söndag 8 september 2013

Tre frågor om böcker


Maria P frågar om våra Läsvanor den här helgen

1. Vilken är din favoritbok?

Oj! Den här frågan är svår- och den ställs alltid när man berättar att man är en stor bokälskare!
Och förresten; har ni tänkt på att man kan tycka om böcker OCH man kan tycka om att läsa - och att det inte nödvändigtvis behöver vara samma sak? Jag har köpt böcker för att omslaget, tyngden, pappret, textsnittet ... doften, tilltalat mig :) Där ni. Där har ni ett erkännande ;)

Men. Favoritbok var det. En per författare? EN per genre? En av ALLA? Ja, det sistnämnda går INTE! Och favoriter är ju favoriter för att de fann mig när tiden var rätt. Som ung väntade jag varje år på nästa del av Lottaböckerna. Merri Viks (pseudonym för Ester Ringné-Lundgren) fantastiska böcker om Lotta Månsson, en fantastiskt vanlig tjej som råkade ut för både det ena och det andra och slutligen gifte sig med sin Paul. Härliga! 47 böcker blev det :)

Michael Endes "Den oändliga historien" (boken- aldrig filmen) var en upplevelse jag bär med mig. Och "Momo" - förstås.

"Måsen : berättelsen om Jonathan Livingston Seagull" av Richard Bach - en fantastisk bok jag läst om och om igen.

Tolkiens böcker.

Stephen R. Lawheads keltiskt  historiska skönlitteratur som böckerna i The Pendragon Cycle.

"Kung markatta" - en kinesisk klassiker av Wu Ch'eng-en som jag läste för lääänge sedan och skulle vilja läsa om ... kanske, för tänk om jag förstör ett skönt bokminne?

Jo, och sommarens stora läsupplevelse, levererad av Patrick Rothfuss: Första boken i "The Kingkiller Chronicle", "The name of the wind"!

... och många, MÅNGA, fler!


2. Vad läser du just nu?

Nu är jag precis mellan två böcker. Har just avslutat "The universe versus Alex Woods" av Gavin Extence - blandade känslor kring den. Tål att fundera lite mer omkring, faktiskt!
Nästa bok? En hög väntar - dagsformen får bestämma, det finns att välja på.


3. Vilken är din favoritförfattare?

Jag har nog inte en favoritförfattare ... någon som jag vet något om , som står för allt som är bra och som bara ger ut BRA böcker. En sådan finns nog bara i en idealisk värld.

Den enda författare vars blogg (journal) jag följer och vars egna tankar och funderingar jag tar del av på Twitter, och  annorstädes, är Neil Gaiman, författare till bl.a. "Amercan Gods" och, senast, "The Ocean at the End of the Lane" som jag skrev om HÄR! Jag tycker om hans tankevirvlar och hur han använder sina ord.
10 kommentarer:

 1. ojojoj... dessa frågor skulle jag aldrig ha klarat av att svara på. att välja bland alla underbara inspirerande kraftgivande roande böcker och författare... nä, det kan jag inte.
  bra gjort av dig att ändå komma till lite klarhet där. tyvärr har jag inte läst någon mer än momo av dina.
  aino

  SvaraRadera
 2. Heeelt omöjliga frågor! Kan man inte få säga två eller tre åtminstone...

  1. Igelkottens elegans av Muriel Barbery, Simmaren av Zsuzsa Bánk och Oscar Waos korta och förunderliga liv av Junot Díaz... nej, jag kan inte sluta... Agaat av Marlene van Niekerk, allt av Alice Munro och Chimamanda Ngozi Adichie... och Richard Yates. Ja, och Sindiwe Magonas Mother to mother, To kill a mockingbird av Harper Lee, A small place av Jamaica Kincaid... Nu måste jag hejda mig!!! ;)

  2. Viskningarnas bok av Varujan Vosganian och så laddade jag ner Obamas biografi. Det var bara ett infall, hjärntvättad av nyhetsflödet, antar jag, men den har fått bra kritik.

  3. Förutom de jag nämnde innan tycker jag mycket om Delphine de Vigan, Romain Gary, Julio Cortázar, Maryse Condé, Gabriel García Márquez... säg när jag ska sluta! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte mycket om Momo också och Måsen Jonathan, båda tål en omläsning. :)

   Radera
  2. Oj! :) Så många nya spännande titlar och författare, ja, för mig alltså! Men några känner jag igen. Som "Igelkottens elegans" - den gillade jag också .. eller, "gilla, känns som ett inte alls tillräckligt fint ord ...
   "Agaat" har jag nu hört/sett så mycket om att jag bara måste läsa den känner jag :)
   Och du? Egentligen? Slut aldrig ;)

   Radera
  3. Hålller med dig! Man kan inte "bara gilla" Igelkottens elegans. Den är en av mina absoluta favoriter. Har sett filmen också och den var inte dålig men nådde absolut inte till samma nivå.

   Inte sluta? Om jag var du skulle jag vara mycket försiktig... det kan vara svårt att få stopp på mig när det gäller böcker. ;)

   Radera
 3. Ooooops! Här får jag lägga mig platt. Tillhör ju tyvärr dem som nästan endast slukar deckare. De enda två undantagen det senaste året är "Hundraåringen" som jag älskade och "En man som heter Ove" som jag inte gillade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade inte Ove... Är det sant?! Jag har svårt att tro det. Tyckte mycket om Ove. :)

   Radera
  2. Sällar mig till Ove-diggar-skaran :)

   Radera
 4. Jag älskade också Lotta-böckerna när jag var ung. Jag älskar fortfarande dem. Är jag riktigt deppig brukar jag ta en Lotta-bok och läsa, skratta och må så mycket bättre igen. :)

  Kram på dig♥

  SvaraRadera
 5. Lotta-böckerna har jag inte läst med däremot så Kitty- och Fem-böckerna :)
  Att välja EN favorit när man har så många är inte lätt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...