onsdag 10 februari 2016

Askonsdagen


Idag börjar fastan. Läs om Askonsdagen Här och Här. Bland annat kan man läsa att:

Dagen efter fettisdagen infaller askonsdagen. Då börjar fastan, som varar i 40 dagar fram till och med påskafton, söndagarna undantagna.I askonsdagsmässan tecknas deltagarna med korsets tecken i pannan. Korset skrivs med just aska, som en påminnelse om människans dödlighet. ”Kom ihåg att du är stoft och åter skall bli till stoft”, säger prästen till var och en. Aska är en symbol för kroppens sönderfall och för döden, medan korset symboliserar livet som besegrade döden.

Man kan fasta på så många fler sätt än att låta bli att äta. Bland annat kan man dra ned på sådant som "äter upp" väldigt mycket av ens tid, som Internet till exempel. 

Min intention är att göra just det. Inte så det märks här, men, ni vet (kanske); det där slö-surfandet man (läs jag) ofta gör sig skyldig till. En promenad eller en god bok (har en intressant bok om Markus Evangelium som väntar, bland annat) ... alternativen till slö-surfandet är många!

Känns bra att ha ätit semla igår. Den var god! Socker ska, i bästa mån, nu undvikas av mig i 40 dagar. Man ska utmana sig själv. Eller? 

Sockerutmaningen känns svårast. Borde inte socker klassas som en drog? 

Önskar er alla en fin Askonsdag! 


14 kommentarer:

 1. Ja nog är sockret en drog som hjärnan lätt tar till sig. Jag har läst någonstans att det tar fyra dagar att bli av med sockersuget och då måste man ha tagit bort allt socker. Vilket inte alls är lätt med tanke på att det finns överallt. till och med i pålägget. Kramar

  SvaraRadera
 2. Nu är jag inte lagt åt det masokistiska hållet, dvs jag fortsätter med slösurfandet;-)
  Å jag är ju ingen sötis heller, så jag kan med gott samvete skippa alternativa fastevarianter;-)

  SvaraRadera
 3. Socker borde absolut klassas som en drog!
  Dom som provat att vara HELT utan i några dagar vet vad jag menar! ;)
  Kram ❤

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag nöjer mig med gårdagens fettisdagsbulle. Men jag håller på att röja bland alla saker jag inte behöver. Lite asketiskt, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Oh, semlor!!! Längtar till Sverige nu!!!

  SvaraRadera

 6. En semla kommer att ätas idag och visst går det att fasta på annat sätt än att sluta äta. Det finns många andra sätt, man kan försöka fasta negativa tankar. Ingen lider och alla blir glada. :)))

  Kramen ❤

  SvaraRadera

 7. En semla kommer att ätas idag och visst går det att fasta på annat sätt än att sluta äta. Det finns många andra sätt, man kan försöka fasta negativa tankar. Ingen lider och alla blir glada. :)))

  Kramen ❤

  SvaraRadera
 8. Vi har kört vegetariskt sen nyår här hemma, så det får väl vara min "fasta", att avstå från kött!

  SvaraRadera
 9. Oj det var utmaningar som heter duga, men jag önskar dig verkligen lycka till! Låter nyttigt.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. Socker är en drog vad det än klassas som=)) Önskar dej lycka till och säger "bara stå ut dom 3 fösta dagarna!"
  Slösurf.. vi går inte in på det... haha...

  SvaraRadera
 11. Vilket bra tips att fasta på annat också än mat. Den där semlan blev mer ett startskott för kakätande här hos mig. Kanske lite tycka-synd-om-sig-själv när man är hemma och snörvlar. Bäst att dra i handbromsen och tänka efter mer nu när vi befinner oss i fastan. Gillar det här med korstecken... Och kors... Hänger små kors, hjärtan och andra symboler lite varstans här hos mig. Korstecken brukar jag göra vid förlåtelsen efter syndabekännelsen. Egentligen något jag tog med mig efter några besök på katolska mässor för så där snart trettio år sedan. Jag stöttar dig i din utmaning och kanske skulle jag försöka haka på. :-) Kram

  SvaraRadera
 12. Tack för dina värmande ord hos mig. Vi har fått olika uppgifter här i livet, jag och min man älskar att hjälpa barn som har det svårt. Vi har ju varit familjehem sedan 1996 och nu under drygt 1 år hjälper vi ensamma flyktingbarn. Det rä en uppgift som passar oss och du har en anna uppgift som passar dig..
  Trevlig Helg önskar jag dig.//Anne-Lie

  SvaraRadera
 13. Tack för dina värmande ord hos mig. Vi har fått olika uppgifter här i livet, jag och min man älskar att hjälpa barn som har det svårt. Vi har ju varit familjehem sedan 1996 och nu under drygt 1 år hjälper vi ensamma flyktingbarn. Det rä en uppgift som passar oss och du har en anna uppgift som passar dig..
  Trevlig Helg önskar jag dig.//Anne-Lie

  SvaraRadera
 14. Det låter som en bra ide att förändra under en tid för att känna skillnaden.
  Förstår att avstå sockret kommer bli den svårast utmaningen men giftets grepp om dig släpper ganska fort ändå och du kommer känna dig extremt fri :-)
  /Kiki

  SvaraRadera