citat kommer (mig veterligen) inte ur någon av hans böcker - men det tillskrivs honom, så han har väl sagt det:
“Every generation imagines itself to be more intelligent than the one that went before it, and wiser than the one that comes after it.”









1 kommentar:

  1. 1984 är ju en klassiker som jag läst för många, många år sedan. Minns att jag gillade den skarpt!
    Citatet borde vara sant, men jag tvivlar en aning där faktiskt...

    SvaraRadera