söndag 5 juni 2016

En smakebit på søndag:The Word for World Is Forest av Ursula K. Le Guin


Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten hjälper oss att bjuda varandra på smakbitar ur de böcker vi läser just nu. Alltid kul att få lite boktips och lite försmak. Inga spoilers! Se andras smakbitar för dagen HÄR!

Boken som smakbiten för den här söndagen kommer ur är en bok jag hittade på Science Fiction bokhandeln i Göteborg. Författaren lockade - jag vill gärna läsa mer Ursula K. Le Guin (fortfarande). Så, på vinst och förlust: The Word for World is Forest. Vilken bok. Jag läste ut den igår (och har inte börjat på någon ny). 189 sidor - och det tog en vecka. Det blev många pausar. Den tog emot. Den är nästan FÖR beskrivande av människans naturs mörka sida. Le Guin har en smärtsamt kunnig insikt i människans beteende.

Det finns de som påstår att idén till Avatar kom ur den här boken. Kanske är det så. Filmen är underhållande i sitt berättande - det är inte boken ... den skaver. Den kommer jag fundera på länge - och kommer kanske behöva läsa om!

Min smakbit är ett citat från en av urinvånarna på planeten som utnyttjas av människorna:“I don’t know. Do men kill men, except in madness? Does any beast kill its own kind? Only the insects. These yumens kill us as lightly as we kill snakes. The one who taught me said that they kill one another, in quarrels, and also in groups, like ants fighting. I haven’t seen that. But I know they don’t spare one who asks life. They will strike a bowed neck, I have seen it! There is a wish to kill in them, and therefore I saw fit to put them to death.”14 kommentarer:

 1. Ser ut som en mäktig och intressant bok :)

  SvaraRadera
 2. Takk for interessant smakebit :)

  SvaraRadera
 3. Låter lite som Avatar, fast tvärtom. :)

  SvaraRadera
 4. tack för smakebiten! har inte läst något av Le Guin, men många gånger tänkt att jag skulle göra det.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar Ursula Le Guin. Hon har en helt fantastisk inblick i människors psyke :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Har någon aning om att jag läst något av Ursula Le Guin som yngre... men inte säker. Spännande det där med idén till Avatar, blir ju sugen på att läsa denna nu. Tack för smakbit! :)

  SvaraRadera
 7. Avatar har jag sett som film och den gillade jag faktiskt bättre än vad jag trodde från början.

  SvaraRadera
 8. Avatar gillade jag, Ursulas böcker väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
 9. Är nyfiken på Le Guin, men den här låter väl mörk för att börja med för mig...

  SvaraRadera
 10. Navnet på forfatteren er veldig kjent, men jeg har ikke lest noen av bøkene. Takk for smakbiten! :)

  SvaraRadera
 11. Vad spännande! Det hade jag inte hört, att Avatar skulle vara inspirerad av den här boken. Läste mycket Ursula Le Guin i min ungdom och jag är lite sugen på att återknyta bekantskapen :)

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten. Har läste en bok av LeGuin och den föll mig inte i smaken. Men har funderat på att ge henne en chans till.

  SvaraRadera