söndag 16 augusti 2015

En smakebit på søndag: It's Kind of a Funny Story av Ned Vizzini


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!


Goodreads sida t boken HÄR!
Hos Adlibris presenteras boken så här:

An ambitious new student at Manhattan's prestigious Executive Pre-Professional High School, Craig Gilner suddenly discovers that he has become an average kid among a group of brilliant students, a discovery that leads to increasing anxiety and a battle with clinical depression, during which he encounters a motley crew of fellow patients battling their own problems.

En tredjedel in i boken har jag kommit och jag tycker om den. Den skulle säkert gå att läsa mycket snabbare än vad jag gör - men det känns respektlöst, så det få ta sin tid. 2013 avslutade Ned Vizzini sitt eget liv. Den vetskapen är nog vad som får mig att läsa den som jag gör. Långsamt. Eftertänksamt. 

Ned Vizzini skrev den här boken utifrån egna erfarenheter och personerna i boken är skapade med vemod och kärlek - det är känslan jag får.


Även den här boken har blivit film. Den har jag inte tänkt se, men vill du veta mer om den så kan du läsa mer om den HÄR!

Här kommer min smakbit - en del ur ett samtal som Craig har:

“What happened when you woke up?" 
"I was having a dream. I don’t know what it was, but when I woke up, I had this awful realization that I was awake. It hit me like a brick in the groin." 
"Like a brick in the groin, I see."
"I didn't want to wake up. I was having a much better time asleep. And that's really sad. It was almost like a reverse nightmare, like when you wake up from a nightmare you're so relieved. I woke up into a nightmare." 
"And what is that nightmare, Craig?"
"Life." 
"Life is a nightmare."
"Yes.” 
21 kommentarer:

 1. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbit! Ruskig livssituation att vakna upp till en mardröm...

  SvaraRadera
 3. Väldigt snyggt omslag på boken, enligt mig!

  SvaraRadera
 4. den boken skulle jag vilja läsa! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten - helt okänd för mig.
  Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
 6. Eftersom Ned Vizzini begick självmord och led av depression förstår jag "smakbiten" som du lagt upp. Det förvånar mig en aning att omslaget är så "positiv" och innovativ med tanke på det deprimerande innehållet...

  SvaraRadera
 7. Själv har jag läst GW´s nya.."Bombmakarens fru"...eller läst och läst...lyssnat iallafall ;)
  Har dessutom inte kommit halvvägs ännu...men den är helt ok.

  Sen har jag även köpt Magnus Härenstams bok ( Talbok det med) "Morsning och goodbye" fast det får bli ett senare projekt...en bok i taget är mitt motto ;)

  Ha en superb Söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bombmakaren och hans kvinna heter den ju:)

   Radera
 8. Tack för smakebiten! Verkar som en bok som man inte ska läsa så fort och verkligen reflektera över innehållet. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Det låter som en både viktig och sorglig bok, jag avstår den nog just nu, men gör en notering till en framtida jag som mår bättre!

  SvaraRadera
 10. Det er sterkt å lese en bok om psykiske problemer av en forfatter som tok sitt eget liv. Det vet jeg faktisk ikke om jeg hadde klart. Men samtidig virket boken veldig interessant. Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 11. Ibland undrar jag om du backar för att läsa någon sorts böcker? Läser du allt? Alla sorters? Det gör inte jag, jag avstår gärna från alla deckare som översvämmar världen.
  Men så läser jag ju inte så många böcker som du heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kriminalare och skräck läser jag inte. Deckare läser jag om man tänker att det är Agatha Christie, Maria Lang mfl i den stilen :) Jag undviker också, numera, svensk nutida litteratur (det här är en fördomsfull åsikt som egentligen kräver lång förklaring) som jag finner nedslående (vilket säkert inte gäller ALL svensk nutida litteratur, jag kanske bara har haft otur). Verkligheten, den lever jag i - jag behöver inte läsa om den.

   Radera
 12. Oj, den stack i hjärtat...allra mest to do-lappen.
  Den ska jag läsa när min livskraft är i balans.
  /Kiki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...