söndag 18 januari 2015

Hur man blir författare. Svar av Neil Gaiman - obetalbart


Författaren Neil Gaiman har en Tumblr-blogg. Där har han, ibland, frågestunder. Den 10 januari i år fick han följande fråga:


Fråga: Jag har nu länge försökt mig på att skriva. Jag har mängder med fantastiska idéer, men det är verkligen svårt att få ner tankarna på papper. Därför blir det inte mycket med dem. Har du några goda råd?

Svar: Skriv ner idéerna. Om de ska bli berättelser, försök berätta det du själv skulle vilja läsa. Avsluta det du påbörjat. Gör det ofta och mycket och du blir en författare. Ända sättet att göra det på är att göra det.

Jag skämtar bara. Det finns lättare sätt att göra det. Till exempel: På toppen av ett avlägset berg växer ett träd med silverlöv. En gång om året, i gryningen den 30 april, blommar trädet med fem blommor, och under en timme blir varje blomma ett bär. Först grönt sedan svart och till sist guldfärgat.

Ögonblicket då bären blir guldfärgade kommer fem vita kråkor, som väntat på berget, och som du misstagit för snö, nedsvepande och tömmer trädet på bär innan de flyger iväg, skrattande.

Du måste, med dina bara händer, fånga den minsta av kråkorna och tvinga den att ge dig sitt bär (Kråkorna sväljer inte bären, de bär dem över havet, till en magikers trädgård, för att släppa dem, ett och ett, i munnen på hans dotter, som kommer att vakna ur sin förtrollade sömn när hon, till slut, fått 1000 bär). När du fått det guldfärgade bäret måste du placera det under din tunga och genast återvända hem.

Hela den kommande veckan får du inte prata med någon, inte ens din familj eller någon polis som stoppat dig för fortkörning. Sov inte. Låt bäret ligga under din tunga.

Vid midnatt den sjunde dagen måste du bege dig till den högsta platsen i din stad (det är vanligt att klättra upp på tak för det här) och, med bäret tryggt under din tunga, återge hela Fox in the Sox utantill. Låt inte bäret glida fram. Glöm inte någon del av dikten eller hoppa över bitar som ”Muddle PuddleTweetle Poodel Beetle Noodle Bottle Paddle Battle”.

Sedan, och bara då, kan du svälja bäret. Du måste sedan skynda dig hem så fort du kan, för du har bara en halvtimme på dig innan du faller i djup sömn.När du vaknar på morgonen kommer du kunna få ner dina tankar och idéer på papper, och du kommer att vara en författare.


Så, nu är det bara att öva:3 kommentarer:

 1. Hahaha, jag gillar alldeles särskilt den här delen: det är vanligt att klättra upp på tak för det här... Konsten att få det absurda att låta logiskt!

  SvaraRadera
 2. Underbar historia...och väldigt nära sanningen me.
  Men det går.
  Snälla en till!
  /Kiki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...