måndag 26 maj 2014

Det man nästan inte vågar skriva


Vi har haft det så bra i vårt land att vi ville att hela världen skulle få ta del av det. Så vi öppnade vår famn för alla som behövde den. Stort. Viktigt. Det gör mig stolt. Men vi glömde planera, att se framåt, och nu sitter vi och önskar (vare sig vi erkänner det eller inte) att någon skulle styra upp vår invandringspolitik.
Men inget ”normalt” parti vågar ta i det? Alla vill framstå som snälla och välkomnande? Valår och allt. Minsta knyst om invandrarpolitiken från någon politiker överhuvudtaget kan tas som rashat?

Vi har ett ansvar för alla som vi bjuder in till vårt land – för det är det vi gör, bjuder in människor som söker skydd och tillflykt. Det är stort, och viktigt, det vi gör – men inte om vi inte kan hantera det. Kanske är det bättre att begränsa antalet som vi tar emot och se till att de som vi tar emot får de chanser vi är skyldiga dem. Ja, skyldiga – vi välkomnar dem ju – till chansen att få ett tryggare, bättre, liv. Vi gör det. Vi bjuder in. Ingen annan.

Nu finns det partier i vårt land som vågar protestera. Och de får röster. Det är bara det att de partier som vågar protestera står i ”andra diket” för att höras. OCH DE FÅR RÖSTER. Det pratas om raser och främlingshat och man glömmer att mänskligheten är en och att ”främlingar” är vänner man ännu inte lärt känna.

Bara för att de ”goda” inte vill stöta sig med någon så får de ”onda” ökat antal röster.

Är det någon som hör varningsklockorna här? Marscherandet av kängor som kommer närmare? Någon som fattar att vi, som land, måste ta vårt ansvar och göra något åt vår invandringspolitik så att det kan bli bra för alla (alla i vårt land – vi kan inte rädda hela världen, inte än – inte än på en evighet – men vi kan vara ett föredöme och en inspiration för andra)?

Vi har alla förutsättningar att kunna bo i ett land som står för allas lika rättigheter och allas lika värde. Det påstås att vi redan gör det. Valresultaten från igår säger något annat. Det blåser kalla vindar – historiska, gamla vindar. Vindar som piskar och viner – passar vi oss inte så går vi går mot hemska tider.

Ska du rösta i vårt riksdagsval i höst? För, vet du, din röst räknas. I en demokrati är det rösterna som räknas – gör din hörd!


Använd din röst, annars gör någon annan det!8 kommentarer:

 1. Usch, jag blir lite kall i magen av det du skriver. Men du har ju så rätt.
  Vindarna som viner i Europa har börjat hitta hit upp på allvar.

  Rösta! Rösta! Rösta!

  SvaraRadera
 2. Ja Eva jag är själv invandrare och mycket kluven. Har upplevt ett val som vann de extrema. Sen kom splittringen och kriget. Och jag hamnade här i Sverige, mitt andra hemland blev det. Vill tro fortfarande att demokratin vinner och att historien inte upprepar sig. Det positiva är att några andra partier fick många röster. Det är bra tecken. Att kunna rösta är en otrolig förmån, som inte finns på många platser i världen.

  SvaraRadera
 3. Utmärkt skrivit Eva! Nu är vi inte ensamma om denna hemska tendens - Frankrike (skrämmande), England (lika skrämmande och dessutom historiskt) samt - och det får mig att häpna - Tyskland som för första gången sedan början på 2:a världskriget fick med ett nazistparti i EU parlamentet.

  Jag ser också varningslamporna alltför tydligt. Nu är jag ju ganska trög, men jag frågar mig ändå varför människan aldrig, aldrig lär sig utan gör om samma misstag gång på gång - överallt dessutom. Det är bara så himla tragiskt!

  SvaraRadera
 4. Tycker det är självklart att vi ska ta hand om människor som vill/måste komma hit. Tycker inte att de är för många eller att vi bjuder in dom. Suck, svåra grejer det här. Är verkligen en produkt av min tid, modell -67 och har svårt att förstå att så många röstar på SD. Jag undrar vad de är rädda för.

  SvaraRadera
 5. Klart det är skrämmande och man undrar hur långt det kommer att kunna gå. Och jag håller sååå med, p.g.a att de "rumsrena" partierna inte vågar ta tag i känsliga frågor, så kan de andra locka över röster. Och det kan jag t.o.m förstå. Våra politiker, över lag, måste inse att dessa frågor måste tas upp, för en stor del av folket kräver det. Tyvärr.
  Förhoppningsvis kan de inte samsas med de övriga högerextrema i EU, så de alla inte får alltför stort inflytande i slutändan

  SvaraRadera
 6. Jag tror ju att med en annan attityd och en annan politik, där människan och inte marknaden är viktig, så skulle vi mycket väl kunna ta hand om alla so kommer. För jag tror att vi behöver dem. De behövs för att vi ska kunna ha en välfärd värd namnet i framtiden. De behövs för att vi ska ha arbetskraft där den är som viktigast, i vården och skolan. helt galet att vi inte nyttjar all den kunskap som de kommer med! Vi ställer upp fåniga krav för att de ska kunna använda den kunskap de redan har, så istället jobbar läkare, lärare, forskare, ingenjörer och andra välutbildade med att städa och köra taxi... Vi sluter oss och vägrar se att det inte är illiterata analfabeter som kommer utan människor med kunskaper som de med glädje skulle använda sig av om vi bara lät dem. Det är inte pengarna som är problemet, det är vår attityd. Tyvärr mycket svårare att förändra....

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas Europa och Sverige tänker till och tar de underliggande frågorna på allvar.
  /Kiki

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt med dig - det är fruktansvärt skrämmande...så förtäckt alltihop och så finns det annat parti som är så öppen med sin politik som också vinner mark - Svenskarnas parti. Jag jobbar i en organisation som värnar om alla människors rätt i samhället och att vi alla är lika, de mänskliga rättigheterna osv. Det är skrämmande åt det håll det pekar. När vi vaknar är det för sent!

  Vill avsluta med något trevligare än detta dystra ovan....tack för din fina kommentar hos mig och om min konst. Det värmde lilla hjärtat - tack!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...