söndag 23 september 2018

Smakebit - How Not to Die


Varje söndag hjälper Astrid Therese på bloggen Betraktninger att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser.  Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR! 

Efter en sommar som började med att magen brakade ihop och vägen tillbaka till en fungerade sådan så har jag läst på och lagt om min kost. Det finns mycket att läsa -och mycket av det motsäger varandra, så det gäller att prova sig fram och välja det som man själv tycker låter mest rimligt. 
VI pratade om detta över frukostbordet i morse och min man tyckte att det bör ju finnas någon som säger Sanningen - någon som inte tjänar på det. Jo, visst hade det varit fint ... men så enkelt är det inte. 
Jag vet nu vilken forskningsväg jag valt att följa - och den här boken är en del av den. Visst handlar den om det amerikanska samhället - men eftersom de är trendsättare så gäller väldigt mycket även här.


Michael Greger, i How Not To Die: Discover the foods scientifically proven to prevent and reverse disease, skriver om hur vi kan kurera många av dagens sjukdomar genom att sluta äta mat som främjar "välfärdssjukdomar". Vi kan till och med, menar Dr Greger, backa det som redan är sjukt i våra kroppar genom att börja äta rätt - men att (specifikt i USA) läkarkåren tjänar mer på att skriva ut mediciner än att berätta om hur vi ska äta rätt (och kanske göra sig själv arbetslösa - och i Amerika tjänar läkarna en stor del av sin lön genom bonusar de får från läkemedelsföretagen):

“Given the right conditions, the body heals itself. If you whack your shin really hard on a coffee table, it can get red, swollen, and painful. But your shin will heal naturally if you just stand back and let your body work its magic. But what if you kept whacking it in the same place three times a day—say, at breakfast, lunch, and dinner? It would never heal. You could go to your doctor and complain that your shin hurts. “No problem,” he or she might say, whipping out a pad to write you a prescription for painkillers. You’d go back home, still whacking your shin three times a day, but the pain pills would make it feel so much better. Thank heavens for modern medicine!”
15 kommentarer:

 1. Jeg har problemer med matintoleranse, så denne typen av forskning synes jeg er interessant. Jeg har funnet noen typer mat som det er best jeg holder meg unna og andre typer mat jeg virkelig trenger å spise.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten! Alltid spännande med den typen av böcker. Kul att du är tillbaka med smakbitar, man saknar bokbloggare som "försvinner" mellan varven. Bra att det verkar ha ordnat till sig med en fungerande kost för dig, ibland brukar det ta tid att komma fram till vad som hjälper, alla är vi olika, det gäller att pröva sig fram. :)

  SvaraRadera
 3. Jag hade också gillat om det hade funnits en sanning när det gäller magen. Tyvärr så har vi ju inte samma problem och gener allihop så det finns ju en sanning för varje mage :)

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har läst ganska många böcker om kosten och vad som är antiinflammatoriskt, vad som är helande, vad som är vitaminrikt osv. Problemet för mig är jag inte är en person som kan leva efter en strikt diet, eller rättare sagt så saknas nog viljan. Jag njuter av så många olika typer av mat så jag vill helst inte vara utan den. Men meningen ur din bok är helt sann. Jag bara väljer att ibland få gaser för att jag ätit kålpudding t.ex för att jag bara tycker det är så gott...Hoppas du finner hjälp för det är inte skoj att ha en krånglande mage. _Tack för smakbit, ska leta rätt på den

  SvaraRadera
 5. tack för intressant smakbit, äter själv ganska enkel mat, varierat, äter allt.

  SvaraRadera
 6. Ja någon sanning lär det inte finnas, alla är unika. Och läkare finns det också många varianter av, sonens allergiläkare var ett lysande exempel på en klok person

  SvaraRadera
 7. Intressant ämne som berör alla, eftersom vi alla äter och vill må bra. Jag har haft en del trassel med magsår på grund av för mycket magsyra, och har börjat förstå vad jag bör avstå ifrån, men ibland ramlar jag dit ändå, och då tar det flera veckor att komma i balans igen. För mig fungerar det om jag håller insidan så basisk som möjligt, dricker citron och ingefära, skippar mjölmat och mjölkprodukter och inte äter mat med konserveringsmedel. Bli nyfiken på vad boken du har läst säger om den filosofin, eftersom det precis som du själv skriver finns så många olika riktlinjer. Jag skall kolla upp den boken litet närmare, tack för tips! Och tack för fin kommentar hos mig, den gjorde mig väldigt glad.

  SvaraRadera
 8. Ja det är inte lätt att veta vad som är bäst när det gäller mat.

  SvaraRadera
 9. Låter intressant. Har provat mig lite fram när det gäller vilken mat som passar min mage, och vet på ett ungefär vad som funkar. Men har också märkt att magen är lite av ett känselspröt avhängig dagsformen och annat och det gör det ibland blir klurigt. Tack för tips och intressant smakbit!

  SvaraRadera
 10. För det första är jag väldigt glad över att du verkar ha en fungerande mage igen. Så himla skönt!
  Sedan kan jag inte låta bli att tänka att det är ganska ironisk att det just är en amerikan som skriver om att "kurera många av dagens sjukdomar genom att sluta äta mat som främjar "välfärdssjukdomar" ". Med tanke på amerikanernas dryckes- och matvanor är den boken nog väldigt behövlig.
  Har inga problem med magen som tur är. Har aldrig följt dieter heller utan låtit sunt förnuft guida mina val av mat och dryck. Sedan är det ju en annan sak om man är allergisk eller lider av intolerans mot olika substanser. Dom väljer man ju bort såklart.

  SvaraRadera
 11. Inte lätt att veta vad man ska och inte ska äta, och ibland blir det motsägelser också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten. Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 13. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 14. Mörk choklad, rött vin och te - den ultimata kosten :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...