söndag 24 maj 2015

En smakebit på søndag: Sapiens av Yuval Noah Harari


Om boken, från Natur och Kulturs sida:

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

Och här kommer en smakbit:

Om fler människor vore medvetna om den första och andra utrotningsvågen skulle de kanske vara mindre nonchalanta rörande den tredje våg de deltar i. Om vi visste hur många arter vi redan utplånat, skulle vi kanske vara mer motiverade att skydda dem som vi ännu har överlevt. Detta gäller särskilt de stora djuren i världshaven. Till skillnad från sina motsvarigheter på land drabbas de stora marina djuren inte särskilt hårt av den kognitiva revolutionen och jordbruksrevolutionen. Men många av dem är nu på randen till utrotning på grund av miljögifter och överutnyttjande av världshavens resurser. Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt kommer förmodligen valar, hajar, tonfisk och delfiner att liksom diprotodonerna, jättesengångarna och mammutarna falla i glömska. Av världens stora djur kommer de enda överlevande efter den mänskliga syndafloden att vara människorna själva och de husdjur som tjänar som galärslavar på Noaks ark.

Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Se andras smakbitar för dagen HÄR!
24 kommentarer:

 1. Tack för skön söndagsmorgonläsning!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakebiten . Stavade fel innan, jösses vad tokig det kan bli.

  SvaraRadera
 4. En bra smakebit fra en interessant bok. Ha en god pinsehelg!

  SvaraRadera
 5. Låter som en intressant bok! Tack för smakebiten :)

  SvaraRadera
 6. Spennende og annerledes smakebit :)

  SvaraRadera
 7. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Takk for interessant smakebit :)

  SvaraRadera
 9. Den där boken blir jag onekligen sugen på. Ska genast kolla hur det ser ut på biblioteket här. Hej!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten - intressant! :)

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! Den här är jag nyfiken på, hört att den ska vara intressant och spännande :)

  SvaraRadera
 12. Høres ut som en int. bok. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 13. Interessant smakebit, takk.:)

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten. Den här har maken läst så jag har fått stycken upplästa för mig ;-)

  SvaraRadera
 15. en annorlunda och intressant smakebit! tack för den!

  SvaraRadera
 16. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 17. Det var en intressant smakbit. Kanske ska ta och läsa den nån gång. Tack för smakbiten:).

  SvaraRadera
 18. Det verkar vara en viktig och lärorik bok. Lägger den på minnet.

  SvaraRadera
 19. Det låter som en väldigt intressant bok. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 20. Bra säkerligen och informativ men ganska tung låter det som. Känner man kraft att göra något saker och ting efter att man läst boken?
  /kiki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriven med humor och lättsamt språk samtidigt som den lyfter fler teorier kring var fråga - jag gillar den och tycker inte alls den är tung. Det som händer, däremot, är ett jag får göra pauser i läsandet för att jag behöver fundera på vad jag läser - den väcker tankar! Rekommenderar den verkligen - om man är intresserad av hur vi hamnat där vi är idag :)

   Radera