fredag 3 juni 2016

Medlemsavgift/kyrkoavgift vs begravningsavgift


På mitt pastorats Facebook-sida kom det en kommentar/fråga om varför vi vill ha ökad peng för gravskötsel när vi ändå ska supa upp pengarna, festa, gå på massage och resa en massa. Personen i fråga kunde inte skillnaden mellan Svenska kyrkans församlingsverksamhet och begravningsväsendet. Inte heller förstod hen att inte alla missköter sig- inte ens i Svenska kyrkan!

Hen fick svar och kommenterade sedan mer – i lugnare ton – men hade ändå inte fattat skillnaden. Så nu tänkte jag att det kanske är fler som inte kan skillnaden mellan äpplen och päron (eg. kyrkoavgift och begravningsavgift). Så här kommer en kurs i just det (mycket saxat från nedan länkar):



En snabb kurs i Medlemsavgift/kyrkoavgift vs begravningsavgift


Bor du i Sverige och tjänar pengar så betalar du begravningsavgift. Den går till begravningsverksamheten.


Du kan läsa om det hos:

Kammarkollegiet
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Skatteverket

Medlemsavgift betalar du om du är medlem i Svenska kyrkan.
Läs här om kyrkoavgift (eller medlemsavgift) och begravningsavgift: Svenska kyrkan



Vad får jag för begravningsavgiften?

Begravningsavgiften finansierar krematorier, begravningskapell och begravningsplatser. Den går också till lön för personal inom kyrkogårdsförvaltningen. Enkelt uttryckt används begravningsavgiften för att se till att alla människor, oavsett tro och samfundstillhörighet, får en värdig behandling när de avlidit.

Vad kostar det då?

Om du är folkbokförd i Sverige och har en inkomst måste du betala begravningsavgift. Riksgenomsnittet för avgiften 2016 är 0,24 procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten, i de kommuner där Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten. Även 2015 var riksgenomsnittet 0,24 procent.

Är inte Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i alla kommuner?
Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i nästan hela Sverige, utom i Stockholms stad och Tranås kommun.

Kyrkoavgift, då – vad får jag för den? Svenska kyrkans sida kan du läsa det här:


Största delen av din kyrkoavgift går till arbetet i din lokala församling. Genom att betala kyrkoavgiften är du bland annat med och stödjer

Ø kyrkans öppna förskola där små barn och deras föräldrar kan mötas
Ø gemenskapsträffar för äldre
Ø arbete för människor i utsatta situationer
Ø ett rikt musikliv med körer och musiker
Ø underhållet av våra kyrkobyggnader

Du stödjer även en kyrka som: 

Ø vill förmedla hopp till den som drabbas av sorg och smärta
Ø vill vara med och uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner
Ø tillsammans med andra goda krafter vill vara med och bygga ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.



Men om jag går ur Svenska kyrkan då?

Går du ur Svenska kyrkan slutar du betala medlemsavgift (eller kyrkoavgift, som den också ofta kallas). Begravningsavgift däremot – den betalar alla som jobbar och bor i Sverige (se ovan) oavsett medlemskap i Svenska kyrkan.

Men, är du inte medlem har du inte heller någon rätt att klaga över hur kyrkorna ser ut – tycker jag. Förfaller de så gör de det då - för var ska Svenska kyrkan få pengar till att restaurera dem om inte från medlemsavgiften, liksom. Det är INTE begravningsverksamheten som står för byggnader som kyrkor och församlingshem. Inte heller är det de som står för präst och musiker vid förrättningar (dop, bröllop, konfirmationer, begravningsgudstjänster) det gör Svenska kyrkans församlingssida – människorna du möter i kyrkan eller i barnens ”kyrkans barntimmar”, i minior-gruppen, på soppluncher, på andakterna på hemmen eller i sjukhuskyrkan. 

Människor som förvaltar din medlemsavgift på bästa sätt - allra, allra oftast.


Festar alla församlingar upp pengarna?


Nej. Lika lite som alla stockholmare är dryga eller alla smålänningar är snåla eller ens alla som heter Eva har fräknar – lika lite festar alla pastorat upp sina pengar. ALLA pastorat blir granskade – så även ditt. Det är synd att det behövs, men det gör det bevisligen.

Även Svenska kyrkan är en organisation med vanliga människor. Även här finns människor som gör fel. Men om vi lyser på dem med den stora gransknings-ficklampan så försvinner de förhoppningsvis. Skumma typer brukar göra det.



Jag förstår att Svenska kyrkans förtroendekapital får sig en törn när det händer sådant som vi hört om de senaste dagarna – och det är sorgligt. Men, precis som med Bruno: När EN gör fel så betyder inte det att ALLA gör det. Faktiskt!











6 kommentarer:

  1. Då fick jag mig en lektion igen. Har aldrig funderat på dessa frågor. Är totalt ointresserad som du vet. Men nu vet jag att jag i alla fall begravs när det är dags.

    Å varför ska inte Svenska Kyrkan då och då hamnar i en skandal? I politik/fackförbund/banker med mera är man ju van vid det. Så varför inte Svenska Kyrkan...

    SvaraRadera
  2. Heja dig, pedagogisk och tydlig genomgång! Jag gick ur svenska kyrkan när jag var drygt 30 år, så jag hade koll på kyrkoavgift kontra begravningsavgift och har inga synpunkter alls på vad en förening där jag inte är medlem gör med sina pengar!

    SvaraRadera
  3. Hade ingen koll så tack för lektionen! Men som jag sagt förut, kommer aldrig gå ur kyrkan då jag tycker de fyller en så viktigt funktion i samhället.
    Önskar dig en fin långhelg!

    SvaraRadera
  4. Nej begravningsavgiften har ju verkligen inte med saken att göra! Har själv ingen avsikt att "gå ur" Svenska Kyrkan (kyrkoavgiften) och har väl aldrig haft, ser nog faktiskt genom fingrarna då det redovisas om utlandsresorna i tidningen "Vårt pastorat" (tidningen är det enda som faktiskt gör mig uppmärksam på att jag är medlem), för trots allt görs det öppet och samtidigt verkar det ju där ändå finnas utrymme till verksamhet för barn-, ungdom och äldre, d.v.s den verksamhet som jag tycker är viktig i sammanhanget. Bra informerat av dig, det är nog sant att många missuppfattar att det som förr kallades kyrkoskatt, idag är två delar; d.v.s. kyrkoavgift och begravningsavgift. Slarvigt nog kallar jag själv kyrkoavgiften för kyrkoskatt ibland, det kan ju misstolkas. ;)

    SvaraRadera
  5. Synd när folk missbrukar förtroenden oavsett så det är tur att man granskar. Jag gillar kyrkan och värdesätter dess arbete och den tryggheten de erbjuder så ja till kyrkoskatten från min plånbok.
    /kiki

    SvaraRadera
  6. Synd när folk inte kan skilja på mitt och ditt!
    Du förklarar så klart och tydligt, så detta kan inte missförstås. Och det framgår absolut att det är två olika avgifter.
    Kyrkan i vår by, Oxie, gör mycket för både barn, ungdomar och daglediga vuxna samt stickglada vuxna på kvällstid. Flera körer finns. Och så framför allt den stora diakoni verksamheten, som verkligen behövs idag, både för små och stora. Ja, detta var väl bara en liten del, som kyrkan bjuder på för ringa penning, och då har jag inte nämnt alla olika träffar i kyrkan.

    SvaraRadera