måndag 5 juni 2017

Tacksamhet ... på annorlunda vis


Just idag kommer ingen tacksamhets-lista. Just idag kommer någon annans ord - ord som jag är tacksam över skrivits - för det är när en sätter ord på det som är svårt som framtiden har en chans. Flera ingredienser behövs dock; människors vilja att lyssna och modet att ta till sig det de hör. Det handlar inte om att hålla med, nödvändigtvis, och kanske inte heller att förstå hela den stora innebörden ... men det handlar väldigt mycket om empati - och om insikten att det vi säger uppfattas av andra så som deras erfarenheter låter dem uppfatta det. Därför kan något du bara slänger ur dig få stora konsekvenser.

Igår skrev jag om vad en när och kär upplever - specifikt nu, i sin vardag. Idag åkte hen till sitt jobb beväpnad med det mäktigaste en har: sina ord. Min dag kommer mentalt idag finnas på två ställen; här, där vardagliga ting tar upp min tid och där, där jag hoppas någon har respekten och empatin att lyssna.

Idag är jag extra tacksam för viljan att förklara, för orden, för ilskan och frustrationen som ger kraft. 

Här kommer orden som skrivits av en modig person - en person som du och jag - en person som bara vill få vara - en person som vet att hens ord även publiceras här idag:

Jag kommer att ta det nu innan min ilska antänds och orsakar en eldsvåda;
Åsikter som dina är skadliga.
Skadorna som dina åsikter vållar är verkliga. Människor har torterats, bl. a. statligt/medicinskt, med elektrochock, med inbillningen att "det är fel i huvudet på HBTQ+-personer".
Personer som jag.


Folk p.g.a sina gudar mördar HBTQ+-personer.
Personer som jag.


Familjer dödar familjemedlemmar efter att ha "bett till gud".
Familjemedlemmar som jag.


HBTQ+-personer våldtas med inbillningen att de kan korrigeras eller rent av för att de anses vara skräp.
Personer som jag.


"Alla vill vara gay nu", sa du., Det är inte förrän nu människor börjat känna sig trygga nog att komma ut och fortfarande blir vi slagna och våldtagna till döds.
Människor som jag.


Fyrtionio personer sköts till döds i en gayklubb i Orlando för att någons gud tyckte det var fel i huvudet på de.
Personer som jag.


I Tjetjenien torteras, mördas och begravs HBTQ+-personer levande, för att de inte är "normala".
Personer som jag.


I 7 länder är det fortfarande dödsstraff. I ännu fler länder är straffet för att vara HBTQ+ livstid i fängelse. Du må inte hålla ett vapen mot någons tinning, men era åsikter är identiska. Du tittar mig i vitögat och säger att jag inte är normal. Fuck din normalitet. Du tittar mig i vitögat och säger att det något i mitt huvud som fattas. Empati fattas dig. Kunskap fattas dig. Världen försöker förändras mot det bättre, trots ditt inskränkta ego. Var god var tyst och gör plats. Kärlek har prioritet.


6 kommentarer:

 1. Verkligen talande ord... Berör...

  SvaraRadera
 2. Usch och fy! Nu blev jag tårögd. Så ska det inte få vara, inte nu, 2017. Viktigt ämne som verkligen berör. Stor kram till dig!
  Mitt bidrag finns på http://miasmix.blogg.se/2017/june/tacksam-trpts-mork-helg.html

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag blir så ledsen och får ont i hjärtat. För mig är alla människor lika värda. Jag förstår inte detta. Vad spelar det för roll vilken läggning man har, det viktiga är att man är den bra människa. Låt människor får leva som de vill, bara de är lycklga och inte skadar någon annan. Usch, ibland blir jag är , eller jag är rädd när så mycket är skevt på moder jord. Så bra skrivet

  SvaraRadera
 4. Hoppas så att dagen gick bra, eller i alla fall bättre än gårdagen.
  Skulle kunna skriva så mycket här.
  Väljer att skicka massor av styrka, något som hånas av vissa men som sannerligen kan behövas!

  SvaraRadera
 5. Det är skönt att veta att hen har förmågan att uttrycka sig i ord och kan ge svar på tal. Många har inte ens det. Men det är tröttsamt och ledsamt att de ska behövas. Kärlek till er!

  SvaraRadera