söndag 7 oktober 2018

Smakebit - De Tillhöriga


Varannan söndag hjälper Astrid Therese på bloggen Betraktninger oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser.  Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR! 

Just idag har jag börjat läsa "De Tillhöriga" av Kent Wisti. Wisti är kanske mest känd som personen bakom de satiriska teckningarna med text, likt den här:Alla som hört talas om honom vet säkert, vid det här laget, att han är präst i Svenska kyrkan.

Hos Goodreads kan man läsa följande om De Tillhöriga:
Boken De Tillhöriga har utvecklats ur en uppmärksammad artikel han skrev i Dagens Nyheter våren 2017, med rubriken "Därför måste Svenska kyrkan dö". Det är en stark, engagerande och samtidigt djupt allvarlig och kärleksfull bok om de utmaningar kyrkan står inför i vår tid. 
Kent Wisti skriver: Jag älskar Svenska kyrkan. Den har betytt och betyder oerhört mycket för väldigt många varje timme på dygnet, mig själv inräknad En central kristen bild är bilden av vetekornet som måste dö i jorden för att kunna växa. Vi kallar det för vetekornets lag och även som kyrklig organisation är vi underställda den. Det är ett kristusmönster som genomsyrar allt liv.

Här kommer smakprovet:

Om vi ska tala om kyrka tror jag att vi ska börja här. I vår längtan efter varandra och vår djupaste rädsla - rädslan att bli avvisad.Människan är ytterst en relationsvarelse. Det första vi gör när vi föds är att dra ett djupt ande-tag och söka efter ett tillvänt ansikte, ett ögonpar som möter vår blick. Så är det i våra nära relationer och i relation till det större, det som vi tillsammans ibland kan bygga modet att det det lite högtidliga namnet Gud. 


14 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten det är ingen bok jag känner till.

  SvaraRadera
 2. Utan å vita noko særleg (noko som helst) om den svenske kyrkja ser dette ut til å vera ei filosofisk og interessant bok. Kjærleiken dei nemner i omtala frå Goodreads er tydeleg i det vesle avsnittet.

  SvaraRadera
 3. Teckningarna känner jag igen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för en lite annorlunda smakbit :)

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Detta var en ny bok för mig.

  SvaraRadera
 6. Den boken kunde säkert vidga vyerna något, mycket intressant.,tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Låter som en intressant bok, roligt med en lite annorlunda smakbit ;)

  SvaraRadera
 8. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Ja, de där visdomsorden känner man igen, men visste inte att han hade en bok också.

  SvaraRadera
 10. Den satiriska teckningen med den viktiga texten gillar jag skarpt. Boken däremot är absolut inte mitt genre. Men det visste du ju;-)

  SvaraRadera
 11. Kent är fantastisk med sina små betraktelser, han har en suverän förmåga att få en att tänka till. Såg honom på Nyhetsmorgon härom dagen när han pratade om bl a boken.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...