fredag 14 juni 2013

Känslorna står vi själva förNär jag började blogga tänkte jag att jag skulle provtycka en särdeles massa och se hur det tog sig ut i, främst, mina egna ögon. Men tycker jag speciellt mycket? Nej. Varför? Ah, kanske för att bloggvärlden består av en mängd trevliga bloggare som inte alls vet vem jag är och som jag inte alls vill skrämma med ogenomtänkta funderingar som inte reflekterar mig – inte helt – aldrig helt.

Det skrivna ordet är nyanslöst. Inte alltid kanske, men ofta. Ironi, glimten i ögat, sarkasm … set är svårt att få fram alla nyanser i det skrivna ordet och missförstånd är dagligen på agendan om man inte är försiktig. Och det är väl det jag är; försiktig. Här i alla fall. Jag är inte alltid lika försiktig i min närvärld där kropp och ansiktstryck är med i konversationen.

ALLA bär på berättelser. Alla bär på berättelser som vi inte kommer dela med oss av - så tunga att de format oss på djupet … Det kan komma till uttryck på många sätt. Att markera vad vi tycker om olika åsikter är ok – nödvändigt för att göra världen till en bättre plats – men det som gör hela skillnaden är HUR vi gör det. Omtänksamt konstaterande – det borde ju vara grundinställningen. Men visst läser vi in ett och annat i en del kommentarer och tänker ”så tyken hen var nu då” … men det är ju våra känslor som spökar. Vår egen reaktion på orden. Det skrivna ordet förmedlar inte mer. Känslorna står vi själva för.

Så, om jag skriver något du tycker är konstigt – eller kommenterar på ett underligt sätt- ge mina ord lite luftrum och fundera på vad som är din egen tolkning av mina ord – och jag lovar att göra detsamma med ditt skrivna ord. Vi kan ju faktiskt lära oss saker av varandra! 
14 kommentarer:

 1. Dina ord känns aldrig konstiga - för mig.

  ♥ ♥ ♥

  SvaraRadera
 2. Klokt och sant! Ord är bara ord och inget annat. Tolkningar är fria. Själv är också försiktig i bloggvärlden :) Just precis som du beskrivit; det man skriver här är bara en liten del av den som är bloggskribent. Skriv skriv!

  SvaraRadera
 3. Har lärt mig under alla bloggår sen 2006 att det spelar ingen roll vad jag tycker...haha...

  hade ett budskap en gång i tiden på några andra bloggar...om ett gammalt liv...men det har jag lämnat...nån gång blir det en liten "blänkare" även här...men det är sällan.

  Ha så gott nu och en trevlig helg tillönskar jag dig :)

  SvaraRadera
 4. Maken brukar säga: "Humour doesn't travel". Det gäller för ironi också. Sarkasm gillar jag inte, den sårar.
  Du bjuder mig/oss på mycket i din blogg - dina välskrivna och underfundiga ord, dina toppen bilder och till viss mån ditt yrkesliv. Jag tycker det är väldigt mycket!
  Personligen vill jag gärna ge "nå't tillbaks" till dig (och andra bloggare som jag följer regelbundet för att jag gillar dom) i form av en "vettig" kommentar.
  Tycker nog att ord kan och får uttrycka känslor, är inte det meningen?!!!

  Å din blogg är just det - din blogg. Där skriver du precis vad och hur du vill.
  Det är väl självklart att man inte "blottar" sig (ja vissa gör ju det också iofs) och avslöjar privata detaljer.

  Tycker att en blogg/kommentar ska vara ärlig, inte blabla. Anser även att "glimten i ögat" gärna får "synas" i det skrivna ordet. Som sagt det är betydligt svårare med humor och ironi. Men du är ju så mycket klokare än jag, så jag har kanske missuppfattat ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokhet ser olika ut - du bär din, jag bär min :) Och du missuppfattar inte mitt inlägg, du ser en annan vinkel - en nyans jag missat - visst uttrycker vi känslor i våra bloggar och kommentarer. Vad jag försökte förmedla är nog mest att vi lägger så olika betydelse i ord att det kan, KAN - inte måste - bli missförstånd.
   Jag var med om ett litet försök en gång, om ords innebörd, och föreläsaren bad oss fånga första bilden i huvudet när han sa MÖSSA - vi tänkte alla på olika mässor. Vad kan då inte hända med ett stort ord som KÄRLEK... eller HAT ... eller ... ja, du förstår!
   Jag är väldigt tacksam för alla som tar sig tid att kommentera med eftertanke! Annars blir det ju som att prata med sig själv är i bloggosfären ;)

   Radera
  2. *MÖSSOR - inte mässor ;)

   Radera
 5. Svar: Tjejen, du är lika yrkesskadad som jag. ASG:-))) Mössör och mässor:-)))) Det är nog bara du som kunnat skriva ö och ä fel. Åt andra sidan ligger dessa bokstäver ju bredvid varandra, så du är fullt ursäktad. Jag såg inte ens felstavningen tills du påpekade den. Å du får nog stå ut med betydligt fler felstavningar från min sida, speciellt när jag kommenterar på iPhonen.

  Å vet du vad jag tänkte spontant, ärligt alltså (ingen ironi och definitivit ingen humor heller här;-) ) när jag jag såg ordet "MÖSSA". Nej det kan du nog inte gissa... Jag såg en nattmössa på näthinnan. Du vet en sådan som man bar på 1800-talet.

  Ja du ser - min hjärna är nog inte helt kurant - därav headern "Konst eller konstigt" på min blogg;-)

  PS. Att prata med sig själv i bloggosfären är ju som att få prata med en vägg. Man får troligen inget svar alls. Men om man pratar med sig själv, ja då får man iaf alltid svaret man vill ha, inget mothugg liksom;-) DS.

  SvaraRadera
 6. Jamenvisst! Tyvärr är nog luftrummet ofta en spegel av hur man själv mår. En person som är sams med sig själv kan ta det mesta och tolkar nog det mesta på ett bra sätt. Själv blir jag bara glad av både dina inlägg och dina kommentarer. Tycker att jag ofta får något att klura på, och det gillar jag. Och så hoppas jag att du inte blivit ledsen av någon kommentar från min sida, jag funderar nog inte lika noga alla gånger jag knattrar på så här i bloggland.

  SvaraRadera
 7. Tror att jag har sagt det förut men du skriver precis som jag tänker. :)

  Det är så skönt att läsa dina ord, sitta och nicka igenkännande, bli upplyst om sånt som jag inte vet och skratta åt dina finurligheter. Jag trivs här!

  SvaraRadera
 8. Så sant är det!
  Det skrivna blir gärna gränssättande på ett sätt som vi egentligen inte står för.
  Håller med dig helt....vi borde ha vårt utgångsläge i omsorg och ödmjukhet.
  Inse att vi inte vet vad den människa vi uttalar oss om har gått igenom - eller kanske just nu går igenom.

  SvaraRadera
 9. Det verkar ju som så att en del bara vill missförstå. Tolkar in sina egna problem i det de läser hos någon annan på ett lite för allvarligt sätt kanske och sedan ger i mitt tycke lite plumpa kommentarer. Så det är inte alltid lätt att förmedla det man vill på ett sätt så att alla förstår.
  Jag gillar det du skriver och de bilder du letar fram som så bra illustrerar det hela. Fortsätt med det du, det ger mig mycket att tänka på. :)

  SvaraRadera
 10. Alla har vi olika tänk och saker att ge varann...
  och det är ju det som är härligt med bloggar,
  en är djup och innerlig och en annan är bara tokeri...

  Tjingelingen från Rantamor som ofta är ute å vinglar lite...

  SvaraRadera
 11. Man måste få vara den man är och alla uttrycker sig olika och förstår på olika nivåer. Tänk va vi kan lära oss mycket :))))
  Det är ju olikheterna som man fascineras över, eller hur?
  kram
  Fia

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...