onsdag 30 september 2015

Onyanserat klagomål på ”dig”Du klagar mycket över de tiggare som nu finns på många platser i Sverige. Det låter väldigt mycket i den här stilen:

Vad har de här att göra
Får man verkligen göra så här i Sverige
Det är bättre att hjälpa dem lösa problemen i deras egna länder
Det ser så skräpigt ut i mitt kvarter – måste de släpa omkring på allt
Jag ger dem aldrig pengar – man vet ju inte om det går till kriminalitet
… eller droger
… eller sprit
… eller någon som blir rik på att utnyttja dem
Jag tänker då inte ha dåligt samvete för att jag inte ger pengar till dem
Jag har nog med mitt eget
Samhället borde göra något
Jag tycker att man ska förbjuda tiggeri

Helt klart tycker du att tiggeri är något som handlar om de fattigas oförskämdhet och om hur kränkande det är att behöva se på deras elände. De, och det, är en oangelägenhet för västvärldens privilegierade.
 - Eller … va’? Det finns de i Sverige som inte heller har det så bra? Eller …?
Javisst. För alla tiggare är inte ”snyltare från andra länder”! Det sitter svenskar också där ute i kylan och vill ha en slant för att klara dagen – för att slippa sova under en bro – i bästa fall.
 - Men, jag tänkte inte på dem. För ”de har väl gjort något fel i sitt liv för att hamna där – de flesta är säkert kriminella”!
Jahaja- så du är den som skapat all skit du själv varit med om? Allt du råkat ut för som varit hemskt har alltid legat i dina egna händer? För ”shit never happens”? Eller hur var det?

Personligen är jag så innerligt trött på alla förutfattade meningar och hur det ska rackas ner på medmänniskor som vi inte ens känner.

Hade jag varit fattig – så fattig att jag blev tvungen att sätta mig och tigga – ja, då hade jag nog också hellre suttit i ett annat land och gjort det. Ett rikare förstås, av den enkla anledningen att det där skulle finnas en chans att få något, men också ett annat land för att ingen känner mig där - för jag tror inte att vi är unika här i Sverige på så sätt att det bara är vi som gnäller nyanslöst – det är nog en allmänmänsklig syssla … och Gu’ förbjude att jag skulle behöva lyssna till dig när du skulle prata bakom ryggen/över huvudet på mig och/eller slänga glåpord efter mig - och vi faktiskt kanske kände varandra, och jag skulle förstå vad du sa.

VILL du inte ge pengar – gör inte det. Men skyll inte ifrån dig om du får dåligt samvete.
KAN du inte ge pengar ska du inte heller ha dåligt samvete (men det är också bevisat att den som har väldigt lite är mer benägen att dela med sig. Empati? Fint ord - finare egenskap).

Och om du tycker att EU ska ta tag i problemen i de länder varifrån tiggarna kommer – ja, men se då till att rösta rätt i EU-politiken och låt dem ta hand om det. För EU är ju så bra? Eller var det du som sa att du tycker att EU krånglar till det för oss här i Sverige med en massa konstiga regler? ”De är ju värdelösa – vi skulle aldrig ha gått med”! Är du en av de som inte orkade rösta? Och ... nej, men oj, då … de flesta fattigare länder i Europa länder är  ju tydligen inte med i EU ändå … jaja, de får väl reda ut sig själva då så de kan gå med … men, javisst ja, då har vi förhoppningsvis gått ur - om vi får som du vill ...?

Om du vill ge en slant till tanten utanför affären – men, så, gör då det – utan att ursäkta dig. Man FÅR ge till de fattiga. Ska man ens behöva fundera på varför man vill göra en god gärning? Kan man inte bara få vara glad över att man kan?

Märks det att jag är upprörd?

Skäppan är full och rinner över.


Nu känns det liiiite bättre! Ja, för jag har TYCKT en massa … man är ju inte mer än människa!


Bonusmaterial: Läs en bra artikel om tiggeri av Dick Harrison HÄR!


14 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt och bra inlägg!
  Där fick vi alla nog en känga!
  Åtminstone jag!!
  Tack för att du öppnade mina ögon och sinnen lite mer de gånger de tyvärr är slutna!
  Du är helt enkelt underbar! ❤
  Tack!

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg, man hör mycket och visst jag har egna uppfattningar med. Alla tycker vi olika och alla gör vi olika, det måste vara upp till var och en om man vill ge eller inte. Många har nog svårt att sätta sig in i den situationen som de är i. Tror trots alla rykten att de vill nog inte sitta där frivilligt. Ha en fin Onsdag!

  SvaraRadera
 3. Aj då! Här har någon exploderat - eller nå't sådant. Har läst inlägget två gånger samt kollat länken.

  Nu vet du ju vad jag tycker om tiggeri. Å tiggarna oavsett var de kommer ifrån skräpar faktiskt ner. Har t o m lagt upp bildbevis på det på boggen och fått "mixade" kommentarer.

  Å nej, jag ger dom inga pengar heller. Är t o m så fräck och egoistisk att säga att jag jobbat hela mitt liv och är inte villig att ge bort mina hårt förtjänade slantar till tiggare som sitter på gatan hela dagen utan att göra någonting. Däremot har jag gett pengar till två rumäner som spelade i tunnelbanan. De spelade suveränt bra och sjöng utmärkt. De förtjänade en "lön" för de gjorde någonting för sitt uppehälle. Kan säga att jag var tämligen ensam om att öppna plånboken.

  Vad gäller EU så har jag röstat. Å jag är rent allmänt positivt inställd till EU, men det borde ställas högre krav på "nya" länder som vill bli medlemmar.

  PS. Läste i en tidning häromdagen att tiggarna får ännu mindre pengar just nu. De har ju fått "konkurrens" av alla flyktingar, dit pengarna går... DS.

  SvaraRadera
 4. Röstade ner till EU när det begav sig en gång i tiden...och jag gillar inte att nån i Bryssel ska lägga sig i våra förehavanden...fast egentligen....lite bra grejer har det väl levererat...man kan ännu få ett billigt parti kött i frysdisken på ica från Tyskland...hade man kunnat få det utan EU?
  Jag vet inte....hur som helst...jag "gillar läget" jag...är väl sådan jag är.

  Ha de bäst nu.

  SvaraRadera
 5. Tack för ett viktigt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Jo, den svenska synen på diverse saker är så komplicerad så man blir mörkrädd ibland. Det borde vara enkelt och självklart att hjälpa en medmänniska som behöver det vara sej det är en god vän, en hemlös svensk eller en rom från Rumänien. Har du styrka, tid eller ekonomi att göra något tycker jag det är varje människas skyldighet......för eller senare behöver vi någon form av hjälp allihop!

  SvaraRadera
 7. Jag är helt med dig i det här, heja dig!

  SvaraRadera
 8. Ja man har alltid åsikt. Lättast att klaga på de som ligger längst ner. Instämmer med dig vill man ge så ge, om inte gå förbi!

  SvaraRadera
 9. Må kärleken vinna över hatet, girigheten och inskränktheten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Jodu den här svängen var jag ute i för ett par år sedan och djäklars så tyst det var DÅ från de många som verkar tycka ändå som jag tyckte DÅ - ingen ställde upp på det jag tyckte d.v.s. som du! Så mycket skit som jag fick då av vissa gjorde att jag bestämde mig för att stänga bloggen.

  SvaraRadera
 12. Hej, till viss del håller jag med dig, ang tiggarna, men inte hela vägen... BP skriver att de skräpar ner och det håller jag fullkomligt med om. Jag vet inte var du befinner dig men kom en liten tripp till Malmö så får du se. Tältläger har också funnits i vår fina Pildammspark och det är inte ok. Tältläger intill vår fina travbana är inte i heller ok. En privat mark har blivit en kåkstad mitt i Malmö, det är inte i heller ok. Med detta menar jag inte att vi inte ska hjälpa dessa stackars människor, men att välkomna immigranter till Malmö är att lura dom till den välfärd som vi inte kan ge dom.

  SvaraRadera
 13. Vad bra skrivet. Jag håller verkligen med dig. Jag kan inte förstå varför man ser ner på tiggarna. De har ingenting, men vi har oftast i överflöd. Man behöver inte ge mycket, och det handlar inte alltid om pengar. Man kan ge lite frukt eller annat också. Man får så mycket igen när man ger något till en annan, ett leende och några vänliga ord, en vink när de ser en. Än om man inte ger mycket.

  SvaraRadera
 14. Jaaa, det märktes att du var upprör och det blev jag när jag läste inlägget för så är det oftast. Förutfattade meningar, fördomar, usch!
  För det mesta sitter samma kvinna utanför mitt fall mma affär, i mitt fall är det ICA, Ibland går jag in och köper kaffe och kaka, ibland ger jag en peng men jag stannar alltid och försöker prata, Det är också en gåva att ge henne. Hon skiner alltid upp. Numera vinkar och ler hon redan när jag parkerar bilen. .

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...