söndag 5 juli 2020

Tagga en trana


Svenska Freds (eg, Svenska Freds och skiljedomsföreningen) bjuder in till att Tagga en Trana - För kärnvapenförbud. De skriver så här om aktionen på sin sida:

Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med i kampanjen ”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.
Sadako Sasaki [<-- min länk] dog till följd av atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945. Hon var två år när bomben föll och 12 år när hon dog av leukemi. Tillsammans med sina vänner vek hon pappers-tranor för att bli frisk. Hon hann göra 644 stycken innan hon dog, men människor världen över har sedan dess fortsatt att vika tranor som en symbol för hopp och fred. 
        Läs fortsättningen HÄR! 

Vi kan vara med i aktionen genom att:

1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Titta på vår instruktionsfilm här på sidan. Du kan också ta del av en bildbeskrivning av hur du ska vika för att forma en trana.
2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.
3) Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

Så, jag tänkte att DET är en kul grej att göra mitt i det allvarliga vi faktiskt gör det för. Ett enkelt sätt att vara del av en stor, tung protest. 

Innan dess behöver jag verkligen öva på att vika tranor. 
Mitt första tranvikarförsök ... nja, den hänger jag bara ut här:


 
Det finns en bok om Sadako Sasaki
(bild från Goodreads - klicka på bilden för att läsa mer om boken)3 kommentarer:

 1. Man tycker väl att vi 2020 skulle ha vuxit till oss lite och insett att kärnvapen är negativt för mänskligheten, ja, de flesta har ju insett det men några få envisas ännu...han i nordkorea jobbar ju på att få egna....nä....nån gång så kanske vi blir av med eländet.

  Ha det jättefint nu.

  SvaraRadera
 2. Kärnvapen är en styggelse. Efter Hiroshima och Nagasaki, att de bara kan fortsätta. Vad säjer det om mänskligheten?

  SvaraRadera
 3. Då ska jag börja träna på att vika. Snart.

  SvaraRadera