lördag 10 januari 2015

Mary Jones Historia av Elin Boardy


Originaltitel: Mary Jones Historia: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva.
Författare: Elin Boardy
Utgiven: 2014-10
Förlag: Bonnier pocket
ISBN: 9789174294330

Mary Jones historia är berättelsen från Skattkammarön om Long John Silver, pirater och papegojor, sedd ur kökspigan Marys perspektiv. Det är 1700-tal och en engelsk landsortsflicka tvingas av fattigdom att ge sig ut för att finna en tjänst, hamnar i Bristol och knackar på dörren till krogen Kikaren, som drivs av Dolores och hennes make, ingen mindre än självaste Long John Silver. 

Den är inte alls svårt att känna hur det här faktiskt skulle kunna ha hänt i Skattkammarön, där, bakom kulisserna. Inte svårt alls. Ändå är det ett modernare språk. Vad som gör att det inte skär sig är att boken är skriven av Mary Jones (jaja, ni vet vad jag menar) med stavfel (definitionsfråga) och överstrykningar.

Berättelsen innesluter några av den moderna vardagens stora debattämnen på ett naturligt vis - så naturligt att jag för en stund kommer på mig själv med fundera på om "det nu var naturligt då, varför har vi problem med det idag".

Vad jag hade väntat mig var nog ett pampigare slut. Men när jag väl låtit boken vila i min hjärna ett slag så känns det ändå som om den inte hade kunnat sluta på något annat sätt och min totala upplevelse blir bra.

Den här boken fick tidningen Vi:s Litteraturpris 2014 i november (läs om det HÄR). Jag hörde om den, första gången, i SVT:s Babel. Väl inköpt låg den i min TBR-hylla länge. Men nu är den läst.

”Den obemärkta köksflickans perspektiv på känd äventyrsklassiker visar sig vara en egen, rafflande historia om värdighet, med klass, kön och normkritik i minne.” Vi:s Litteraturpris, Juryns motivering


Varmt rekommenderad!


Du kan köpa den här, här eller här på Svenska. Böckerna finns säkerligen på en massa andra ställen också förstås! Man kan säkert låna den på biblioteken också!


8 kommentarer:

 1. Roligt med boktips :) Nu hamnade den här i min sparade minneslista

  SvaraRadera
 2. En dag som denna är som gjord för läshörnan! :-)

  SvaraRadera
 3. Bra med boktips! Själv läser jag om Taiwan.

  SvaraRadera
 4. Den fick mig att tänka på underbara lilla Fyrväktaren av Jeanette Winterson (http://www.svd.se/kultur/litteratur/wintersons-prosa-lyser-i-morkret_31782.svd) som jag måste köpa på originalspråk när jag kommer till England i vår. Tänk, jag som skulle läsa så mycket under julen. Jomen pyttsan. Maken har lagt golv i två veckor, inte kan jag då sitta med bok i nosen (eller bloggar) - näe, jag drog till med en förkylning istället ...

  SvaraRadera
 5. Kul att läsa berättelsen ur ett annat perspektiv. Men jag får nog repetera Skattkammarön först... Idag har jag skrivit om extremism, utvecklat min insändare lite...

  SvaraRadera
 6. Visst är det det som är så spännande med att läsa böcker, att man känner igen sig men också just din reflektion att man har samma bekymmer idag.
  Har ett boktips till dig: Jostein Gaarder "Man undrar". En bok med ämnen att samtala med barn/ungdomar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Tack för tipset:
   http://provtyckningar.blogspot.se/search?q=Man+undrar
   Jag har läst den!

   Radera
 7. Den var fin, tyckte mycket om. Trovärdig, precis som du skriver. Jag har kärat ner mig i Hans Fallada (Ensam i Berlin + Hur ska det gå för Pinnebergs?) och väntar ivrigt på hans senast översatta Varg bland vargar. Gott nytt Bokår!

  SvaraRadera