söndag 25 december 2016

Böcker lästa i november


Bättre sent än aldrig? Tur att jag antecknar - annars hade det varit rätt kört när jag nu inte får ändan ur förrän december nästan är slut.

American Gods av Neil GaimanEn smakbit ur boken, och mina tankar om omslaget finns HÄR!
Den här läste jag om nu. För några år sedan lyssnade jag på den i bilen (före Storytels tid) mellan jobbplatserna, så det var något av ett hackigt lyssnande – men jag mindes den som bra.
En del böcker ska man läsa – inte lyssna till. Den här krävde sin beskärda del av koncentration och tålamod – men inte alls på något prövande eller tråkigt sätt.
Boken är fylld av subtila ledtrådar och kopplingar till mytologi. Underbart när man hittar dem och kan koppla!
Ja, den är lång. Men om man gillar tjocka böcker (i mitt fall; kan sansa mig så pass att jag inte stressläser) är det ju en hit J
Jag gav den en 5:a när jag precis läst den och var bok-hög (inte bokhög). Den femman får stå kvar även nu! 
Finns även på svenska - men bara som e-bok: HÄR!
ADLIBRIS

The Girl Who Saved Christmas av Matt Haig 3
Förra julen läste jag A boy called Christmas av samma författare. Den boken var verkligen fin och jag gav den en 5:a. Naturligtvis gav jag mig därmed i ni den här med höga förväntningar. Det är ju aldrig bra – eller i alla fall sällan bra.
Den här kändes lite som fortsättningen som bra skulle skrivas och som hastades på för att hinna till julen efter den första kom ut fortfarande fanns i minnet. Men som sagt – det kan handla om mina höga förväntningar.
Oavsett så får den här en 3:a – och det är ju inte dåligt!

ADLIBRIS

The Lie Tree av Frances Hardinge 5
En berättelse som ingen annan – och det är alltid uppfriskande.
Tänk er ett träd som uppfyller era önskningar – om du bara ljuger lite, så det får näring. EN liten lögn kan väl aldrig skada?
Snyggt skrivet. Kunde bli SÅ klyschigt, men det blev det inte.
En mörk berättelse.
En 5:a
Finns nu även i illustrerad upplaga på engelska: HÄR, och kommer ut på svenska i Jaunari, se HÄR!
ADLIBRIS

Jag blev stockholmssyndromet av Kristin Enmark
Den här får gå som betygslös. Det är ju Kristin Enmarks upplevelser på riktigt – svårt att betygsätta.
Min upplevelse av boken blir fadd. Enmark menar att Stockholmssyndromet är en felaktig ”diagnos” som inte går att använda för att folk uppfattat allt som hände henne fel.
För mig blir hela hennes berättelse och förklaring ett befästande av syndromets beskrivning.
ADLIBRIS

A Summer to Die av Lois Lowry
En vacker berättelse om döden, livet och allt som rör sig däremellan – i en liten familj med grannar I en by, en sommar. En berättelse att läsa om.
En 5:a
ADLIBRIS

The Star Beast av Robert A. Heinlein
En gammal Sci-Fi vars kärna inte tappat sin aktualitet även om farten och språket andas femtiotal.
I ett universum där inte bara jorden är befolkad har människorna svårt att definiera vad som är en varelse och vad som är en fullgod medborgare av universum. En berättelse om rasism – i sci-fi/50-talstappning.
En 4:a
ADLIBRIS

Do/Purpose/ Why brands with a purpose do better and matter more av David Hieatt
En bok om vikten av varumärke med. Kan appliceras på många sorters produkter. Hur säljer man sin idé. En peppande bok som jag initialt gav en 4:a – men som nu landat i en 3:a.
ADLIBRIS


I Sagans Land #2 av Peter Madsen
En bok med sagor återberättade av illustratören Peter Madsen. Sagor. Tidlösa berättelser. En 4:a
ADLIBRIS


Man kan säkert låna den på biblioteken också.
5 kommentarer:

 1. Vet inte om du läser Anettes blogg (https://justnujusthar.com/). Hon recenserar och betygsätter också böcker. Hon har uppmärksammat här https://justnujusthar.com/2016/12/22/vad-laser-ni-i-jul/ ett nytt boktema. Tror det skulle vara nå't för dig med. Du slukar ju böcker.
  Du och Anette har också en sak gemensam - ni ger böckerna alltid höga betyg. Sällan "sågningar". Ni måste vara otroligt duktiga på att välja "rätt" böcker...

  SvaraRadera
 2. Lie tree lät intressant

  SvaraRadera
 3. Du plöjer verkligen i bokfåran du! Tack för tipsen som du antecknat ner hur du upplevde, det vore något för mig kanske :-)Läser inte lik mycket nu som förr, det beror inte på ointresse men på att min koncentration inte alltid hänger med mig, så det tar tid för mig. Lyssna går bättre, men som du säger en del ska helst läsas. Du läser tydligen också med "stort sinne2 och kan ta vara på innehållet ...

  SvaraRadera
 4. Jag har bara läst Neil Gaimans böcker om Sandman och hans syskon, men skulle gärna läsa något mer/annat av honom. Kul med kopplingar till mytologi, om man uppfattar dem när man läser ;) Trots att du skriver att din upplevelse av Jag blev Stockholmssyndromet var fadd, blir jag nyfiken på att läsa den. Mest för det sociologiskt intressanta, hur man kanske inte inser själv hur man påverkades av en omvälvande händelse, men att det är tydligt för dem som ser och tolkar det från utsidan.

  SvaraRadera
 5. Jag är uppenbarligen en "sucker" för omslag inser jag när jag ser din bild. Varför är britter så otroligt duktiga på förpackningar?!?

  SvaraRadera